Buğday ve arpa üreticisine fiyat darbesi! Ne Erdoğan ne bakan açıklayabildi...

Buğday ve arpa üreticisine fiyat darbesi! Ne Erdoğan ne bakan açıklayabildi...

Tarım ve Orman Bakanlığı ekmeklik buğday alım fiyatını ton başına 9 bin 250 lira, makarnalık buğday ton başına 10 bin lira, arpa alım fiyatını ise ton başına 7 bin 250 lira olarak açıkladı.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2024 hububat alım fiyatları ve fark ödemesi destekleri açıklandı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına 9 bin 250 lira, makarnalık buğday ton başına 10 bin lira ve arpa alım fiyatı ise ton başına 7 bin 250 lira olarak açıklandı.

Prim buğdayda bin 750 lira, arpada 750 lira

Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS)’ne kayıtlı olan çiftçilere buğdayda ton başına bin 750 lira, arpa için ton başına 750 lira fark ödemesi(prim) yapılacak.

Çiftçiler, 2023 yılında buğdayda ton başına 1000 lira, arpada 500 lira olan fark ödemesini hasattan tam bir yıl sonra alabildi.

Cumhurbaşkanı fiyatı açıklamadı

Son yıllarda hububat alım fiyatlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklarken, bu yıl fiyat düşük olunca Cumhurbaşkanı tarafından açıklamadı. Alım fiyatına ilişkin açıklama Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sosyal medya hesaplarında ve internet sayfasında yayınlandı. Fiyat açıklamasında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da imzası(adı) yer almadı. Mayıs ayı başında yaş çay alım fiyatı da sosyal medyadan açıklanmış ve tepkiyle karşılanmıştı...

Ödeme 45 gün sonra

Toprak Mahsulleri Ofisi, çiftçiden aldığı buğday ve arpanın bedelini 45 günde ödeyecek. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ödeme ile ilgili şu bilgilere yer verildi: “Ürün bedeli ödemeleri 45 gün içerisinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yapılacaktır.”

Buğday ithalatı yasak, ihracat serbest bırakıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamasında Dahilde İşleme Rejimi(DİR) kapsamında buğday ithalatının 21 Haziran’dan 15 Ekim’e kadar yasaklandığı, yurtiçinde üretilen buğdaydan elde edilen un ihracatının serbest bırakıldığı ve buğday arpa ihracatının da kontrollü olarak serbest bırakıldığı ifade ediliyor.

Bakanlığın açıklamasında dış ticaret önlemleri ile ilgili olarak şu bilgilere yer veriliyor: 
“Üreticilerimizin hasat döneminde arz yoğunluğu kaynaklı fiyat düşüşlerinden etkilenmesini önlemek, ihracatımız için gerekli hammadde tedarikini yurt içi üretimden karşılamak ve üretici lehine piyasa istikrarını sağlamak amacıyla Ticaret Bakanlığımızla birlikte bazı dış ticaret tedbirlerinin alınmasına ve uygulanmasına karar verilmiştir.”

Buğday “almama” fiyatı

Buğday fiyatı açıklandığı andan itibaren çiftçiler tepkilerini sosyal medya üzerinden göstermeye başladı. Çiftçiler, artan maliyetler karşısında fiyatın çok düşük olduğunu dile getiriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmamış olması fiyatın düşük belirlendiğinin en önemli göstergesi. Uzun yıllardır buğday alım fiyatını Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklıyordu. Fiyat düşük olunca basın bülteni veya sosyal medyadan açıklanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan 2024 ürünü buğday alım fiyatı geçen yıla göre ton başına sadece 1000 liralık artış yapıldı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği 1 kilo buğdayın üretim maliyetini 10 lira 87 kuruş açıklamıştı Bu maliyet hesabına bile üreticiler “düşük hesaplandı” diye tepki göstermişti.

Çiftçilere göre, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ürün bedellerini 45 günde ödeyecek olması “buğdayı bana getirmeyin” anlamına geliyor. Hem fiyatın düşük olması hem de ödemenin geç olması TMO’nun buğday “almama” politikası uygulayacağını gösteriyor.

Buğday ve arpa üreticisine fiyat darbesi

TÜİK’e göre; yıllık enflasyon yüzde 75, girdi fiyatlarındaki artış yüzde 50, buğday alım fiyatındaki artış yüzde 12, arpa alım fiyatındaki artış yüzde 3 olarak açıklandı.

(Tarımdünyası-Ali Ekber Yıldırım)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.