Zeytinyağı fiyatlarında tarihi artış! Fiyatları 600 liraya çıkabilir

Zeytinyağı fiyatlarında tarihi artış! Fiyatları 600 liraya çıkabilir

Geçen yıl 74 lira olarak açıklanan alım fiyatı bu sezon 295 liraya yükselen zeytinyağı, 315 liradan rafa kondu. Fiyatların 500 lirayı aşabileceği belirtiliyor.

Zeytinyağı sektöründe düşük rekolte ve yüksek enflasyonun, fiyatlardaki yükselişin devam edeceğine işaret ettiğini belirten sektör temsilcileri, fiyatlardaki artışın memnuniyetle karşılandığını ancak iç piyasada tüketimin yeniden düşmesinden endişe edildiğini ifade ediyor.

Geçen yıl, rekolte ve fiyat açısından altın bir dönem yaşayan zeytinyağı sektörü, bu sezon önemli bir rekolte düşüşüyle karşı karşıya kalabilir. Sektör temsilcileri, düşük üretim, yüksek enflasyon ortamı ve dünya fiyatlarının etkisiyle zeytinyağı fiyatlarında büyük bir artış beklendiğini ifade ederken, geçen yılın bu dönemlerinde 1 litre perakende zeytinyağı fiyatının 115 TL civarında olduğunu, ancak şu anda 300 TL'nin üzerine çıktığını ve hatta 600 TL'ye kadar yükselebileceğini dile getiriyorlar. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin 295 TL olarak belirlediği alım fiyatı ve olası yeni fiyat düzenlemeleri, perakende satış fiyatlarının artacağını gösteriyor.

Rekoltenin azalmasıyla artan zeytinyağı talebi fiyatları yukarı çekiyor. Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, dünya genelinde zeytinyağı talebinin artmasına rağmen rekoltenin gerileyeceğini belirtirken, Tariş'in 295 TL olan alım fiyatının perakende fiyatlarına yansıyacağını ve bu fiyatların 320 TL'nin altında olmayacağını öngörüyor.

İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Mehmet Alp, Tariş'in fiyat açıklamasının sektörde bir sıkıntıya işaret etmediğini, üreticilerin memnun olduğunu ifade ederken, fiyat artışının iç piyasada zeytinyağı tüketimini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Tariş Milas Zeytin Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Gül, Tariş'in açıkladığı fiyatlar sonrasında bölgesel olarak zeytinyağı perakende fiyatının 300 TL'nin altına düşmeyeceğini belirtirken, üreticilerin Tariş'in fiyatlarından memnun olduğunu dile getirdi.

Ancak, Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Federasyonu Başkanı Mehmet Hakkı Semercioğlu, fiyatların artmaya devam etmesi halinde tüketicinin kaybedebileceğine dikkat çekerek, fiyatların sübvanse edilmesi gerektiğini savundu.

Ayrıca, Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uçar, bu yıl rekoltenin düşük olacağını, bu durumun da fiyatları yukarı çekeceğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.