Her yerde acı! 284 vatandaşımızı kaybettik

Her yerde acı! 284 vatandaşımızı kaybettik

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.4 büyüklüğündeki deprem bölgede ağır yıkım yarattı. İlk belirlemelere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana, Adıyaman, Hatay, Kilis olmak üzere 284 yurttaşımız hayatını kaybetti, 2 bin 323 yaralımız var. Türkiye 4. seviye alarm verdi ve uluslararası camiadan yardım talebinde bulundu. Depremin vurduğu 10 şehirde okullar bir hafta süreyle tatil edildi. İşte bölgeden gelen 'son dakika' haberleri...

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

AFAD'ın verilerine göre; 7 kilometre gibi sığ bir derinlikte yaşandığı geniş bir bölgeyi etkileyen deprem, sadece Türkiye'de değil Suriye'de de ciddi kayıplara yol açtı.

MEB VE YÖK’TEN 'TATİL' KARARLARI

11.15 - Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerinde bugün itibarıyla eğitim öğretime 2 hafta ara verildiğini açıkladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ise Kahramanmaraş, Adana, Malatya, Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Osmaniye illerindeki yükseköğretim kurumlarında ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretime ara verildiğini duyurdu.

YÖK açıklamasında, “Söz konusu illerdeki üniversitelerin tıp fakültelerinin 6. sınıfları ile diş hekimliği fakültelerinin 5.sınıfları bu karar kapsamı dışındadır” denildi.

11.00 - Enerji Bakanı Fatih Dönmez bölgedeki enerji kesintilerine ilişkin açıklama yaptı.

Kilis'e doğru hareket eden Dönmez, "Gaziantep, Hatay ve Kilis... Doğalgaz iletim hattını onarmak için ekiplerimiz çalışıyor. Yaklaşık 30 trafo merkezinde hasar söz konusu. Mobil santrallerimizi bölgeye sevk ettik. Hastaneye, aşevi, fırın gibi tesislerde doğalgaz ve enerji gerek SNG gerek mobil jeneratörlerle sağlamaya çalışacağız" dedi.

10.45 - Cumhuriyet TV’ye konuşan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Kahramanmaraş depreminin ardından bölgede 6 bin can kaybı beklendiğini söyledi.

OKULLAR TATİL EDİLDİ

10.20 - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş’taki 7,4’lük depremden etkilenen 10 ilde okulların bir hafta boyunca tatil edildiğini açıkladı.

10.10 - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Hatay Havalimanı'nda sorun olduğunu ve havalimanın uçuşlara kapatıldığını duyurdu. Oktay, Kahramanmaraş ve Gaziantep'in de sivil uçuşlara kapatıldığını belirtti.

EN FAZLA KAYIP GAZİANTEP VE KAHRAMANMARAŞ'TA

10.00 - İlk belirlemelere göre en fazla can kaybı Gaziantep'te yaşandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın saat 10.00 sıralarında verdiği bilgiye göre; Gaziantep'te 80 kişi hayatını kaybetti. Depremin merkezi olan Kahramanmaraş'ta 70 kişi yaşımı yitirdi. Malatya'da ise can kaybı 47 olarak kayıtlara geçti.

Can kayıpları diğer kentlerde ise şöyle: Osmaniye 20, Şanlıurfa 18, Diyarbakır 14, Adıyaman, 13 Adana 10, Kilis 8, Hatay 4.

VALİLERİN GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLDİ

09.56: Kahramanmaraş merkezli 7,4 şiddetindeki depremin ardından, deprem koordinasyonu için bölge valilerinin görev yerleri değişti.

Kayseri valisi Kahramanmaraş’a, Mersin valisi Hatay’a, Mardin valisi Gaziantep’e, Tunceli valisi Adıyaman’a, Bingöl valisi Osmaniye’ye ve Sivas valisi Malatya’ya görevlendirildi.

KIZILAY’DAN DEPREM SONRASI KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI

09.00: Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem sonrası, bölgeye ilk etap sevkiyat için ulusal kan stoklarının mevcut olduğunu ancak ilerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için, vatandaşları tüm Türkiye’de kan bağışına davet etti.

Kınık, açıklamasında, “Deprem bölgesine ilave kan ve kan ürünleri sevkiyatı yapıyoruz. Bölge Kan Bankalarımızda ilk etap sevkiyat için Ulusal Kan Stoklarımız mevcuttur ancak ilerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için vatandaşlarımızı gün içinde tüm Türkiye'de kan bağışına davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

08.50 - Depremin en çok etkilediği kentlerden Gaziantep'te tarihi kale de ciddi hasar gördü. Kalenin, tarih boyunca birçok kez restore edildiği ve son halini 2000'li yılların başında yapılan bir restorasyon ile aldığı da edinilen bilgiler arasında.

YIKILAN HASTANELER DE VAR

08.15 - Hatay Valisi Rahmi Doğan, "Antakya ve Kırıkhan'da yıkık binalar var. İskenderun'daki ve Antakya'daki devlet hastaneleri yıkıldı. Polisevi de yıkıldı" bilgisi verdi.

05.40 - AFAD Genel Merkezi’nde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır" açıklaması yaptı. Soylu, yurttaşlara cep telefonlarını gereksiz kullanmama çağrısı da yaptı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.