Hatay'da depremin 1. yılında devlet yetkilileri yuhalandı

Hatay'da depremin 1. yılında devlet yetkilileri yuhalandı

Hatay'da 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde yaşamlarını yitirenler "Sessiz Yürüyüş" programıyla anıldı.

Hatay'da 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde yaşamlarını yitirenler "Sessiz Yürüyüş" programıyla anıldı.

Valilik koordinesinde düzenlenen anma etkinliği kapsamında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay Valisi Mustafa Masatlı, bazı milletvekilleri ve belediye başkanları, kent protokolü üyeleri, Süper Lig ekibi Atakaş Hatayspor'un teknik direktörü Volkan Demirel ve çok sayıda vatandaş Köprübaşı mevkisinde bir araya geldi.

Bir grup vatandaş da ellerinde meşale, çiçek ve buhurlarla Vali Ürgen Parkı'ndan Köprübaşı mevkisine kadar yürüdü.

İlk depremin meydana geldiği saat 04.17'de "Sesimi duyan var mı?" diye bağıran vatandaşlar, afette yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı'nı okudu.

Öte yandan demokratik kitle örgütlerinin, sendikaların ve bazı siyasi partilerin bir araya gelerek oluşturduğu 6 Şubat Platformu da ayrı bir yürüyüş düzenledi. 

Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

5 Şubat 2023’te mutluyduk, sağlıklıydık, evimiz vardı. En önemlisi eksik değildik. Geçen yıl bugün, bu saatte güne uyanamadan binlerce insan bu hayattan koparıldı. 6 Şubat’ta önce korktuk; beton arasında kaldık. Ezildik, havasız, susuz kaldık. Boğulduk; yalnızdık, kimsesizdik, çaresizdik, perişandık. Sesimizi kimse duymadı. Terk edildik ve sonunda öldük. Saatler 04.17’yi gösterdiğinde her zamankinden çok farklı uyandık. Sarsılarak, düşerek sevdiklerimize ulaşmaya çalışarak uyandık. Bir de hiç uyanamayanlar vardı aramızda. 105 saniyede onbinlerce canımız, binlere yıllık kadim memleketimiz yıkıldı. Şu an bu yüzden buradayız. Sevdiklerimizi anmak için buradayız. Yitirdiklerimize verdiğimiz sözü tutmak, bu kenti yeniden kurmanın iradesini göstermek için buradayız. Bu büyük felakette kaybettiğimiz canlarımızı özlem ve rahmetle anıyoruz.

Açıklamanın ardından Bakan Koca ve CHP lideri Özel'in de bulunduğu yürüyüşün olduğu bölgeye gelen platform üyeleri siyasetçileri yuhladı. 

Koca'dan açıklama

Bakan Koca proestonun ardınan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Depremde kaybettiğimiz canların saygıyla anılmasından, hatıralarının yad edilmesinden, sessizlik içinde ruhlarına fatihalar okunmasından, dualar edilmesinden rahatsız olan mı var? Bu dakikalar hürmet dakikalarıdır. Bunun aksine davranış hem yaşayanları hem aramızdan ayrılanların ruhunu incitir. Yeri gelir protesto anlayışla karşılanır. Ama bu hürmet dakikaları onun vakti değil" ifadelerini kullandı.

Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.