İşçiler Eylemde!

İşçiler Eylemde!

İşten çıkarılan işçiler fabrika önünde eylem yapıyor.

Aydın’ın Söke İlçesinde yurt dışına ihracat yapan Turşu Fabrikasında bir yıl içerinde 77 işçi işten çıkarıldı. İşçiler sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldıkları gerekçesiyle fabrika önünde kurdukları çadırda eyleme başlarken, fabrikanın Yönetim Kurulu Başkanı Suat Zeytinoğlu ise, işten çıkarılmaların sendikal faaliyetler dolayısıyla olmadığını makinalaşma dolayısıyla olduğunu söyledi.
Söke’nin kırsal Akçakonak Mahallesinde 1995 yılında kurulan turşu fabrikası ABD, Kanada ve bir çok ülkeye turşu ihracatı yapıyor. Fabrika ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle makinalaşmaya gitti. Yeni makinaların alınmasıyla bir yılda 77 işçi grup grup işten çıkarıldı. Yeni makinaların geldiği tarihlerde işten çıkarılan işçiler Tek Gıda İş Sendikasına üye oldu. Fabrika yönetim kurulu başkanı Suat Zeytinoğlu, işten çıkarılmaların sendilak faaliyet değil makineleşme olduğuna vurgu yaparken, 28 gün önce eyleme başlayan bir grup işçi ise işten çıkarılmaların sendikaya üye oldukları gerekçesiyle yapıldığını iddia etti. Fabrikanın önünde çadır kuran ve eylem yapan işçiler haklarını geriye iade edilene kadar devam edeceklerini söyledi.

“SENDİKAYA ÜYE OLDUM, BİR GÜN SONRA ÇIKARILDIM”

Fabrikada 7 yıl çalışan ve işten çıkarılan Meral Özbek Yıldız, “7 Şubat 2018’de sendikaya üye oldum. 8 Şubat’ta ise işten çıkarıldım. Sendikalı olarak sadece bir gün çalışma fırsatım oldu onu da tam çalışamadım. Aynı gün içerisinde bizim çıkışımız verildi. Fabrika eğer iyi yönetilseydi, işçiler baskı altında olmasaydı. İlk başta 8 kişi çıkarıldı bende ilk çıkarılan grup içerisindeyim. Biz işten çıkarıldığımızda sendikaya bağlı 35 üye vardı. İşveren bizi çıkararak onlara da gözdağı vermek istedi. Şu an mahkeme süreci devam ederken, bizde oturma eylemini sürdürüyoruz. Biz işimizi geri istiyoruz. Anayasal haklarımızı kullandığımız için işimizden atıldık. Aslında biz patronumuzdan memnunduk.”
"77 ARKADAŞIMIZ İŞE İADE EDİLENE KADAR DEVAM EDECEĞİZ"

Fabrikada 4 yıl çalışan ve işten çıkarılan diğer işçi Halime Ulutaş 2018 Ocak ayında sendikaya üye oldum. Sendikaya üye olduğum içinde Şubat ayında işten çıkarıldım.Gerekçeyi de makinalaşma olarak gösterdiler. Başka bir neden göstermediler. Bizde herhangi bir yere imza atmadık. İşten çıkarıldıktan sonra ülkemizde OHAL durumu vardı eylem yapamadık. 28 gün öncede eylem yapma kararı aldık. Birde belki anlaşma sağlanır bizi geriye alırlar diye düşündük. Diğer arkadaşlarımızı da çıkardılar. Direniyoruz ve sonuna kadarda direnmeye devam edeceğiz. İşten çıkarılan 77 arkadaşımız işe iade edilene kadar devam edeceğiz. Eylem yaparken, havaların soğuk olmasından dolayı çadır kurduk. Önce kurduk jandarma yıktı, sonra bir daha kurduk.”

“FİRMAYI YÖNETECEK MAKİNA BULSAM ONUDA ALACAĞIM”

Makinalaşmayla fabrikanın zarardan kara geçtiğine değinen Turşu Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Zeytinoğlu, “Fabrikamız 2017 Eylül ayında kronikleşmiş bir zarar içindeydi. Bizde yönetim kurulu olarak tasarruf tedbirleri aldık. Zarar etmenin en kolay yönünün makine alarak personel sayısının azaltılması ile verimi artırmak oldu. Bizde aldığımız karar doğrultusunda Şubat ayında aldığımız makineler gelmeye başladı. Bu arada bazı işçilerde bizim haberimiz olmadan sendikalaşmışlar. Bizim tabi ki sendikalaşmaya itirazımız var. İşçi çıkarmaların sendikayla uzaktan veya yakından hiçbir alakası yok. Gelen makinaya göre bizde insan çıkarıyoruz. Bana bu güne kadar bunlar sendikalıdır diye bir liste gelmedi. Sendika bana sadece fabrikada yaptığı sendikalı işçilerin temsilci isimlerini verdi. İşçi çıkarmanın asla sendikalaşmayla ilgisi yoktur, makinalaşmayla ilgisi vardır. Bu makinalaşma hızla devam ediyor ve daha da edecek. Bazı işten çıkan işçi bayanların bizlere hakaret ettiğini duyunca beni 60 yaşında makine almaya daha da motive etti. Onlara bunca yıl iş verdim, hizmet verdim ve küfür yedim bende makine almaya devam edeceğim. Eğer benim yerime geçip bu firmayı idare edecek bir makine bulursam o makinayı da alacağım. İnsan ile gittiğin yerde ayağına çelme takan çok oluyor. Bazı makinalar 10 kişi, bazı makinalarda 1 kişi çıkarıyor. Makinalı sistem vardiyasında üretim çok artıyor” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.