Mayıs'ta en çok euro kazandırdı

Mayıs'ta en çok euro kazandırdı

Aylık en yüksek reel getiri euroda gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs 2015 ‘Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları’nı açıkladı. Buna göre; en yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 1,99, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 2,55 oranlarıyla euroda gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi yüzde 1,08 oranında reel getiri sağladı. Buna karşılık külçe altın yüzde 1,42, dolar yüzde 1,24, mevduat faizi yüzde 0,70 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 0,43 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise BIST 100 Endeksi yüzde 1,63 ve DİBS yüzde 0,12 oranında reel getiri sağlarken, külçe altın yüzde 0,89, dolar yüzde 0,70 ve mevduat faizi yüzde 0,16 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Dolar üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,82, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,04 oranıyla yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, BIST 100 Endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,39, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,19 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı aylık değerlendirmeye göre külçe altın; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 15,10, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 14,65 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde mevduat faizi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,86, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 2,24 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde dolar; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 18,90, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 17,17 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. Diğer taraftan, euro Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,51, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,91 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.