Mastaura tarihe ışık tutmaya hazırlanıyor

Mastaura tarihe ışık tutmaya hazırlanıyor

Tarihe önemli derecede ışık tutacak olan Mastaura Antik Kenti’de kazı çalışmaları için son aşamaya gelindi. Kazı çalışmaları öncesinde Bozyurt Mahalle Muhtarlığı bahçesinde basın toplantısı düzenlendi.

NAZLI ALTINAYAR-Nazilli'de turizmi canlandıracak, tarihte önemli role sahip Mastaura Antik Kenti’nin turizme kazandırılması için kazı çalışmaları öncesi  yüzey araştırmaları tamamlandı. AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim’in girişimiyle başlatılan ve yüzey araştırması tamamlanan çalışmalarda sıra kazı çalışmalarına geldi. Antik kentin sınırları içinde bulunduğu Bozyurt Mahalle'sinde  düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna bilgi verildi.
Düzenlenen basın toplantısına AK Parti Aydın Milletvekilleri Mustafa Savaş, Kuvvet Erim, Aydın Vali Yardımcısı Rıza Dalan, Nazilli ilçe Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Mehmet Umut Tuncer, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan ve Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, AK Parti Nazilli ilçe Başkanı Mustafa Abak, arazi sahipleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Kaza çalışmaları Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Akkurnaz liderliğinde Yüzey Araştırma Çalışmaları tamamlanan ve ‘Kazı Çalışmalarına’ başlanacak olan Mastaura Antik Kenti için arazi sahiplerinin de katıldığı toplantıda 18 parselden oluşan 55.175 m2 için arazi sahiplerinden muafakatnemeler imzalatılarak törenle alındı. İlerleyen zamanlarda arazi sahiplerinin ücretleri gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından ödeneceği bilgisine ulaşıldı.
Yüzeysel çalışmaların tamamlanarak kazı çalışmaların başladığını ifade eden Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Mehmet Umut Tuncer, “Bakanlığımız Aydın il genelinde bulunan antik kentlerimizin bulunduğu bölgelerde kazı izinlerini verdi. Bunların bir tanesi de Nazilli ilçesinde bulunan dünyada ilk bakır paranın da basıldığı Mastaura Antik Kenti. Buradaki yüzeysel çalışmalarımız tamamlandı. Şu anda da kazı çalışmaları için startımızı verdik. Kazı çalışmalarımız Adnan Menderes Üniversitesi(ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Akkurnaz başkanlığında yapılacak. Kazı çalışmaları ara vermeden devam edecek.” ifadelerini kullandı.
"NAZİLLİ İÇİN HAYIRLI OLSUN..."
Çalışmaların Nazilli için hayırlı olmasını dileyen  ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Akkurnaz, “Yaptığımız yüzeysel çalışmalar ve araştırmalarımız sonrasında Mastaura Antik Kenti’nin konumu itibarı ile dünyada eşinin ve benzerinin olmadığını gördük. Bugün itibarı ile de ekiplerimiz ile birlikte kazı çalışmalarını başlatıyoruz. Ülkemiz için, Aydın için Nazilli için hayırlı olsun” dedi.
"ARAZİ ÜCRETLERİ DEVLETİMİZ TARAFINDAN ÖDENECEK..."
Bölgenin tarih bakımından çok zengin olduğunu belirten AK Parti Aydın Milletvekili Kuvvet Erim,  “Bizler bu antik kentlerimizi gün yüzüne çıkarmak, bölgemizin turizm gelirleri ile kalkınmalarını sağlamak için startımızı verdik. İnanın ki çok heyecanlıyız. Mastaura Antik Kenti bölgesinde bulunan arazi ve arsa bahçe sahiplerimizde mağdur edilmeyecek. Arazi ücretleri kendilerine devletimiz tarafından ödenecek. 55 bin 175  m2 alan üzerinde kazı çalışmaları için startımızı verdik” şeklinde konuştu. 
“BAŞKA AYDIN YOK”
Her şey Aydın’ımız için diyen AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, “Bizler Aydın’ımızın kalkınması için çaba harcıyoruz. Her şeyimiz Aydın’ımız için. Çünkü başka Aydın yok. Aydın bölgemizin bir tarihi harabeler bölgesi olmasına rağmen, tarihi antik kentlerimiz gün yüzüne çıkarılmadığından tur operatörleri bölgemize turist getirmiyorlar. Bizler bunun için çaba harcıyoruz. Bunu da inşallah el ele vererek başaracağız” ifadelerini kullandı. 
Yapılan basın toplantısının ardından kazı alanına gidilerek, incelemelerde bulunuldu ve bilgiler alındı.

0d36835a-9db9-4c03-b865-feede534b2bb.jpg

918f3468-3337-47f5-a6f6-5c74ce49ed51.jpg

bc279ee1-a9fb-4820-9bd8-0271f1fd8b58.jpg

f1effa23-6ddc-46f4-9d9d-32bcb91ed4e4.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.