BİM, A101, ŞOK, Migros ve Carrefour'a yasak geldi: Artık o ürünleri satamayacaklar

BİM, A101, ŞOK, Migros ve Carrefour'a yasak geldi: Artık o ürünleri satamayacaklar

Türkiye'de esnaf ve küçük marketlerin ayakta kalmalarını zorlaştıran ve büyük bir hızla yayılan zincir marketlere yasak geldi. Ürün sınırlaması getirilen zincir marketlerde, beyaz eşya, elektronik eşya, mobilya, ev tekstili, kırtasiye, nalburiye ve hırdavat satılamayacak.

İlk olarak Carrefour, Migros ve BİM'le başlayan zincir market anlayışı sonrasında büyük bir hızla yayılmış, Türkiye genelinde zincir marketlerin sayıları artmıştı.

Halk TV'nin haberine göre;  Son dönemde sayıları giderek artan ve aynı cadde ya da sokakta bile sayıları ikiye yaklaşan zincir marketler hakkında yeni karar açıklandı. Zincir market ve perakende taslakları üzerinden yapılan çalışmalar sonucunda aciliyeti olanların belirlenerek bunların meclise gönderilmek için üzerinde çalışmaya başlandığı ifade edildi.

Zincir marketlere gelecek ürün sınırlaması için şu bilgiler verildi: “Ekmek yasak kapsamında olmayabilir. Çünkü gıda ürünü. Ancak, cep telefonu, beyaz eşya, sigara; özellikle bunlar her yerde satılamayacak.

5 bin metrekare kapalı alanı olanların satılabileceği ürünlerin listesi yeniden belirlenecek. 100 metrekare yerde buzdolabı satılıyor, bunlara izin verilmeyecek.

Çok uzun olmayan bir yasa düzenlemesi bu dönem yapılacak. Zincir marketlerin en büyüğü 400 metrekaredir. Buralarda kesinlikle ürün sınırlamaları olacak.

Özellikle beyaz eşya, elektronik eşya, mobilya, ev tekstili satılamayacak. Kırtasiye, nalburiye ve hırdavat satılamayacak. Züccaciye gibi ürünlerin satışı için de metrekare sınırı olacak.”

Küçük ve orta ölçekli esnaf ile bakkalların ayakta kalabilmesini sağlamak adına alınacak olan en önemli karar ise zincir marketlerin satış yapabileceği ürünlere sınırlama getirmek olarak ilan edildi.

AK Partili ekonomi kurmaylarının paket üzerinde çalışma yaptıkları belirtilirken “Devletin, vatandaşı korumaya yönelik sorumluluğu var. Sınırlama ve kriter getireceğiz. Görüşmelerde odaların istediklerinin birçok kısmı kabul edildi. Sınırlama getirilecek ürünler, mesafe konusu gibi konular karara bağlandı" denilerek yeni yasağın yolda olduğu ifade edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.