Emekliye bayram ikramiyesinde yeni zam mı geliyor? İşte detaylar...

Emekliye bayram ikramiyesinde yeni zam mı geliyor? İşte detaylar...

Emeklinin bayram ikramiyesinin 3 bin liraya çıkarılmasını öngören düzenleme Meclis'te. Emekliler Ramazan ve Kurban bayramlarında 3'er bin lira ikramiye alacak. Emekli ikramiyesinin seçim öncesi artacağı yönünde kulisler var. Yeni emekliler için kritik tarih 1 Nisan. Dul ve yetim aylığı alanlar ne kadar ikramiye alacak? Birden fazla ikramiye alınıyor mu? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Emekliye 2018’den bu yana verilen bayram ikramiyesi geçen günlerde yüzde 50 artışla 3 bin TL’ye yükseltildi. Bayram ikramiyesinin artırılmasına ilişkin düzenleme 8. Yargı Paketi’nin içine eklendi ve TBMM’ye iletildi. Düzenleme yasalaştıktan sonra emekliler Ramazan Bayramı’nda 3 bin TL, Kurban Bayramı’nda 3 bin TL olmak üzere 2024 yılı içerisinde toplam 6 bin TL ikramiye alacak.

Bayram ikramiyesini kimler alabilecek?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli aylığı, ölüm aylığı, malüllük aylığı, yaşlılık aylığı alanlar ve sürekli iş göremezlik geliri, ölüm geliri olanlar ile şehit yakınları, gaziler, terörden zarar görmüş sivil vatandaşlar bayram ikramiyesi alabilecek.

Dul ve yetim aylığı alanlar bayram ikramiyesi alabiliyor mu?

Evet alabiliyorlar. Bu gruptakiler hisseleri oranında bayram ikramiyesinden faydalanabiliyor. Bir örnek vermek gerekirse, eşinin ölümü nedeniyle yüzde 50 hisse oranında ölüm aylığı alan bir kişi her bayram için 1500’er lira ikramiye alabilecek. Yetim aylığı alan kişilerde de hisse oranı kuralı geçerli.

Birden fazla emekli aylığı alan, örneğin hem emekli maaşı hem ölüm aylığı alan bir kişi tek bayram ikramiyesi alacak.

EYT’liler bayram ikramiyesi alabilecek mi?

Evet alabilecek. Burada son tarih 1 Nisan. Emeklilik dilekçesini bu tarihten önce verenler 3’er bin liradan toplam 6 bin lira bayram ikramiyesi alabilecek.

1 Nisan sonrası emeklilik dilekçesini verenler ise Ramazan Bayramı öncesi 3 bin lira alamayacak ancak Kurban Bayramı için bayram ikramiyesini hak edecekler.

Bayram ikramiyesi ne zaman hesaplara geçecek?

Ramazan Bayramı 9 Nisan’da, Kurban Bayramı 15 Haziran’da başlayacak. Bu tarihlerden kısa süre önce ikramiyelerin yatması bekleniyor.

Bayram ikramiyesi artırılacak mı?

Ekonomi gazetesi yazarı Dr. Şeref Oğuz, enflasyona dikkat çekeren bayram ikramiyesinin seçim öncesinde artırılabileceği tahminini paylaşmıştı. Oğuz, "İkramiyenin artırılması konusunda çalışma yapılıyor. Tahminim 2 bin lira daha artış söz konusu olacak. Yani emeklinin bayram ikramiyesi 5 bin liraya çıkarılacak" demişti.

Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan’ın tahmini ise olumsuz. Doğan bugünkü yazısında, bayram ikramiyesinin seçime doğru artırılıp artırılmayacağına ilişkin bir soruya “Açıkçası pek sanmıyorum” yanıtını verdi.

(ekonomim)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum