Altın fiyatları 18 ayın, petrol 7.5 yılın rekorunu kırdı! Ukrayna-Rusya Savaşı piyasaları vurdu

Altın fiyatları 18 ayın, petrol 7.5 yılın rekorunu kırdı! Ukrayna-Rusya Savaşı piyasaları vurdu

Güvenli liman gömleği giyen altın fiyatları 18 ayın, petrol fiyatları ise 7.5 yılın rekorunu kırdı.

Fed yönlü sıkı para politikasına rağmen spot altın fiyatı, Rusya Ukrayna Savaşı ile destek bularak tırmanışa geçti. Putin'in Ukrayna'nın doğusuna son dakika askeri operasyon açıklaması sonrasında brent petrol fiyatları da 100 dolar düzeyini aşarak 2014 yılından beri gördüğü en yüksek düzeyleri test etmeye başladı. İşte Rusya-Ukrayna Savaşı ile beraber, altın fiyatları, emtia ve hisse senetleri başta olmak üzere piyasadan son dakika gelişmeleri...

Covid-19 kaynaklı ticaret ve tedarik krizleri sürerken, altın fiyatları ve brent petrol başta olmak üzere küresel piyasalar Rusya Ukrayna depremi ile sarsıldı. Rusya Lideri Putin'in son dakika açıklamaları sonrası korkulan oldu ve Rusya-Ukrayna Savaşı fiilen başladı. Tüm bunlarla beraber güvenli liman etiketine sahip ons altın fiyatı tırmanışa geçti. Rusya Ukrayna tarafındaki bu hareketlilik ile arz endişelerinin yükselmesi sonucu petrol yıllar sonra 100 dolar bandını aştı.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI BAŞLADI: ALTIN VE PETROL TIRMANIŞA GEÇTİ

Rusya Lideri Vladimir Putin, Ukrayna'ya askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Bu haberi ajanslar 'Son dakika Rusya-Ukrayna Savaşı başladı' şeklinde servis etti. Artan jeopolitik riskler neticesinde, güvenli liman gömleği giyen altın fiyatları ons tarafında 1.973 doları görerek son 18 ayın rekorunu kırdı. Brent petrol fiyatları ise savaş nedeniyle artan arz endişeleri neticesinde 100 dolar psikolojik sınırını aşarak 7,5 yılın en yüksek düzeyini test etti.

GRAM ALTIN FİYATLARI ONS RÜZGARINI ARKASINA ALDI

Yurt içinde gram altın fiyatları, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın etkisiyle artan jeopolitik risklerden beslenen ons rüzgarını arkasına aldı. Altın gram fiyatı 901 TL'ye yükselerek 21 Aralık 2021 tarihiden beri gördüğü en yüksek seviyeyi test etti.

PİYASALAR İRAN PETROLÜNÜ BEKLERKEN RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI BAŞLADI

İran Nükleer müzakerelerinde olumlu bir haberin gelme ihtimali piyasalarda petrol arzını artırması bekleniyordu. Analistler günlük 1 milyon varil olarak olarak tahmin edilen İran petrolünün piyasaya girmesiyle fiyatların 60 dolarlı seviyelere ineceğini tahmin ediyordu.

Bu beklentilerle beraber petrol fiyatları ilk tepkisini vermiş 90 dolar bandına çekilmişti. Ancak son birkaç günde artan Rusya-Ukrayna gerilimi nedeniyle brent petrol yeniden yönünü yukarı kırdı. Ajansların son dakika 'Rusya-Ukrayna Savaşı başladı' açıklaması sonrası petrol fiyatları 100 dolar bandına hızla tırmanarak son 7,5 yılın zirvesini gördü.

Bren petrol fiyatı en son 15 Eylül 2014 tarihinde 99,59 doları görmüştü.

MOSKOVA BORSASI'NDA KARA PERŞEMBE!

