Kendiniz için yeterli olun...

Eğer kendiniz için yeterli hale gelmezseniz, çevrenizdeki herkes sizin üzerinizde hüküm sürmeye çalışır. Verdiğiniz her kararı itiraz ederek eleştirirler. Yaşanan her olumsuz durum için bir suçlu aranır ve o suçlu genellikle siz olursunuz. İnsanların size bunu yapmasına izin vermeyin. Peki bu nasıl mümkün olur:

Odaklanma
Bu konuda eskiden benimde zorlandığım anlarım çok fazla olmuştu. Çünkü çok fazla uyarıcı etkiye neden olan sebepler var. Dikkati uzun süre tek bir olgu üzerinde yoğunlaştırmanın kolay olmadığını biliyorum. Kolay olmaması bunu için çabalamaktan vazgeçeceğimiz anlamına gelmez. Odaklanamadığınızın farkında olmak odaklanmanın önündeki engeli kaldırabilmenin ilk şartıdır. Bazen bir iş üzerinde saatlerce çalışırız ama yine de olması gereken şekilde olmadığını görürüz. Bu da kendimize olan inancın sarsılmasına neden olur. Başarısız olmanızın ya da beklediğimiz başarıyı elde edememiş olmanızın sebebi tüm duyularımızı o iş için kullanmıyor oluşumuzdur. Ve zihnimiz; gözün gördüğü her görüntüyü, kulağın işittiği her ses dalgasına kolaylıkla yoğunlaşabildiği için bizi yapmakta olduğumuz işten düşünsel olarak uzaklaşmamıza neden olur. Bunun farkında olduğumuzda yeniden yoğunlaşmak için çaba göstermeye başlarız.

-Aynı anda iki şeyi birden düşünmekten kaçınalım ki yapmakta olduğumuz işe tüm potansiyelimizle koordine olabilelim. 

-Aklınızı başka bir şeyin meşgul ettiğini fark ettiğiniz anda durun ve onun ne olduğunu anlamaya çalışın. Mola verdiğiniz anda sizi meşgul eden bu konuyu düşüneceğinize dair kendinize söz verin. Zihninize onu düşünmekten vazgeçmesi için talimat verin. Üç kez derin nefes alın. Yeniden asıl işinize dönün. Eğer patolojik düzeyde psikolojik bir hastalığınız yoksa zihne gönderilen bu çağrı %80 oranında işe yarar.

-Bu tarz durumlar her zaman duyduğunuz bir ses yüzünden olmaz. Bazen bir hafta önce yaşadığınız canınızı sıkan bir başka olay yüzünden de olabilir. Çünkü farkında bile olmadan düşünsel olarak o olayın içine geri dönmüş muhattaplarınıza o gün veremediğiniz cevapları veriyor olarak bulabilirsiniz kendinizi. Bu hepimize olur. Önemli olan başarılı olmak istediğimiz anlarda yapmakta olduğunuz işin önüne geçmesine izin vermeyin. Zamanda yolculuk edip o ana geri dönme şansınız yoksa eğer ki henüz o çağa ulaşamadık. Kendinize eziyet etmekten vazgeçin.

Motivasyon
Motive olmak nedir: hazır olmaktır, istekli olmaktır, azimli olmaktır. Ama hepsinden önce mutlu olmaktır. Mutsuz bir insanın bırakın işte başarılı olmasını beklemek kalkıp da kendisine bir bardak su doldurmasını bile bekleyemeyiz. Çünkü içinde bunu yapmasını sağlayacak enerjisi yoktur. Potansiyelinizi işte doğru şekilde ortaya koyamıyor olmanızın nedeni belki de motivasyonunuzun düşük olmasından kaynaklanıyor olabilir. Çünkü mutlu olmayan başarılıda olamaz.

Başarısız olma nedenlerimizden biride yeni yollar aramamaktır.
- Sürekli aynı şeyi yapıp farklı sonuçların ortaya çıkmasını bekleyemeyiz. Kendini tekrar eden yöntemlerden kaçınmanız gerekir. Bir işi iki kere aynı yöntemi kullanarak yapmaya çalıştınız ve başarılı olamamışsanız üçüncü kez aynı şekilde yapmaya devam etmeyin. Bazen danışanlarım bana şöyle diyor "Defalarca yılmadan denedim ama yine olmadı, olmuyor" Bende soruyorum haliyle "Peki neyi farklı yaptın? Neyi değiştirdin? Hani defalarca yapmaya çalışmışsın ya ilk denemen ve son denemen arasında geçen o süreçte kaç kez yöntem değiştirdin. Minik bir şaşırma belirtisi olmuyor değil tabi. Hemen savunma geliyor. 

"Başka şekilde yapılamaz ki bunun tek bir yolu var. Bende onu yaptım"
Hayır arkadaşlar, bir işi yapmanın birden çok yöntemi mutlaka vardır.

Örneğin yazmak neyle yapılır? Boş bir sayfayı kalemle ya da klavye vuruşlarıyla doldurarak değil mi? Kullanılan materyaller aynıdır. Ancak buna rağmen hiçbir yazı bir diğerine benzemez. Çünkü o işi yapanlar farklı algılara, farklı bakış açılarına, farklı kültürlere, farklı eğitim çeşitliliklerine ve daha farklı olan bir dolu şeye sahiplerdir.

Bir tesisatçı işi ustasından öğrenir. Zamanla farkında bile olmadan kendi yöntemlerini geliştirmeye başlar. Baktığınızda her ikisi de aynı şeyi yapmış gibi görünürler. Detayları incelemeye başladığınızda aralarındaki farkı da görmeye başlarsınız. İşi ustasından öğrenerek yapan kişi zamanla yeni pratik yöntemler geliştirir. Amacına kendisinden bir şeyler ekleyerek yapmaya başlar. Bir süre sonra yapılan tüm işlem bambaşka bir görünüm elde eder. İşte bunun için birden çok açıdan bakarak nasıl daha iyi yapılabileceğini araştırmaya başlamalıyız. Yapılmış diğer örnekleri inceler, buna ilaveten kendi akıl ve zevklerimizi de işin içine dahil ettiğimizde özgün ve başarılı olmaya başlarız. Tek bir işle ya da tek bir günde yukarıya tırmanmamız mümkün değildir. Sabrın, azmin başaramayacağı hiçbir şey olmadığını etrafınıza bakarak görebilirsiniz. Doğal güzellikler haricinde dünya üzerinde gözümüzün gördüğü her yapı, her teknoloji ya da hizmet sektöründeki her yenilik insan icadıdır. Ve buna katlanarak yenileri eklenmeye devam ediyor.

Her insan için başarılı olmanın farklı bir yolu vardır. Lütfen saygı duyalım.

Mine Mulcar
Yaşam Koçu

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum