Tgdf Başkanı Kopuz: “Ramazan Öncesi Sakın Ola Seçim Fırsatçılığına Meyil Etmeyin”

Tgdf Başkanı Kopuz: “Ramazan Öncesi Sakın Ola Seçim Fırsatçılığına Meyil Etmeyin”

Türkiye Gıda, İçecek ve Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, hiçbir gıda sanayicisinin seçim sonuçlarını koalisyon zammı diye bahane ederek fırsatçılığa meyil etmemesi gerektiğini belirt...

Türkiye Gıda, İçecek ve Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, hiçbir gıda sanayicisinin seçim sonuçlarını koalisyon zammı diye bahane ederek fırsatçılığa meyil etmemesi gerektiğini belirterek, “Sakın ola Ramazan öncesi veya başında bu tür seçim sonrası oluşturulacak fırsatçılığa meyil yapmasınlar. Şayet ki bunu yaparlarsa bir daha ki basın toplantısında sektörel baz da bu arkadaşları, bu sektörleri deşifre ederim” dedi.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, Ramazan ayının gıda ve içecek sektörüne yansımalarını ve Ramazan öncesi gıda piyasasındaki son gelişmeleri değerlendirdi. Swissotel Mimoza Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşma yapan Başkan Kopuz, eski Ramazanlarda insanların gıdayı “stoklamak” gibi bir alışkanlığı olduğunu belirterek, “Bu stok alışkanlığı, her Ramazan öncesinde fiyat artışlarına sebep olur, fiyatlarda istenmeyen spekülatif oynamalar yaşanırdı. Son yıllarda stok kaygısından eser kalmadı. Bunun en önemli nedenlerinden biri, tüketicinin artık her dönemde her türden gıda ve içeceğe çok rahat bir şekilde ulaşabilmesidir” dedi.

Başkan Kopuz, “Geldiğimiz noktada, eski Ramazanlardaki ’Gıda ve içecek bulabilir miyiz?’ kaygısından uzaklaştığımızı görmekle birlikte, ’Ramazan’da zam olacak mı?’ sorusunun her yıl kafalarımızda tekrar oluştuğunu görüyoruz. Tabii ki bu tüketicimizin cevabını bilmek istediği haklı bir konudur. Ancak şu da iyi bilinmelidir ki, globalleşen dünyada gıda fiyatları artık hiçbir ülke için yerel sorun değildir. Dünya artık birbirine bağımlı bir dünyadır. Bu bağımlılık küresel petrol fiyatlarından tutun da dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşanan kuraklığa kadar birbirini etkileyen bir dizi gelişmeler zinciri ile ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle hiçbir ülkenin, aslında tarım, gıda ve içecek konusunda kendine yeterli olmadığını söylemek gerekir. Bu tespiti yapmakla birlikte küresel et, süt, hububat, bakliyat, şeker ve yağ gibi tarımsal ürünlerin üretiminin her yıl arttığını belirtmekte de fayda görüyorum. Bunun bir sonucu olarak ve mevsimin de etkisiyle küresel gıda fiyatları bu dönemde düşüş eğilimindedir. Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar, 2015-2025 yılları arasında inişli-çıkışlı olsa da gıda fiyatlarının genel düşme eğilimini koruyacağı tahmininde bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Türkiye’de gıda fiyatlarının son zamanlarda ciddi bir artış eğilimi gösterdiğini kaydeden Başkan Kopuz, “Nitekim OECD verilerine göre de dünya gıda fiyatları ortalamasında şu an için Türkiye olarak yüzde 20 daha yüksek seyrediyoruz. Buradaki artışın kaynağı ise üretici ya da gıda sanayicisi değil, spekülatörlerdir. Daha evvel kamuoyuyla paylaştığımız gibi burada sorun kamunun, iradesini spekülatörler üzerinde disipline etmesinde yetersiz kalmasıdır. Çünkü fiyatların anormal bir şekilde artmasını gerektiren herhangi bir zorunluluk bugün itibariyle yoktur. Sanayici işlenmiş gıda sektörü olarak talepleri karşılayacak şekilde hazırdır. Sanayici de bu sorumluluğun farkında olarak karından fedakarlık ederek ürünlerine zam yapmayacaktır” diye konuştu.

Kumanyalarda fırsatçılara izin verilmemesi gerektiğini belirten Başkan Kopuz, “Kumanyalar içerisinde son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin bulunmamasına dikkat edilmeli, ürünlerin gıda güvenliği ve kalitesinden emin olunmalıdır. Ürünler, etiketli, ambalajlı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmış işletmelerce üretilmiş olmalıdır. Halkımız sağlıklı bir Ramazan geçirmek istiyorsa daha ucuz olduğu gerekçesi ile açıkta satılan, nerede üretildiği belli olmayan ürünleri satın almamalıdır. Kayıt dışı ve sağlıksız üretim halk sağlığını tehdit etmektedir. Gıda güvenliğini tehdit eden bu durumun önüne ancak tüketicilerimizin bilinçli tercihler yapmaları vasıtasıyla geçebiliriz” dedi.

“RAMAZAN ÖNCESİ SAKIN OLA SEÇİM FIRSATÇILIĞINA MEYİL ETMEYİN”

Yüzde 99’u Müslüman bir ülkede hiçbir gıda sanayicisinin Ramazan zammı yapmasını vicdanını sığdıramadığını söyleyen Kopuz, “Biz burada sektör olarak önce gıda güvenliği konusunda uyarılarımızı yapıyoruz. Kamuoyu fiyat duyarlılığı konusunda çağırıyoruz ama bu sene Ramazan zammında ziyade acaba koalisyon zammı mı, seçim zammı mı diye düşünüyorum. Buradan bütün gıda sektörünü uyarıyorum. Hiçbir gıda sanayicisi biz spekülatörlerle uğraşırken, bir de bunu fırsat bilerek ekonomi istikrarsızlık olur, hükümet kurulur, kurulmaz bunlar bizim işimiz değil. Bizim işimiz vatandaşımıza sağlıklı ve gıda güvenliğini dikkate alan ekonomik fiyatlarla Ramazanı geçirmesidir. Ramazan’da onların mutlu olmasına vesile olmamız gerekir. Buradan bu arkadaşları uyarıyorum. Sakın ola Ramazan öncesi veya başında bu tür seçim sonrası oluşturulacak fırsatçılığa meyil yapmasınlar. Şayet ki bunu yaparlarsa bir daha ki basın toplantısında sektörel baz da bu arkadaşları, bu sektörleri deşifre ederim” ifadesini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.