Asgari ücret için geri sayım başladı

Asgari ücret için geri sayım başladı

Asgari ücrette gözler bugün açıklanacak olan yeni kabinede olacak. Kritik tarih ise 5 Haziran. Pazartesi günü açıklanacak olan enflasyon rakamlarının ardından asgari ücrette olası rakamlarda ortaya çıkmış olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 5 Haziran'da mayıs ayı enflasyonunu açıklayacak ve bu rakama göre asgari ücrete yapılacak zam oranı da şekillenmeye başlayacak.

Peki asgari ücrette tahminler ne yönde? Zam oranı maaşlara nasıl yansıyacak?

Milliyet gazetesinin haberine göre, Ekonomist Muhammet Bayram bu soruya, “Asıl buradaki parametremiz 500 dolar ve 6 aylık enflasyon, buna göre enflasyon rakamı çıkacak ve bununla beraber de en büyük referans değerimiz sayın cumhurbaşkanının kamu işçisine açıkladığı yüzde 45'lik zam. Eğer refah payı da eklenirse yüzde 45'lik bir artış olmasını bekliyoruz” şeklinde yanıt verdi.

Bayram, masadan çıkacak oranların maaşlara yansımasını ise “Burada senaryolarımız var. Yüzde 25 olursa sadece enflasyon dikkate alınırsa 10 bin 634 TL. Yüzde 30 olursa 11 bin 59 TL. Yüzde 40 olursa refah payı eklenmiş bir şekilde 11 bin 910 lira. Kamu işçisine yapılan zam referans kabul edilip aynı oranda yapılırsa 12 binler seviyesinde olur ki benim tahminim yüzde 45'ler seviyesinde” şeklinde açıkladı.

Peki olası yüzde 45'lik zammın işverene etkisini azaltmak için hangi formüller uygulanabilir?

Bayram bu soruya da “500 dolar seviyesinde kabul edilmiş bir rakam ama işverene bir maliyeti var. Ücretler üzerinden tek tarife uygulanabilir. Yine aynı şekilde tarife güncellenebilir. Yeniden değerleme oranı arttırabilir. Yine burada ücretlerin beyandan verme durumu var bunun da yolu açılmalı” sözleriyle yanıt verdi.

Enflasyon rakamlarında beklenti ne?

Ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 0,07) göre bir önceki ay yüzde 43,68 olan yıllık enflasyonun yüzde 39,62'ye ineceği hesaplanıyor.

Asgari ücret süreci nasıl işleyecek?

Yeni kabine bugün açıklanacak. Asgari ücrete ara zam hükümetin önceliği olacak. Düzenleme için asgari ücret tespit komisyonu da çalışmalarına zaman kaybetmeden başlayacak. Takvimin bu ayın ortasında işlemesi bekleniyor.

Komisyon ara zam için ay ortasında çalışmalarına başlayacak

AYBÜ Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, asgari ücret sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun taraflarını davet edecek. Hem işçi tarafı hem işveren tarafı hükümet tarafı her birinden beşer temsilci olmak üzere 15 temsilci var. Komisyon toplandıktan sonra çalışmalarına başlayacak. Bu ayın ortalarından itibaren asgari ücret tespit komisyonunun muhtemeldir ki çalışmalara başlayacak."

Asgari ücret nasıl belirlenecek?

Zengin, komisyonun asgari ücreti belirlerken nelere dikkat edeceğini şöyle anlattı: "Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücreti belirlerken ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sosyal durumu geçinme endekslerini genel ücretler seviyesine ve gerçekleşen tüketici fiyat endeksini dikkate alarak kararını verecektir."

Saha araştırması sürüyor

Diğer taraftan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da tespit çalışmaları için saha araştırmasını sürdürüyor. Tüm kriterler değerlendirilerek yeni asgari ücret belirlenecek. (Dünya)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.