Genç Ceo’dan Aile Şirketlerine Stratejik Tavsiye

Genç Ceo’dan Aile Şirketlerine Stratejik Tavsiye

Canpa Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özcan, Türkiye’de aile şirketlerinin ömrünün çok kısa ve bu nedenle yüz yıllık markaların yok denecek kadar az olduğunu belirterek, köklü şirketler yaratmak için “otok...

Canpa Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özcan, Türkiye’de aile şirketlerinin ömrünün çok kısa ve bu nedenle yüz yıllık markaların yok denecek kadar az olduğunu belirterek, köklü şirketler yaratmak için “otokrat liderlik modeli”nden, “sistem liderliği”ne geçilmesi gerektiğini söyledi.

“Avea Genç CEO Buluşmaları” toplantısında konuşan Murat Özcan, Türkiye’de aile şirketlerinin ikinci kuşağa devirde sadece yüzde 10’unun hayatta kalabildiğine işaret ederken, üçüncü jenerasyona geçen şirketin ise adeta bulunmadığına dikkat çekti. Özcan, “Yüz yıllık markamız, kurumsallaşmış büyük yapılar ne yazık ki pek yok. Toplamda 13-14 tane yüz yıllık markamız var. Bunlar da ağırlıklı olarak geleneksel el sanatları, yani babadan oğula geçen işler. Bunu yaratmak için aile şirketlerinin otokrat liderlik modelinden çıkıp sistem liderliğine dönmeleri lazım” dedi.

Şirketlerde; alttan yukarıya doğru karar mekanizması oluşturabilecek bir yapı kurmak gerektiğini vurgulayan Özcan, şunları söyledi:

“Büyüklerimiz tek başlarına başarılı yapılar kurmuşlar. Bu kurumları, tek bir liderin emeği ve zamanı ile oluşturmuşlar. Bizim şimdi yapmak istediğimiz ise ekip oyunu ve zamanı en verimli şekilde kullanma… Amacımız sürdürülebilirlik. Personel politikamızda doğru insanları seçebilmeye özen gösteriyoruz. Bizden sonra çocuklarımıza aktarmamız gereken yetenek; şirketleri yönetecek, icrayı doğru yapabilecek insanları seçebilmek. Onlara bunu öğretmemiz gerek. Çünkü doğru insanlara yatırım yapabilirsek şirketler büyüyor. Ama sen patron olarak tüm işi ben yapacağım dersen, işte o zaman patron öldüğünde kurum yok oluyor ve 100 yıllık markalar oluşmuyor. Bunun için ben alt yapı ve sistemler oluşturmaya çalışıyorum. Bizim aile şirketinde kurmak istediğim yapı budur.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.