AK Parti'nin planı konuşuluyor: En düşük emekli aylığı seçim öncesi 14-17 bin olabilir!

AK Parti'nin planı konuşuluyor: En düşük emekli aylığı seçim öncesi 14-17 bin olabilir!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan milyonlarca emeklinin beklentisine cevaben zammın emekliler arasında eşitlendiğini ve yüzde 49,25 olarak uygulanacağını açıklamıştı. Ancak bu gelişme de emekliler arasındaki eşitsizliği gidermedi. En düşük emekli maaşı alan emeklilerin bir kısmının zam oranı yüzde 33'te kalıyor. AK Parti'nin seçim öncesi emekli maaşlarıyla ilgili atacağı adım kulislere sızdı. İşte 2024 en düşük emekli maaşıyla ilgili konuşulan rakam ve tarih...

SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yapılacak zam yüzde yüzde 37,57 olarak hesaplanmıştı. Bu durumda memur emeklisi ise işçi emeklisi arasında yaklaşık 12 puanlık fark oluşmuştu.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise memur emeklileriyle aralarında oluşan yaklaşık 12 puanlık farkın kapatılmasını isteyen SGK ve Bağ-Kur emeklilerine 5 puanlık artış yapıldığını ve zammın yüzde 42,6’ya yükseltildiğini açıklamıştı.

SGK ve Bağ-Kur emeklisinin maaş zammıyla ilgili son haber ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan gelmişti. Bakan Işıkhan, milyonlarca emeklinin beklentisine cevaben zammın emekliler arasında eşitlendiğini ve yüzde 49,25 olarak uygulanacağını açıklamıştı.

Ancak bu gelişme de emekliler arasındaki eşitsizliği gidermedi. Çünkü kök maaşı hesabı, açıklanan yüzde 49,25’lik zamdan emeklilerin büyük bir kısmının faydalanamayacağı anlamına geliyor.

AK Parti hükümeti en düşük emekli maaşını 7500 liradan 10 bin liraya yükseltti. Yani aylığı 7500 lira olan bir emekli zam yüzde 42,6 olarak açıklandığında 10 bin lira alacaktı, zam yüzde 49,25’e çıkarıldı, fakat en düşük emekli aylığıyla geçinmek zorunda olan bir emekli yine 10 bin lira alacak. Oranladığınızda maaşı 7 bin 500 lira olan bir emekli sadece yüzde 33 zam almış olacak.

Peki ekonomi yönetimi bu konuda bir düzenleme yapmayı planlıyor mu? Öncelikle Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2024 için verdiği “Emekli Yılı" sözünün altını dolduracak düzenlemeler yapılacağına ilişkin beklenti devam ediyor.

Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç, Ankara kulislerinde dolaşan bir iddiayı köşesine taşıdı. Buna göre; düşük maaş alanlara yönelik iyileştirmenin yüzde 33'le sınırlı bırakılmayacağı, seçimden önce en düşük maaşın 14-17 bin lira arasına çıkarılacağı konuşuluyor.

Mehmet Çetingüleç yazısında Türkiye Emekliler Derneği uzmanı Namık Tan’ın açıklamalarına da yer verdi. "Emekliler hiçbir dönem bu kadar yokluk çekmemişti" diyen Tan'a göre, seyyanen bir zam daha yapılabilir.

İNTİBAK DÜZENLEMESİ OLUR MU?

Namık Tan, 2000 sonrasında emekli olanların maaşlarında 1000 ile 1500 lira arasında bir artış meydana gelebileceğini söylüyor. Ancak... İktidarın intibak düzenlemesini Mart ayına yetiştirmesi zor. Çünkü 2000 yılı sonrasında maaş düzenlemeleri iyice karmaşık hale getirildi. Kime ne kadar fark ödeneceğini hesaplamak zaman alacaktır. Bu nedenle seçim öncesinde intibaktan çok, seyyanen zam seçeneği öne çıkmış durumda.

EKONOMİ yazarı Dr. Şeref Oğuz, en düşük emekli maaşını alan yaklaşık 6 milyon emekliye seçim öncesi zam yapılmasını beklediğini açıklamıştı.

Ekonomim.com.tr’ye konuşan Şeref Oğuz, “Mart ayında, seçim öncesinde ben bir düzeltme bekliyorum. Çünkü bu 6 milyon emekli oy veriyor! Bu emeklilerimizin maaşlarının, TÜRK-İŞ'in 2023 Aralık ayında açıkladığı açlık sınırı olan 14 bin 431 TL'ye yükseltileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Şeref Oğuz yorumlarına şöyle devam etmişti: “Tabii burada keskin bir bıçak da var, mesela 10 bin 2 TL alanlar ne olacak? Yani tüm emekliler için kademeli bir artış da gündeme gelebilir. Hükümetin tüm alternatifleri değerlendireceğini düşünüyorum”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.