Diyarbakır’da son 2 yılda turist sayısı arttı

Diyarbakır’da son 2 yılda turist sayısı arttı

Hüseyin Aksoy, çözüm süreciyle birlikte Diyarbakır’a gelen turist sayısında büyük bir artışın yaşandığını ifade etti.

Hüseyin Aksoy, çözüm süreciyle birlikte Diyarbakır’a gelen turist sayısında büyük bir artışın yaşandığını ifade ederek, "Her ne kadar ilimize gelen yerli ve yabancı turist sayısı istediğimiz düzeyde olmasa da özellikle çözüm sürecinin getirdiği huzur ve güven ortamı sayesinde son 2 yılda ilimize gelen turist sayılarında çok ciddi artışlar yaşanmıştır" dedi.Diyarbakır Valiliği tarafından 15-22 Nisan Turizm Haftası kapsamında etkinlik düzenlendi. Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliği Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Emniyet Müdürü Dr. Halis Böğürcü, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Ahmet Sayar, TÜRSAB temsilcisi Serdar Kahraman, vali yardımcıları, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Vali Aksoy, kentin turizm potansiyelini değerlendirdi. Çözüm sürecinin başlamasıyla Diyarbakır’a gelen turist sayısında ciddi bir artış yaşandığını anlatan Vali Aksoy, "Türkiye’nin 2023 yılında en fazla turizm geliri elde eden ilk 5 ülke arasında yer alma hedefi var. Diyarbakır’ın da bu hedef içerisinde önemli bir yer alacağına inanıyorum. Özellikle çeşitlenebilir turizm kavramı içerisinde Diyarbakır’ın çok önemli katkılar sunacak bir potansiyele sahip olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki süreçte Diyarbakır için 2023 yılı turizm hedefi olarak 1 milyonu aşan turisti burada görmenin çok abartılı bir rakam olmadığını hepimiz bilmekteyiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2014 verilerine göre 260 bin yerli ve yabancı turist şehrimizi ziyaret etmiştir. Her ne kadar ilimize gelen yerli ve yabancı turistin sayısı istediğimiz düzeyde olmasa da özellikle çözüm sürecinin getirdiği huzur ve güven ortamı sayesinde son 2 yılda ilimize gelen turist sayılarında çok ciddi artışlar yaşanmıştır. Yabancı turistlerde yaklaşık olarak yüzde 120, yerli turistlerde ise yüzde 35 civarında bir artışın yaşandığını biliyoruz. Bu rakamlar çok açık ve net olarak gösteriyor ki bölgemizdeki huzur iklimi devam ettikçe turist sayılarımızda daha yüksek düzeylerde artışlar görebileceğiz" diye konuştu.

Turizmdeki başarının sadece yatak sayının artması ve yatırımlar olarak düşünülmemesi gerektiğini dile getiren Vali Aksoy, "Bir bütün olarak hepimiz turizm gündemimizle ilgili kamu, özel sektör ve sivil ayakları olarak aynı dili konuşup, ortak hareket etmeliyiz. Diyarbakır, bu değişim sürecinde olumlu yönden etkilenen ama sahip olduğu zenginliklerle de kıyaslandığında gelişimi geciken bir kenttir" şeklinde konuştu.

"DİYARBAKIR SAHİPSİZ KALDI"

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ise, Diyarbakır’ın sahipsiz bırakıldığına vurgu yaptı. Rektör Saraç, "Bizler Diyarbakır’ı yeterince sahiplenemedik, tanıtamadık. Hepimizin bu kenti bilmemiz gerekiyor. Diyarbakır'ımız tüm dünyanın akın edeceği bir hazinedir. Maalesef o hazinenin üstü kapatılmış, tozlanmış, örümceklerle örülmüş. Bizler valilikle bunu açmaya çalışıyoruz ama yeterince açamadık. O hazineyi açmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"POTANSİYELİMİZDEN FAYDALANMAMIZ İÇİN MUTLAKA BU ÜLKEDE BARIŞI SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR"

DTSO Başkanı Ahmet Sayar da barış sürecine vurgu yaptı. Ekonomik olarak büyümede turizm potansiyelinin kullanılması gerektiğini anlatan Sayar, "Ekonomik olarak büyümemiz için potansiyelimizi turizm sektörüyle artırmamız gerekiyor. Türkiye’ye gelen bir turist ortalama 824 dolar para bırakıyor. Biz 1,5 milyon turisti Diyarbakır’a getirdiğimizde gayri safi milli hasılamızın yüzde 40 artması anlamına geliyor. Bu potansiyelimizden faydalanmamız için mutlaka bu ülkede barışı sağlamamız gerekiyor. Son dönemlerde yaşanan gerilimlerde hepimizin soğukkanlı ve barışta ısrar edecek bir şekilde aşmamız gerekiyor" dedi.

Etkinlik müzik dinletisiyle son buldu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.