Petrol ve altında düşüş hızlandı

Petrol ve altında düşüş hızlandı

Fed'in agresif faiz artırımının devam edeceği ve resesyon kaygıları fiyatlanmaya devam ederken, piyasalarda oynaklık gün sonuna doğru arttı.

DÜNYA GAZETESİ- Küresel piyasalarda, ABD'de dün açıklanan enflasyon verilerinin ABD Merkez Bankası'nı (Fed) daha da şahinleştireceği ve ülkenin resesyona gireceği endişesiyle oynaklık artarken, veri odaklı seyir devam ediyor. Dünya genelinde güçlenmeye devam eden enflasyon ve resesyon endişeleri arasında piyasalarda oynaklığın arttığı ve fiyatlamaların zorlaştığı görülüyor. 

ABD borsaları yüzde 1'in üzerinde satıcılı açılırken, petrol ve altında aşağı yönlü seyir hız kazandı. Dolar endeksi yüzde 1 artışla 109 seviyesinin üzerine çıkarken, Euro/Dolar paritesi yüzde 1 düşüşle 1 seviyesinin altına indi.

ÜFE de sürpriz yaptı

Dünkü TÜFE sonrası, ABD'de ÜFE de yukarı yönlü sürpriz yaptı. Üretici fiyatları Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 arttı. Piyasa beklentisi artışın yüzde 0,8 olacağı yönündeydi. Bir önceki ayın artış oranı yüzde 0,8'den yüzde 0,9'a revize edildi. Üretici fiyatlarında yıllık bazda yüzde 11,3 artış yaşandı. Analistler bir önceki ay yüzde 10,8 olan artışın yüzde 10,7'ye ineceğini tahmin ediyorlardı.

İşsizlik maaşı başvuruları Kasım’dan beri en yüksek seviyede

Öte yandan ABD’de daha çok şirketin çalışanların işine son vermesiyle işsizlik maaşı başvuruları Kasım’dan beri en yüksek seviyeye ulaştı. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre işsizlik maaşı başvuruları 9 Temmuz’da sona eren haftada 9 bin artarak 244 bine yükseldi.

Brent petrol 94 dolara kadar indi

Günün ikinci yarısında spot altın ve petrolde aşağı yönlü hareketlilik arttı.

100 doların üzerinde tutunmakta zorlanan Brent petrol yüzde 5'e ulaşan düşüşle 94.5 dolar seviyelerine kadar geldi. Brent petrol Haziran’da gördüğü zirve seviyeden yüzde 20 düşüş kaydetmiş durumda.

ABD Başkanı Joe Biden'in Suudi Arabistan ziyaretinden verilecek mesajların petrol piyasalarını daha da hareketlendirebileceği belirtiliyor.

Brent petrolde teknik olarak 97,46 ile 100,35 dolar aralığının direnç, 95,22 ile 96,81 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

Altın 1700 doların altını gördü 

Altın fiyatları, Fed'in zirve seviyelere tırmanan enflasyon ile mücadele etmek için beklenenden büyük bir faiz artırımına gidebileceği yönünde endişeler nedeniyle geriliyor. Spot altın bugün yüzde 2 düşüşle 1.697 dolar seviyesini test etti.

Dolar/TL 17.50 seviyelerini test ederken, altının gramı 960 liradan el değiştirdi.

100 baz puanlık faiz artışı fiyatlanmaya başladı

Ülkede güçlü gelen istihdam verilerinin ardından piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde gerçekleşen enflasyon verisi, Fed'in agresif para politikası duruşunun şu ana kadar talebi azaltmada ve enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürmede çok az ilerleme kaydettiğini gösterdi.

Son veriler, Fed'in sıkı para politikasında daha da şahinleşerek enflasyonla mücadelesini hızlandırabileceğine yönelik endişeleri artırdı.

Enflasyonun 41 yılın zirvesine çıkmasının ardından Fed'in temmuz toplantısında tarihi 100 puanlık faiz artışına gitme olasılığı gündeme geldi.

Para piyasalarında bankanın temmuz toplantısında yüzde 80 ihtimalle 100 baz puan faiz artıracağı fiyatlanmaya başladı. Fiyatlamalar Fed'in eylül toplantısında ise yüzde 80 ihtimalle 75 baz puan faiz artışı yapmasının beklendiğini gösteriyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.