İkinci el araba fiyatları düşer mi, ne olur?

İkinci el araba fiyatları düşer mi, ne olur?

İkinci el araç fiyatlarının sürekli artışta olması ve inmemesi nedeniyle vatandaşlar, ikinci el arabayı yatırım aracı olarak kullanmaya başladı. Bu nedenle 2021 yılında ikinci el araba fiyatları nasıl olacak araştırılıyor.

GÜNAY PABUŞÇU-Merkez Bankası'nın (MB) faiz artırımı kararını açıklamasının ardından ikinci el araç alım satımında hareketlilik başladı. Merkez Bankası'nın 19 Kasım'da politika faizini 475 baz puan artışla yüzde 15'e çıkarmasıyla döviz kurlarının düşmesi, otomobil alım satımını hareketlendirdi. Peki bu hareketlilik esnafa ve müşteriye nasıl yansıdı?
Kuzey Oto Galeri işletme sahibi Erkan Abbasoğlu  ve Pod Motors işletme sahibi Mehmet Göktepe, döviz kurları, pandemi süreci ve yeni koronavirüs kararlarının ikinci el araç piyasasındaki izdüşümünü Havadis Gazetesi’ne değerlendirdi.

Abbasoğlu, 2020’nin ikinci ve üçüncü çeyreğinde ikinci el araç piyasasının zirveyi gördüğünü belirterek, “2020’nin dördüncü çeyreğinde ise ikinci el araç piyasası biraz daha azaldı. Şu anda salgındaki ikinci dalga vakaları ve ardından gelen kısıtlamalar, altın ve dolardaki artışlar,  sıfır araç üretimini nerdeyse durma noktasına getirdi. Bu şekilde devam eder;  sıfır araç gelmezse, ikinci el araç piyasası kaldığı yerden devam eder. Bu yükselişi durduramayız. Şu anda ikinci el araç fiyatlarında sabit bir noktadayız. Geçen ay ülke genelinde yaklaşık 250 bin ikinci el araç satışı yapıldı. Bu ay ona nazaran yüzde 25 civarında azalma var. Herkes beklemede diyebiliriz.” dedi.
Bu süreçte sattıkları araçların yerini yeni araçlarla dolduramadıklarına dikkat çeken Abbasoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: ”Bugünün şartlarında A kalite bir arabayı X firmasından alıyorsun ve  100 bin liraya satıyorsun. 105 bin liraya aynı arabayı alıp satmak istediğinde aynı arabayı tekrar bulamıyorsun. İnsanların alım gücü zorlaştı ve vatandaşların ikinci el araç piyasasına yetişmesi çok zor. Bununla ilgili hükümetin gerekli çalışmayı yapacağını düşünüyorum; ancak her şeyin önüne geçen bir hastalık var. Öncelikle bu salgını atlatmamamız lazım. Buradaki en belirleyeceği faktör Kovid-19. Şu an için ikinci el piyasada indirim yok. Fiyatlar sabit olarak yerinde duruyor. Kimse durduk yere araç fiyatını düşürüp aracını satmaz.”

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ayı içinde bulunduklarını  ve koronavirüsün ciddi etkilerinden dolayı piyasada özellikle son 10 gündür yaprak kımıldamağını aktaran Göktepe ise, “Merkez Bankası'nın (MB) faiz artırımı kararını açıklamasının ardından ikinci el araç alım satımında hareketlilik başladı. Ancak bu hareketlilik, alıcı tarafında yaşanıyor, bizim sattığımız bir mal yok. Satışlarda durgunluk yaşıyoruz. Alan vatandaşlar da zaten yatırım amacıyla satın alıyorlar. Bizler esnaf olarak kar marjımızı düşük tutabilirsek, hareketliliğe bizim de katkımız olur” görüşlerini aktardı.

Öte yandan Göktepe, Türkiye tarihinin ikinci el araç satışında zirveyi yaşadığını belirterek, araç satın alacak tüm vatandaşlara ekspertiz yaptırmaları ve alışverişlerine dikkat etmeleri konusunda uyardı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.