“Güvenli Liman Türkiye” Sergisi Paris’te Kapılarını Açtı

“Güvenli Liman Türkiye” Sergisi Paris’te Kapılarını Açtı

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan UNESCO Genel Merkezinde, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kapılarını zulümden kaçanlara açmasını anlatan “Güvenli Liman Türkiye” sergisi kapılarını...

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan UNESCO Genel Merkezinde, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kapılarını zulümden kaçanlara açmasını anlatan “Güvenli Liman Türkiye” sergisi kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Yüzyıllar boyunca Anadolu’da Osmanlı İmparatorluğu’nun ve son asırda da Türkiye Cumhuriyeti’nin kapılarını baskı ve zulümden kaçan topluluklara açarak, bunları koruyup himaye edişlerinin tarihini görsel olarak anlatan “Güvenli Liman Türkiye” sergisi Washington, New York, Ottawa, Brüksel ve Cenevre’den sonra bu kez de 15-19 Haziran 2015 tarihleri arasında Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan UNESCO Genel Merkezinde kapılarını ziyaretçilerine açtı. Serginin açılışı, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ali Kemal Aydın ve Türkiye’nin UNESCO nezdinde Daimi Temsilci Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı tarafından, UNESCO Merkez binasında gerçekleştirildi.

Sergi boyunca ziyaretçilerle buluşacak fotoğraf ve metinlerde, Osmanlı İmparatorluğunun ve Türkiye’nin 15. Yüzyıldan beri savaş ve ihtilaflardan zarar gören, kötü muamele ve baskılardan kaçıp sığınacak güvenli bir liman arayan topluluklara insani mülahazalarla kucak açması, son dönemde de Suriye krizi karşısında, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir defa daha ümitsiz ve çaresiz kalan komşu halklara insani duygularla kucak açıp, onları misafir etmesi anlatılıyor.

Sığınmacıların mağduriyetlerini ortaya koyan sergi, şiddetli çatışmaların kurbanı olan toplumların yaşam mücadelelerini özetlerken, travmalardan kurtulup daha iyi bir geleceğe ulaşabilmek amacıyla umut, barış, emniyet ve sükûnet arayışlarını simgeliyor. Savaş mağdurlarının tanıklıkları, ayrımcılığın olmadığı, zorda kalanların imdadına yetişilen, faklı inanç, kültür ve kökene sahip yerel toplulukların güven ve dayanışma ruhuyla bir arada yaşayabilecekleri, tehdit, şiddet, kültürel temizlik ve baskılardan arındırılmış, gelecek için ümit veren, daha insancıl bir dünyaya duyulan özlemi ortaya koyuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.