Cumhurbaşkanı Yeniden Parti Başkanlığına Döndü

Cumhurbaşkanı Yeniden Parti Başkanlığına Döndü

KKTC’deki koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler’in (CTP-BG) bugün düzenlenen olağanüstü kurultayında, KKTC’nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat genel başka...

KKTC’deki koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler’in (CTP-BG) bugün düzenlenen olağanüstü kurultayında, KKTC’nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat genel başkanlığa seçildi. Mehmet Ali Talat 25. kurultaya katılan 835 delegenin 727’sinin oyunu alırken, rakibi Yaşar Oduncuoğlu 93 oy aldı, 15 oy ise geçersiz sayıldı.

KKTC’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başarılı olamayan ve uzun süredir kendi içinde kavgalara, guruplaşmalara sahne olan partide Başbakan ve CTP-BG Genel Başkanı olan Özkan Yorgancıoğlu’nun istifası ile erken kurultaya gitme kararı alınmıştı. Bugün yapılan kurultay seçiminde genel başkanlık için KKTC’nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Yaşar Oduncuoğlu yarıştı. Yapılan seçimlerde Mehmet Ali Talat parti başkanlığına seçildi.

Lefkoşa Atatürk Spor Salonu’nda saat 11.30’da başlayan kurultayın açılışında CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk bir konuşma yaptı. Saygı duruşunun ardından divan oluşturuldu ve divan başkanlığına Feridun Önsav, yardımcılığına Sibel Sorakın, Laden Yalman, Şadan Karşılı ve İsmail Kayapınar getirildi. CTP-BG Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun kurultaya hitabından önce bir belgesel gösterildi. Yorgancıoğlu’nun konuşmasının ardından genel başkan adayları Talat ile Oduncuoğlu delegelere hitap etti.

YORGANCIOĞLU: “KAVGALAR ZARARDAN BAŞKA BİR ŞEY VERMEZ”

CTP-BG Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ülkede barışı, demokrasiyi ve insan haklarını savunan partisinde 4 yıldır başkanlık, 2 yıla yakındır da ülkede başbakanlık yaptığını belirterek, yanında olan herkese teşekkür etti. Delegelere “Dostlarım” diye hitap ederek, partinin yeni dönemini başlatacak delegelere başkanlığı ve başbakanlığı dönemindeki icraatları anlatan Yorgancıoğlu, bundan sonraki süreçte partisinin kendisine vereceği her türlü görevi sürdüreceğini söyledi. Toplumun huzura, barışa, demokrasiye, refaha ve geleceğe taşınması için üzerine düşen görevleri yerine getirmeye devam edeceğini ifade eden Yoragcıoğlu, partililer olarak topluma hizmet için her zaman omuz omuza yürümeye devam edeceklerini vurguladı. Yorgancıoğlu, birlik ve beraberliğin önemine işaret ederek, kişisel hırsların bir kenara bırakılmasının şart olduğunu belirtti. Özkan Yorgancıoğlu, partide birlik olmamasının zorluklarıyla karşı karşıya kaldıklarını işaret etti ve bunun yeni dönemde birliğe dönüşmesi temennisinde bulundu.

Hükümetin birçok konuya el attığını, geçmişte üzerine gidilmeyen konuların üzerine gidildiğini ifade eden Yorgancıoğlu, Kıbrıs müzakerelerinde 11 Şubat Ortak Metni varsa, bunun CTP’nin başarısı olduğunu söyledi. Yorgancıoğlu, “Poliste ölen bir kişi için dıştan hizmet alınarak araştırma yapıldı. Ekonomik istikrar başarıldı. Türkiye’den ek kaynak alınmadan bu başarıldı” dedi.

Yorgancıoğlu, hükümet olarak hiçbir kurumu satmadan bunu başardıklarını ve Meclis’i yasalarla beslediklerini kaydetti. 22 ayda 113 yasayı meclisten geçirdiklerini ifade eden Yorgancıoğlu, bunların 22 tanesinin sıfırdan yaratılan ve toplumsal dönüşümü sağlayan yasalar olduğunu belirtti. Partide el birliğiyle çalışmaya devam edeceklerine inancını belirterek, kendisinin bu yönde çalışmayı sürdüreceğini vurgulayan Yorgancıoğlu, tüm partililere teşekkür etti.

