İncire yağmur darbesi

İncire yağmur darbesi

İncir deyince akla ilk gelen Nazilli’de, etkili olan sağanak yağışlar ve fırtına incirde rekolte ve kalite kaybına neden oldu. Bu yılki rekolteden oldukça ümitli olan üreticilerin planlarını Ağustos ayında aniden bastıran dolu yağışı alt üst etti.

 

İncir üretiminin yoğun olarak yapıldığı Aydın’ın Nazilli İlçesinde zamansız yağan yağmurlar üreticiyi mağdur etti.  Hasat sezonunun yeni başladığı ve en kaliteli incirlerin yetiştiği dağ köylerinde yağmur ve fırtınayla birlikte dallarından yere düşen incirler çamurla kaplanarak kalite kaybetti. Hasat için hazırlanan üreticiler ise büyük zarar nedeniyle hayal kırıklığına uğradı. 

DAĞ KÖYLERİNDEKİ HASAR BÜYÜK

Nazilli’yi etkisi altına alan sağanak yağışlarla birlikte gelen dolu ve fırtınanın, özellikle dağ köylerinde yetişen  incirlere zarar verdiğini söyleyen Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü’’ Bizim bölgedeki dolu yağışları yüksek yerlerdeki bazı köylerde maddi hasar meydana getirdi. Çobanlar,Sinekler,Hasköy,Işıklar,Samaili, Derebaşı  gibi mahallelerde muhalif yerlerde lokal doludan dolayı incirde zararımız var.O bölgedeki arazilerde  yüzde40-70 oranında bir zarar var. Geçen yıl ki rekolte 70 bin ton civarındaydı. Kuraklığın etkisiyle, hasarlardan sonra biraz daha aşağı düşebilir. incirdeki bozulmadan dolayı incir artık hurda olacağı için bu 55-60 tona düşebilir’’ şeklinde konuştu.

İNCİR FİYATLARI ARZ-TALEBE BAĞLI

İncir fiyatlarının arz talebe göre değişkenlik gösterdiğini vurgulayan İzgü’’ İncir fiyatları kalitesine göre,5 lira ile 8-9 lira arasında değişiyor. Bu sonuna kadar böyle gitmez. Yarın bir gün hava koşullarından dolayı talebe göre yukarı çıkabilir, talep azalırsa aşağı düşebilir. Yağmur kaliteyi bozar..Talep olursa  fiyat artar, arz fazla olursa fiyatlarda gerileme olur.Köylünün elinde mal kalır, bu sefer piyasaya herkes malını satmak için çıkarsa, üreticinin talebinden fazla mal gelirse fiyatlarda düşük olur. Bunu hiçbir zaman istemeyiz. İstikrarlı fiyat olsun ,ihracatçıda,tüccarda kazansın,üreticide mağdur olmasın. Ticarette hiçbir zaman  fiyat garantisi olmaz’’ dedi.

TARSİMLE BERABER ÇİFTÇİMİZİN MAĞDURİYETİ GİDERİLECEK

Göreve geldiği günden bu yana yağmur riskinin incirde büyük etkisi olduğunu dile getiren Başkan İzgü’’ Dolu riskinde TARSİM sigortası yaptıranlar, hasar tespiti yapıldıktan sonra zararları karşılanıyor.  TARSİM sigortası ile ilgili çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Yağmurun hem kaliteye hem rekolteye verdiği zararların karşılanmasına yönelik çalışmalarımız sonuç aşamasına geldi. Çiftçilerimizin mağduriyeti giderilecek’’ şeklinde konuştu.

HABER:CEMAL ERİŞ

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.