Setbir Başkanı Zeki Ilgaz Yaklaşan Ramazan Ayı İçin Kırmızı Et Sektörü’nü Değerlendirdi

Setbir Başkanı Zeki Ilgaz Yaklaşan Ramazan Ayı İçin Kırmızı Et Sektörü’nü Değerlendirdi

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz, turizm sezonunun başlamış olması ve önümüzdeki günlerde Ramazan ayının başlayacak olmasından dolayı kırmızı ette fiyat istikrarının korunabilmesi için kırmızı...

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz, turizm sezonunun başlamış olması ve önümüzdeki günlerde Ramazan ayının başlayacak olmasından dolayı kırmızı ette fiyat istikrarının korunabilmesi için kırmızı et arzını artırmak gerektiğini, bunun için de uzun dönemli politikalara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği’nin (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz, turizm sezonunun başlamış olması ve önümüzdeki günlerde Ramazan ayının başlayacak olmasından dolayı kırmızı et talebinin artacağını belirterek, kırmızı ette fiyat istikrarının korunabilmesi için kırmızı et arzını artırmak gerektiğini, bunun için de uzun dönemli politikalara ihtiyaç olduğunu söyledi. Zeki Ilgaz ayrıca Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmek için hayvansal protein alımına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. SETBİR’in Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz, tüketimin ivme kazanacağı Ramazan ayı öncesinde sektörün durumunu değerlendirdi.

Kırmızı et fiyatını belirleyen dinamiğin arz ve talep olduğunu vurgulayan Zeki Ilgaz, şunları söyledi: “Bugün için talep çok yüksek olmamasına rağmen kesimlik dana arzı talebi karşılayamamaktadır; son günlerde fiyat artışı hız kesmiş gibi gözükse de bu durum, artan kırmızı et fiyatları nedeniyle talebin ikame/alternatif ürünlere kaymasından kaynaklanmaktadır. Ülkemizde arz eksikliği ve yüksek besi maliyetleri sonucu oluşan kırmızı et fiyatları halkımızın yeterince kırmızı et tüketmesini engellemekte, bunun yerine hayvansal protein ihtiyacını daha ucuz olan beyaz et tüketimi ile karşılamaktadır”.

“UZUN DÖNEMLİ POLİTİKALAR VE UYGULAMALAR GEREKİYOR”

Zeki Ilgaz, geçen yıldan bu yana söz konusu sorunu çözmek için yapılan uygulamalar için “2014 yılı içerisinde, ülkemizde yaşanan kırmızı et üretim/tüketimindeki dengesizlik ve bu sebeple oluşan fiyat istikrarsızlığını önlemeye dönük olarak, uzun süredir dile getirdiğimiz, besilik hayvan arzının yetersizliği sorununa çözüm olarak (karkas et fiyatlarındaki yükselmenin sınırlanması ve istikrarın üreticilere zarar vermeyecek şekilde sağlanabilmesi için) besilik hayvan ithalatının önü açılmıştır. Bakanlığımızın, besilik dana ithalatı ile ilgili uygulamalarını, kırmızı et arzının artırılmasına ve kırmızı et fiyatının daha fazla yükselmesinin önlenmesine yönelik olduğundan dolayı olumlu karşılamakla beraber, harekete geçmekte geç kalındığından dolayı içinde bulunduğumuz zaman dilimine etkisinin yeterli olamayacağı kaygısını taşıyoruz. Kırmızı et arzının artırılması için uzun dönemli politikaların ortaya konması ve uygulanmasının gerekliliği yönündeki düşüncemizi de muhafaza ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“RAMAZAN AYI VE TURİZM SEZONU TALEBİ TETİKLEYECEK”

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz, Ramazan ayı ve turizm sezonu ile birlikte kırmızı et talebinin daha da artacağını söyledi. Başka tedbirler alınmadığı durumda, ithal edilen besilik hayvan sayısının yetersizliği nedeniyle, kırmızı et fiyatlarında önemli ölçüde bir azalma olmayacağını, turizm sezonunun başlamış olması ve önümüzdeki günlerde Ramazan ayının başlayacak olması dolayısıyla kırmızı et talebinin daha da artacağını öngördüklerini söyleyen Ilgaz, Ramazan ayında dengeli beslenmek açısından süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünleri tüketiminin çok önemli olduğunu belirtti.

Ramazan ayının sıcak yaz günlerine geliyor olması nedeniyle, vatandaşların beslenmelerine ayrıca dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Ilgaz, tüketiciler için şu bilgileri verdi:

“Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından yayınlanan rapora göre, bir insanın vücut kilosu başına alması gereken protein miktarı ortalama 0,83 gram/kg vücut ağırlığıdır. Bu proteinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması gerekmektedir. EFSA’nın yayınlamış olduğu raporda, Avrupalı tüketicilerin proteinin büyük kısmını et ve et ürünlerinden, daha sonra hububat ve hububat bazlı ürünlerden, daha sonra ise süt ve süt ürünlerinden aldığı belirtilmektedir. 1 bardak (200 ml) sütte: 6,2 g protein; 1 yumurtada: 6 g protein; 100 g kırmızı ette: 18 g protein bulunmaktadır. Örneğin 70 kg ağırlığında bir insan her gün 1 bardak süt, 1 yumurta ve 100 g kırmızı et tükettiğinde toplamda yaklaşık 30 g protein almaktadır. Bu da alması gereken toplam proteinin yüzde 50’sine denk gelmektedir”.

Özellikle son yıllarda, sağlıklı yaşamın sloganının ‘sağlıklı ve dengeli beslenme’ olduğunu hatırlatan SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz, vatandaşların Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmeleri için hayvansal protein alımına özen göstermeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.