Putin'in askeri operasyon başlattıklarını açıklaması sonrası Ukrayna'nın başkentindeki patlama sesleri işin ciddiyetinin boyutunu ortaya koydu. Bunun yanında Ukrayna'nın sınırlarında askeri hareketlilik arttı. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlaması bölgede enerji kesintilerinin yaşanabileceği yönünde endişeleri artırdı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı başlatması nedeniyle Moskova Borsası'nda işlemler durdu. Saat 10'da tekrar açılan işlemler sonrası MOEX endeksi yüzde 30 değer kaybına uğradı. Yeniden işlemlerin başlamasının ardından Moskova Borsası RTS Endeksi'nde ise kayıp yüzde 40'a ulaşarak adeta 'Kara Perşembe'yi yaşadı.

UKRAYNA'DA BORSALAR KAPANDI...

Ukrayna Ulusal Menkul Kıymet ve Hisse Piyasası Komitesi'nden yapılan açıklamada, ülkede tüm menkul kıymetlerin dolaşımı durduruldu. Buna göre piyasalardan sadece Ukrayna Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı'nın ihtiyaçları karşılanacak.

RUS RUBLESİ DOLAR KARŞISINDA EN FAZLA DEĞER KAYBEDEN PARA OLDU

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusuna askeri operasyon başlatması sonrası ruble dolar karşısında rekor seviyede geriledi. Rus rublesi dolara karşı yaklaşık yüzde 3.5 düşüşle 84.1'e geriledi. Ruble Ukrayna tansiyonunun arttığı Şubat ayında en kötü performans gösteren gelişen ülke para birimi olmuştu.

SBERBANK VE GAZPROM HİSSELERİNDE REKOR DÜŞÜŞ!

Öte yandan Rusya ve Doğu Avrupa'nın en büyük bankası olan Londra Borsası'nda Sberbank'ın hisseleri yüzde 79, Rusya merkezli dünyanın en büyük doğal gaz şirketi Gazprom'un hisseleri yüzde 34 değer kaybetti.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI KÜRESEL PİYASALARI KARIŞTIRDI

Bugün sabah saatlerinde piyasa ekranlarında göstergeler kırmızıya döndü. Asya'da Hong Kong Hang Seng Endeksi Aralık 2020'den bu yana görülen en düşük seviyeye inerken Tokyo Nikkei 225 Endeksi Kasım 2020'den bu yana ilk kez 26 bin puanın altına indi.

VADELİ ENDEKSLER SABAH SAATLERİNDE TEPETAKLAK OLDU

ABD ve Avrupa vadeli endekslerinde de göstergeler kırmızıya döndü. Sabah saatlerinde, Vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi 669 puan, yüzde 2,02, S&P 500 vadeli endeksi 85,6 puan, yüzde 2,03 ve Nasdaq 100 vadeli endeksi 341,75 puan, yüzde 2,55 ekside yer aldı.

Avrupa'da da FTSE 100 vadeli endeksi yüzde 2,26 , FDAX yüzde 3,83ve Eurostoxx 50 vadeli endeksi yüzde 3,64 düşüş kaydetti.

DOLAR KURU PUTİN'İN SON DAKİKA ASKERİ OPERASYON AÇIKLAMASI SONRASI 14 LİRAYI AŞTI

Kur korumalı TL mevduat ürünün devreye alınmasıyla aylardır baskı altında olan dolar/TL, Rusya Lideri Putin'in Doğu Ukrayna'ya askeri operasyon açıklaması sonrası 14 TL'yi aştı. Dolar kuru en son 21 Aralık tarihinde bu seviyenin üzerinde seyretmişti.

RUSYA MERKEZ BANKASI DÖVİZ İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Rusya Merkez Bankası, piyasalarda yaşanan 'Kara Perşembe' için harekete geçti. Buna göre Rusya Merkez Bankası, finansal piyasadaki durumu istikrara kavuşturmak için döviz piyasalarına müdahale edeceğini bildirdi.

Rusya Merkez Bankası, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasıyla artan jeopolitik risklerle beraber piyasadaki dalgalanmalara karşı her türlü senaryo için net planları olduğunu açıkladı. (SABAH)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.