Scooter’ı Katladı, Rahat Ulaşıma Çözüm Buldu

Scooter’ı Katladı, Rahat Ulaşıma Çözüm Buldu

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğrencisi Egemen Yenikale, toplu taşıma araçlarını kullanarak işe ve okula giden kentli gençler için Aia...

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğrencisi Egemen Yenikale, toplu taşıma araçlarını kullanarak işe ve okula giden kentli gençler için Aias Ds-e adını verdiği katlanabilir elektrikli scooter tasarladı.

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım, Görsel İletişim Tasarımı, İçmimarlık ve Çevre Tasarımı, Mimarlık ile Moda ve Tekstil Tasarımı bölümlerinde okuyan 147 öğrenci profesyonel yaşama adımlarını attı. İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, öğrencilerin projelerini tek tek incelerken, İEÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğrencisi Egemen Yenikale’nin tasarladığı katlanabilir elektrikli scooter’ı test etti. Projesi hakkında bilgi veren Yenikale, Aias Ds-e adını verdiği katlanabilir elektrikli scooter’ın toplu taşıma araçlarını kullanarak işe ve okula giden kentli gençler için tasarladığını belirterek şunları söyledi: “Aşırı nüfus yoğunluğu ile artık toplu taşıma araçları bile insan ve araç trafiğinde zorlanıyor. Şehir planlamasında gelişmiş, bisiklet yollarının yapıldığı şehirlerde Ds-e, kullanıcısına 40 kilometrelik bir alanda serbest ulaşım imkanı tanıyor. Toplu ulaşım kurallarına göre yolcuların bisiklet veya scooter’ı yer işgali nedeni ile otobüs veya metroya sokması yasaktır, bazı metrolarda ise ayrı vagon ayrılmaktadır. Bu yüzden de Ds-e katlanabilir özelliği ile yolcu çantası boyutlarına girer ve araba bagajlarında da taşımak mümkündür. Malzemesi alüminyum alaşımlı hafif, sağlam yapısı ve 3 kilo olan lityum iyon pili ile normal bir bisikletin ağırlığına kadar indirgeniyor. Çalışmamı alternatif bir ulaşım aracı olarak tasarladım. ”

“FONKSİYONEL VE ÜTOPİK İŞLER”

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nde açılan sergiyi gezen İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen de, “Öğrencilerimiz, fonksiyonel ve ütopik işlere yer verdi, çalışmalarında sorunları nasıl çözebiliriz sorusuna yanıt aradı. Kavramsal bir zenginlik var. Mesleki yaşamlarında da yaratıcılıklarını kullanacaklar” dedi.

GELECEK TASARIMLA ŞEKİLLENECEK

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun da, dünyanın geleceğinin tasarımla şekilleneceğine inandıklarını kaydetti. Prof. Dr. Bulgun, “Her yıl çözüm üreten, ulusal ve küresel anlamda tasarımı hedefleyen genç tasarımcıları sektöre kazandırıyoruz. Öğrencilerimiz, sergide dört yıllık emeklerinin ürününü sergiliyor” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.