Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Merkez Bankası faiz kararını açıklandı. Uzmanlar Kahramanmaraş depreminin ardından Merkez Bankası'nın faizleri indirmesini bekliyordu. Banka, piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizini yüzde 50 baz puan düşürerek 8.5'a çekti.

Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı için bekleyiş sona erdi. Geçen yıl faizde üst üste dört kez indirime giden Merkez Bankası, önceki toplantıda politika faizini yüzde 9'da sabit bırakmıştı.

Merkez Bankası’nın şubat ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Kahramanmaraş merkezli geniş bir coğrafyada yıkıma yol açan depremin ekonomiye etkilerini sınırlamak için politika faizinde indirime gitmesi bekleniyordu. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 8.5'e çekti.

ANKETLERDE DE İNDİRİM GÖRÜLDÜ

Uzmanların katıldığı anketlerdeki beklentiler ise şöyleydi:

Reuters anketine katılan 17 ekonomistin tahminlerinin medyanı TCMB'nin bu ay politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8.50 seviyesine çekeceğini söyledi. Ankete katılan sekiz kurum politika faizinin sabit tutulacağını dokuz kurum ise yeni indirimlerin başlayacağını tahmin etti.

Ankete katılan kurumlardan yedi tanesi perşembe günü politika faizinde 100 baz puan indirim beklerken birer kurum ise 50 ve 200 baz puanlık indirim öngörüyordu. Sekiz kurum ise TCMB'nin politika faizini sabit bırakmasını bekliyordu.

Barclays bir araştırma notunda Türkiye'de meydana gelen depremin ekonomik ve siyasi etkilerine dikkat çekti ve yine de baz senaryo olarak TCMB'nin politika faizini sabit tutmasını beklediklerini belirtti.

JPMorgan ise deprem sonrası 100 baz puan yeni indirim öngörmüştü.

Anketteki 2023 yılsonuna yönelik faiz tahmini sorusuna verilen cevapların medyanı ise TCMB'nin politika faizini yüzde 14.5 seviyesine yükselteceğine işaret ediyordu. Yılsonu tahminleri arada ekonomi politikalarında köklü değişimler getirebilecek seçim nedeniyle yüzde 6 ila yüzde 45 arasında geniş bir bantta yer alıyor.

AA Finans anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin çoğu politika faizinin yüzde 8'e indirilmesini bekliyordu.

Ekonomistlerden 10'u mevcutta yüzde 9 düzeyinde bulunan politika faizinin 100 baz puan düşürüleceği yönünde görüş bildirirken, 1'i bu indirimin 150 baz puan olacağını tahmin ediyordu. Ekonomistlerden 6'sı ise politika faizinin sabit tutulmasını bekliyordu.

AYRINTILAR GELİYOR...

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.