Akıllı Serada El Değmeden Ürün Yetiştirdiler

Akıllı Serada El Değmeden Ürün Yetiştirdiler

Amasya Üniversitesi’nde tasarlanan akıllı sera ile çiftçiler diktikleri ürünü gelişim sürecini takip ederek oranları değişen sistemlerin desteğiyle el değmeden yetiştirebilecek.Amasya Üniversitesi Tek...

Amasya Üniversitesi’nde tasarlanan akıllı sera ile çiftçiler diktikleri ürünü gelişim sürecini takip ederek oranları değişen sistemlerin desteğiyle el değmeden yetiştirebilecek.

Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Cenk Gezegin ve öğrencileri, tasarladıkları akıllı serada ilk olarak çilek üretimini başarıyla gerçekleşirken, gelecek dönem içinde diğer ürünlerin yetiştirilmesini planlıyorlar.

İki metrekarelik alana sahip olan serada sulama, ısıtma, havalandırma, ilaçlama ve gübreleme gibi işlemlerin otomatik olarak yapıldığını anlatan Öğretim Görevlisi Gezegin, “Ürünümüzün kontrolünü sağlayan pano üzerinden çiftçimiz hangi ürünü diktiyse serasına menüden ürünü seçip diktiği haftanın, günün verisini girdiğinden itibaren gerekli olan haftalar içerisindeki sıcaklıklar, nem değerleri ve toprak nem değerine göre sistem kendisi otomatik olarak sulatmakta, ısıtıcıyı ve fanları devreye almaktadır. Dolayısıyla çiftçi hiçbir şekilde bu işlerle uğraşmayacak. Bu iş otomatik bir şekilde gerçekleşecektir” dedi.

Yetiştiricinin hiç serasına gelmeden internet üzerinden sera içerisinde bulunan kamera sistemiyle ürünleri takip edebileceğini vurgulayan Cenk Gezegin, “Herhangi bir olumsuzluk varsa kontrol edebilecek, dolayısıyla haftalarca uğramadan sadece ürününü toplamaya gelebilecek bir şekilde sera tasarladık” diye konuştu.

Seranın üzerindeki gün boyu enerji depolayan güneş panelinden temin edilen elektriğin seranın aküleri şarj ettiğini ve böylece olası bir don tehlikesinde rezistansların çalışmasının sağlandığına da değinen Gezegin, “Özellikle son yıllarda sera ve tavuk çiftliklerine yönelik birçok ürün çıkıyor piyasaya. Bizim ürünümüzün farklılığı onlar içerideki sıcaklık, nem veya toprak-nem değerini sabit tutarken bizim sistemimizde yetişme evrelerinde hafta hafta gerekli olan sıcaklık ve nem değerlerine göre kontrol sağlanıyor. Aradaki en büyük fark bu” diye konuştu.

Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen tarım fuarında sergilenen akıllı seranın yoğun ilgi gördüğünü anlatan öğrencilerden Ahmet Barkoç da arkadaşları Ersin Çeçenoğlu, Taner Eser ve Hüseyin Burak Çolak’ın da görev aldığı çalışmanın okullarında düzenlenen proje yarışmasında ikincilik kazandığını anlattı.

Her anlamda büyük tasarruf sağlayacak ürünün desteklenmesi halinde büyütülüp geliştirilebileceğine dikkat çeken Teknik Bilimler MYO Müdürü Doç. Dr. Feda Öner, okullarının yaptığı başarılı çalışmalara bir yenisini daha eklediğine değinip ekiptekileri kutladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.