İncirde 220 ton kalite kaybı var

İncirde 220 ton kalite kaybı var

Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, şiddetli yağışın incire olan etkisini değerlendirdi. Özdamar, incirde toplamda 220 ton kalite kaybı yaşadıklarını belirtirken, tarım sigortası konusunda üreticilere tavsiyede bulundu.

GÜNAY PABUŞÇU-Aydın ve ilçeleri dün akşamüstü saatlerinde gök gürültülü sağanak yağışa teslim oldu. Şiddetli yağışın sel felaketine neden olduğu Buharkent’te incir de hava koşullarından olumsuz etkilendi. Buharkent  Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, şiddetli yağışın incire olan etkisini değerlendirdi.
 

“23 bin dönümde 220 ton kalite kaybı”
İncirin, yağışlı havaları sevmeyen bir ürün olduğunu ve yağışın olgunlaşmamış incirlerde büyük bir zarara yol açmadığını ifade eden Özdamar, ”Özellikle incir olgunlaştıktan sonra biz inciri istemeyiz. Dün gece normalin üzerindeki yağışlar, olgunlaşmış incirler üzerinde hem kalite kaybı hem de çürüme meydana getirdi. İncirlerimiz son sınıf durumuna düşecek. Buharkent’te şiddetli yağış, Bursa siyahi ve sarılop incirlerimizde yaklaşık 23 bin dönüm alanda etkili oldu. Üreticilerimizin toplamda 220 ton kalite kaybı var.” dedi.
 

“Yağmura karşı tarım sigortasını yaptırın”
Ziraat Odası olarak sezon öncesinde, üreticileri tarım sigortası hususunda uyardıklarını belirten Özdamar, ”Tarım sigortası kapsamında incire karşı yağmur riski getirildi. Bir kısım üreticilerimiz bu sigortayı yaptırarak önlemleri almış oldu. Aydın’daki tüm üreticilerimize tarım sigortasına başvurmalarını buradan bir kez daha öneriyoruz.” diye konuştu.
Özdamar, ayrıca, kuvvetli yağmurun, kurumuş olan topraktaki tozu incir bahçelerine taşıdığını, bunun da istenmeyen bir durum yarattığını belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum