Esnafı gerçekten ‘nefessiz’ bırakacaklar

Esnafı gerçekten ‘nefessiz’ bırakacaklar

Hazine ve Maliye Bakanlığı öncülüğünde 10 bankanın katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Kredi Garanti Fonu (KGF) iş birliğinde hayata geçirilen 2021 Nefes Kredisi esnafın borcunu artıracak, belini bükecek!

GÜNAY PABUŞÇU -Nefes kredisi ile kobilere 6 ay geri ödemesiz kredi alma imkanı sunuluyor. 2020 cirosu 1 milyon lirayı aşmayan KOBİ'ler azami 50 bin lira, cirosu 1-10 milyon lira olan KOBİ'ler ise azami 200 bin lira kredi kullanabilecek. Nefes Kredisi'nde 6 ay ödemesiz dönem olacak. Kredi geri ödemeleri 12 eşit taksitte yapılacak. Uygulamada, Hazine destekli KGF kefaleti sağlanacak ve faiz oranı yıllık yüzde 17,5 olacak.

2020 yılı cirosunda 2019'a göre yüzde 25 kayıp yaşayan firmalar, bugünden itibaren üye oldukları oda ve borsalardan alacakları üyelik belgesiyle banka şubelerine başvurabilecek.
Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerinin sınırlanmasına katkı sunmak ve KOBİ'lere uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla hayata geçirilen 2021 Nefes Kredisi'ne başvurular bugünden itibaren alınmaya başladı.

KOBİ Danışmanı Lütfi Özkal, TOBB tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan nefes kredisinin bir avantajı olmadığını, dezavantajlarının ise gizlendiğini öne sürdü.
Özkal, kobilere sunulan 6 ay geri ödemesiz kredi alma imkanında faizin 6 ay boyunca işlediğine vurgu yaparak, geri ödemede faizin anaparanın üzerine ekleneceği söyledi.

“Kredi faiz oranı piyasa faiz oranının üzerine çıkıyor”

Özkal, “Piyasa faiz oranı yıllık yüzde 20 dolaylarındayken nefes kredisinin faiz oranı yıllık yüzde 17,5 olarak açıklanmıştır. Geri ödemesiz 6 aylık dönemin faizi de ödeme dönemi olan 12 aylık dönemde tahsil edileceği için kredi faiz oranı piyasa faiz oranının üzerine çıkıyor. TESKOMB (Kredi kefalet kooperatifleri) tarafından kullandırılan kredilerin ise yıllık faiz oranı yüzde 8,5’tir. Nefes kredisinin faiz yüzde 17,5 faiz oranı ile TESKOMB’un yüzde 8,5’lik faiz oranı çok ciddi bir farktır” dedi.

“Oda/borsanın parası yoksa, üyeye para yok”

Kredinin kullanıma açılabilmesi için oda/borsaların bir miktar mevduat yatırması gerektiğini belirten Özkal, “Bu yatırılan miktarın 10 katı kadar bir kredi hacmi üyeler için kullandırılacaktır. Oda/borsanın parası yoksa ya da kaynakları kısıtlıysa, hacim de yok anlamına gelmektedir” diye konuştu. 

Fazladan para ödenecek
KOBİ'lere uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla hayata geçirilen TOBB Nefes Kredisi’nin amacına uygun olmadığını rakamlarla ispat ettiğini dile getiren Özkal, “Vatandaş Denizbank’tan ilk 6 ay geri ödemesiz 100 bin lira TOBB Nefes Kredisi çektiğinde 12 ay sonraki geri ödemede 121 bin lira öderken, İŞ Bankası’nın ‘Anında Online Ticari Kredi Başvurusu’nu yapan kişi 18 ay sonra 117 bin 477 lira 36 kuruş olarak geri ödeme yapıyor. Bu farklılığın sebebi ise, 6 aylık faizsiz dönemin, 12 aylık faiz döneminin üzerine eklenmesidir” ifadelerinde bulundu.

“Oda/borsalar üyelere borçlarını kapattırma peşinde”

Kredi hacminin düşük olması durumunda bankaların hangi üyeleri kredi kullanımı için uygun görecekleri hakkında herhangi bir fikir bulunmadığına dikkat çeken Özkal, “Bankalar ödeme sorunu bulunmayan, finansal yeterliliği olan müşterilerine öncelik tanıyacaktır.

Kredi kullanımı için üyelerden faaliyet belgesi/üyelik belgesi talep edilmektedir. Her ne kadar üyenin odaya borcunun olması belge almaya engel bir durum olmasa da oda/borsalar borcu olan üyeye hizmet vermekte zorluk çıkarıp tahsilat oranlarını artırma gayreti içerisine girmektedirler” sözlerini kaydetti.

Özkal, Nefes Kredisi'nde belirtilen 2019 yılı ve öncesi kurulan işletmeler için ciro kaybı zorunluluğu bulunmasını şartının kredi kullanabilecek üye sayısını azaltacağını vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.