TALAT: “DAHA TEMİZ, DAHA ADİL BİR DÜZEN KURMAK BOYNUMUZUN BORCU”

CTP-BG Genel Başkan adayı, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da konuşmasında, CTP’nin ülkenin en değerli partilerinden olduğunu ve toplumun CTP’ye ihtiyacı olduğunu belirtti. Talat, partinin son dönemlerde yaşadığı sıkıntılar, kırgınlıklar ve parti içindeki bölünmelerin kendisini üzdüğünü ve tekrar CTP Genel Başkanlığı’na aday olmaya zorladığını söyledi. Talat, siyasi partilerin gönüllülük işi olduğunu, kimsenin zorla tutulmadığını, kimsenin de çıkarları için bir siyasi partiyi tutmaması gerektiğini belirterek, özveriyle siyasi partilere tutulması ve toplumsal kaygılarla hareket edilmesinin önemine işaret etti. Kimsenin parti başkanı olarak doğmadığını vurgulayan Talat, siyasi partilerin topluma hizmet için bulunduğunu, kendine çekmek için işe adam almak için olmadığını kaydetti. Parti disiplininin geriye gittiğini de ifade eden Talat, CTP’de bunun olamayacağını vurgulayarak, birlik ve bütünlüğün önemine vurgu yaptı. Talat, partide gençlere önem verilmesinin önemine de işaret ederek, partide donanımlı insanların yer alması ve toplumun geleceğini doğru bir zemin üzerine oturtmanın önemine dikkat çekti. Talat, “Partide birlik sağlarken ve siyaset üretirken yenilenmeyi gençleştirmeyle bütünleştirmeliyiz. Gençlere daha fazla görev, imkan ve sorumluluk vermeliyiz” dedi.

Kıbrıs sorununun çözümünün en önemli hedefleri olduğunu ifade eden Talat, CTP’nin Kıbrıs sorununu çözmekteki samimiyetinin ortada olduğunu, çözüm yolundaki her adımda imzasının bulunduğunu kaydetti. Kıbrıs müzakerelerinde her zaman CTP’nin sürükleyici olduğunu işaret eden Talat, CTP’nin Kıbrıs politikalarının hem dünyada hem de Türkiye’de benimsendiğini ifade etti. Talat, ülkenin Kıbrıs sorununun çözümünde ve ülkenin gelişiminde CTP’ye ihtiyacı olduğunu vurguladı. Talat, hükümette olan CTP’nin Kıbrıs konusunda da her alanda çalışması gerektiğini ifade ederek, CTP’nin en önemli görevlerinden bir tanesinin de ülkede adaleti sağlamak olduğunu ve bunun istihdamdan yargıya her alanda gerektiğini kaydetti.

Mehmet Ali Talat, ülkedeki “UBP zihniyetini” temizlemenin görevleri olduğunu ifade ederek, “UBP zihniyetini temizlemek, daha temiz, daha adil bir düzen yaratmak bizim boynumuzun borcudur” dedi. “UBP”den değil, zihniyetinden bahsettiğine işaret eden Talat, popülizmden de uzak durulması, “her türlü rüşvete” son verilmesi ve ülkeyi temiz bir ülke haline getirmenin görevleri olduğunu vurguladı. Halkın siyasete güvensizliğine de değinen Talat, halkın bütününü kucaklayarak güven vereceklerini söyledi. Talat, “En önemli görevlerimizden biri de halka ‘CTP varsa, siyasete güvenebiliriz’ dedirteceğiz” ifadesini kullandı.

Talat, “Ülkemize her alanda sahip çıkacağız, çünkü bu bizim gelecek nesillere borcumuzdur. Kıbrıs Türk halkını özne haline getireceğiz, üretim odaklı bir ekonomik yapı temel hedefimiz olacak. Şeffaf hesap verebilir bir kamu boynumuzun borcudur” dedi. Talat, partide herkesi birlik ve beraberliği sağlamak için hep birlikte harekete çağırdı.

Diğer genel başkan adayı Yaşar Oduncuoğlu da, 45 yıllık partili olduğunu ancak adaylığını açıkladıktan sonra tanınmadığını öğrendiğini belirterek, üzüntü duyduğunu söyledi. “Ben Yaşar ustayım” ifadesini kullanan Oduncuoğlu, iş hayatında olduğu gibi partisinde de kalite aradığını, varsayımla iş yapmadığını ifade ederek, CTP’yi sağlam temeller üzerine kurduklarını ve CTP’nin büyük bir aile olduğunu kaydetti. Son dönemlerde partide yaşanan “anormalliklerin” binalarını biraz çatlattığını ifade eden Oduncuoğlu, partide yaşanan sıkıntıların ve sorunların yine partililer tarafından yapıldığını ifade ederek, herkesi birlik olmaya ve partiyi ayağa kaldırmaya çağırdı.

Konuşmaların ardından oylama işlemine geçildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.