Kardeniz’in TEK Körüklü Çizme Ustası

Kardeniz’in TEK Körüklü Çizme Ustası

Ordu’nun Altınordu ilçesinde Karadeniz’in tek körüklü çizme ustası olan Türkay Yavaş, Kuşadası’nda öğrendiği ve bir zamanlar zengin ağaların giydiği ayakkabı olarak gördüğü körüklü çizmenin, artık unu...

Ordu’nun Altınordu ilçesinde Karadeniz’in tek körüklü çizme ustası olan Türkay Yavaş, Kuşadası’nda öğrendiği ve bir zamanlar zengin ağaların giydiği ayakkabı olarak gördüğü körüklü çizmenin, artık unutulmaya yüz tuttuğunu ve meslekte yetiştirmek çırak bulamadıklarını söyledi.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte unutulmaya yüz tutan meslekler birer birer yok olmaya devam ediyor. Asırlar boyu Ege Bölgesi’nin simgesi olan Karadeniz’de de geçmişte zengin ağaların giydiği körüklü çizme ise bu durumdan nasibini alan bir meslek. Ordu’nun Altınordu ilçesi Yeni Mahalle’de 15 yıldır körüklü çizme mesleğini sürdüren ve Karadeniz’in tek körüklü çizme ustası olan Türkay Yavaş, körüklü çizmelerin eskiden zenginler tarafından giyildiğini, bu günlerde ise unutulmaya yüz tuttuğunu belirtti. 15 yıldır körüklü çizme yapan Yaşar, mesleğe ilk başladığı günleri anlattı. Körüklü çizmenin yapımına da değinen Yavaş, fiyatların yüksek olmasının sebebini ise bir körüklü çizmenin 5-6 ayakkabıya denk geldiği için pahalı olduğunu vurguladı.

"KARADENİZ’DE BU İŞİ YAPAN TEK USTAYIM"

Körüklü çizme yapımına olan merakının Karadeniz Bölgesi’nde hiç yapılmıyor olmasından kaynaklandığını ve ana vatanı olan Kuşadası’nda öğrendiğini ifade eden Türkay Yavaş, "Daha önceleri ayakkabı işleriyle uğraşıyordum. Körüklü çizmeler dikkatimi çekti ve Karadeniz’de hiç bir yerde yapılmadığını öğrendim. Bunun üzerine körüklü çizme mesleğini en güzel yapıldığı ana vatanı olan Kuşadası’na gittim ve mesleği en iyi ustalarından yerinde öğrendim. Bu mesleği hevesle yapıyorum ancak çok incelik isteyen bir sanat. Eskiden körüklü çizmeler ege de efelerin, bizim yöremizde de ağaların giydiği bir çizme idi. Çizmeler bunun dışında at yarışlarında, deve güreşlerinde ve güreş meydanlarında güreş ağalarının giydiği zenginliği gösteren bir ayakkabı çeşidi idi. Ancak günümüzde bir tek biz kaldık, rağbet pek fazla yok. Özellikle mesleği sürdürecek çırak yetiştiremiyoruz" dedi.

400 TL’YE SATILIYOR

Körüklü çizmenin yapım aşamasının çok meşakkatli bir iş olduğunu ve uzun zaman aldığını dile getiren Yavaş, "Körüklü çizmenin içi keçi derisinde yapılıyor. Dışında ise dana dersi kullanılıyor. İçinde ve dışında farklı malzeme kullanılırken taban astarını kösele oluşturuyor. Bir çizmenin ortaya çıkması azami 10 günü buluyor. Uzun sürmesinin sebebi ise 2-3 kez aşamalı kalıpta kalması, kırılması bunlardan dolayı uzayabiliyor. Tam anlamıyla dört dörtlük yapılacak olan körüklü çizme 10 günün altında yapılması çok zor oluyor. Körüklü çizmelerin satış fiyatı 400 TL ancak fiyatının yüksek olmasının sebebi en az 5-6 ayakkabıya tekabül etmesinden kaynaklanıyor" diye konuştu.

Ayrıca, 2015 yılının Ordu Ahisi olduğunu ifade eden Türkay Yavaş, Ahiliğe seçilmesinde emeği geçen herkese de teşekkürlerini iletti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.