Dolar ve euro güne nasıl başladı?

Dolar ve euro güne nasıl başladı?

Son günlerde 13,80 civarında dalgalanan dolar/TL, bu sabah saatlerinde 13,70'lere doğru çekildi. Euro/TL'de de 15,50'nin altı test edildi.

DÜNYA GAZETESİ- Üç seanstır 13,8'e yakın seviyelerde kapanış yapan dolar/TL, bu sabah piyasaların açılışına doğru düşüşe geçti ve 13,70'in de altı görüldü. 

Dolar/TL, gece boyunca ve sabah saatlerinde 13,82'ler düzeyinde seyrediyordu. 

Euro/TL ise 15,60'ların üzerinden kısa bir süreliğine de olsa 15,50'nin altını test etti. 

Türkiye'nin risk primini gösteren beş yıllık CDS'leri dün 6 baz puan düşüşle 531/540 baz puana inmesine karşılık Kasım 2020'den bu yana en yüksek seviyede kalmaya devam etti.

Geçen iki müdahale 13,80 seviyesinden gelmişti.

Dolar/TL 13,80 seviyelerinin hemen altındaki seyrine devam ederken, yatırımcılar TCMB'nin piyasaya müdahalede bulunup bulunmayacağını izlemeye devam edecekler. Geçen hafta dolar/TL'de TCMB'nin iki müdahalesi kurun 13,8 seviyesinin üzerine çıkmasıyla başladı.

TCMB her ne kadar piyasa müdahalelerinde seviye değil sağlıksız fiyat oluşumlarını gidermeyi hedeflediğini belirtiyor olsa da, analistler TCMB'nin müdahalede bulunduğu seviyelerin TL'nin 14 seviyesine yaklaşmasıyla başladığına dikkat çekerek, yeni değer kayıplarının önüne geçmeyi amaçlıyor olabileceğini belirttiler.

Yüksek enflasyon ve faiz indirimleri kurları baskılıyor

Yaklaşık yüzde 21 ile üç yılın zirvesindeki enflasyonda birkaç ay içinde gerçekleşmesi beklenen 10 puan artışa ve TL'nin eksi getirisine rağmen TCMB'nin Aralık ayında bir faiz indirimine daha gitme ihtimali TL'nin değerini tarihi dip seviyelere düşürdüğü gibi toparlanmasına da engel oluyor.

TL'deki değer kayıplarının önümüzdeki aylarda enflasyonu daha da yükselterek TL varlıkların yurtiçi tasarruf sahipleri için çekiciliğini düşük tutması bekleniyor.

Uluslararası piyasalara bakıldığında ise hisse piyasalarında risk iştahının toparlandığı görülürken, dolarda Cuma yayımlanacak olan ABD enflasyon verisi bekleniyor.

ABD'de enflasyonun %7 seviyesini aşması halinde Fed'in para politikasını sıkışlaştırma takviminin öne çekileceği beklentisinin kuvvetlenecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.