En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekliye ek zam tarih verildi!

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekliye ek zam tarih verildi!

Memur emeklileriyle işçi emeklilerinin aldığı zam oranlarındaki fark nedeniyle ek zam hazırlıkları devam ediyor. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri ilave zamma ilişkin beklediği açıklama geldi. AK Parti Grup Başkanı, kabine toplantısını işaret ederek oransal manada artış değerlendirmesinin yapılacağını söyledi. En düşük emekli maaşının da yükseltilmesi bekleniyor. İşte kök maaş hesabı ve ayrıntılar...

Ekonomi yönetimi, memur emeklisi ile işçi emeklisi arasındaki zam farkının giderilmesi için çalışma yapıyor. SSK, Bağ-Kur emekli zammı ile memur emeklileri arasında toplu sözleşme kaynaklı yüzde 11,68 zam farkı oluştu. Söz konusu açığı kapatacak oransal bir düzenleme gündemde. Emekliye ek zam düzenlemesi Meclis'e gelecek.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'den geldi. Güler, "Çalışılıyor, etki analizleri, bütçe imkanları, oransal manada artış değerlendirmesi kabinede önümüzdeki hafta değerlendirilir" dedi.

Güler, "Önümüzdeki haftaya kadar neticelenirse kabinede değerlendirilir sonra kanun teklifimize koyarız üçüncü haftamızda netleştirmiş oluruz çalışıyoruz" diye konuştu.
Asgari ücrete devlet desteği ve kısa çalışma ödeneğine ilişkin kanun teklifi hazırlığı olduğunu da bildiren Güler, ek zam olması durumunda bu teklifin içinde değerlendirilebileceğini kaydetti.

Emekliye ek zam ne zaman verilecek?

AK Parti Grup Başkanı Güler, şu ifadeleri kullandı:
''Asgari ücret artırıldığı için işveren desteğinin 700 liraya çıkarılması, kısa çalışma ödeneği ve diğer hususlarla ilgili 7-8 maddelik kanun teklifimiz var, ona çalışıyoruz. Onun içinde değerlendirilir. Önemli olan sadece bir oranın belirlenmesi, artışın ortaya çıkması değil, bütçeyi de ortaya koymamız lazım. Bakanlığımız çalışıyor. Bugün bir ön görüşme yaptık. Önümüzdeki haftaya kadar neticelenirse kabinede değerlendirilir, sonra bizim kanun teklifimize de koyarız. Belki üçüncü haftamızda bunu da netleştirmiş oluruz."

Memur emeklileri, toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 15 zammın üstüne 2023 yılı temmuz-aralık döneminde oluşan enflasyon farkıyla birlikte yüzde 49.25, İşçi ve Bağ-Kur emeklileri de geçen yılın ikinci altı aylık döneminde oluşan TÜFE artışı oranında yüzde 37.57 zam alacak.

Ek zam Meclis'e ne zaman gelecek?

Emekli aylıklarına enflasyon verisi dışında yapılacak zam için yasal değişiklik gerekiyor. Yapılacak yasal değişikliğin 16 Ocak'tan sonra Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor. Emekli aylıklarının daha öncesinde verilmesi durumunda ise sonradan aradaki farkın hesaplara aktarılması öngörülüyor.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

En düşük emekli maaşı mevcutta 7 bin 500 lirayken bu rakamın 11 bin liranın üzerine çıkarılması ve emeklilerin maaş zamlarının da yüzde 50 civarına tamamlanması beklentisi ortaya çıktı.

Yapılacak kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilere verilecek zamma ilişkin açıklamada bulunması ve sonrasında Meclis'te yapılacak düzenleme ile emeklilerin maaşlarını alma tarihlerinden önce yeni zammın kanunlaşması bekleniyor.

Kök maaş nasıl hesaplanır?

Emekli maaşının, ek zamlar olmaksızın, ham hali anlamını taşıyan kök maaş hesaplaması kafa karışıklığı yaratabiliyor. Kök maaş ne olduğu ve nasıl hesaplanacağı, ocak ayı emekli maaşı zam döneminin gelmesiyle birlikte merak edilen konular arasında...
Örneğin kök maaşı 5 bin 500 lira olan bir emekliye, temmuz ayında yüzde 30 zam yapıldı diyelim. Bu zam 7 bin 500 lira üstünden değil 5 bin 500 lira üstünden yansıtılacak.
Emeklinin kök maaşı yüzde 30 zam sonrası 7 bin 150 TL olacak. Ancak en düşük maaş 7 bin 500 TL olduğu için yine 7 bin 500 TL maaş almaya devam edecek. Aradaki farkı Hazine karşılayacak.
Yani emekliye 7 bin 500 liranın üzerine yüzde 30 zam yapılıp 9 bin 750 lira maaş verilmeyecek.
Ancak diyelim en düşük maaş temmuzda 8 bin liraya yükseltildi. Yüzde 30 zam sonrası kök maaşı 7 bin 150 lira olan emekli 8 bin lira maaşa hak kazanacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.