Sağlık Bakanlığı'ndan 'Kızamık' Açıklaması

Sağlık Bakanlığı'ndan 'Kızamık' Açıklaması

Sağlık Bakanlığı, Kızamık hastalığının Suriyeli mültecilerin yoğun olduğu yerlerde arttığı iddiaları ile ilgili açıklama yaptı.

Sağlık Bakanlığı, Kızamık hastalığının Suriyeli mültecilerin yoğun olduğu yerlerde arttığı iddiaları ile ilgili kızamık hastalığına ilişkin yapılan açıklamaların hepsinde de virüsün kaynağının Avrupa ülkeleri olduğu ifade edildiği vurgulayarak, "Vakalardan izole edilen virüslerin genotipik incelemesinde D8 diye adlandırılan ve Romanya ve Fransa’da dolaşımda olan virüsle aynı özellikleri taşıdığı tespit edildiği belirtilmiştir. Güneydoğudaki bazı illerimizde vakaların olması o bölgede eski yıllardan beri aşısız veya eksik aşılı kişilerin nispeten daha fazla olması ile ilişkilidir. Bu kişilerin aşılarının tamamlanması amacıyla yoğun saha çalışmaları yürütülmüş ve olay büyük ölçüde kontrol altına alınmıştır" açıklamasını yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel’in “Kızamık salgını” iddialarına ilişkin yazılı soru önergesine verdiği cevaba dayandırılarak “Kızamık hastalığının Suriyeli mültecilerin yoğun olduğu yerlerde arttığı” şeklinde iddialarının yer aldığı haberler yayınlandığına dikkat çekilerek, "Sayın Bakanımız söz konusu yazılı soru önergesine verdiği cevapta da, daha önce yapmış oldukları açıklamalarda da, Kızamık hastalığına ilişkin Bakanlığımızca yapılan açıklamaların hepsinde de virüsün kaynağının bilimsel veriler ışığında Avrupa ülkeleri olduğu ifade edilmiştir. Vakalardan izole edilen virüslerin genotipik incelemesinde D8 diye adlandırılan ve Romanya ve Fransa’da dolaşımda olan virüsle aynı özellikleri taşıdığı tespit edildiği belirtilmiştir. Güneydoğudaki bazı illerimizde vakaların olması o bölgede eski yıllardan beri aşısız veya eksik aşılı kişilerin nispeten daha fazla olması ile ilişkilidir. Bu kişilerin aşılarının tamamlanması amacıyla yoğun saha çalışmaları yürütülmüş ve olay büyük ölçüde kontrol altına alınmıştır" denildi.

Ülkede yerli kızamık virüsünün yok edilmesinin hedeflendiğine dikkat çekilerek şöyle denildi: "Bu hedef doğrultusunda 2003 yılından itibaren yoğun aşılama çalışmaları yürütülmüş ve vaka sayıları büyük ölçüde azaltılmıştır. Ancak dünyada virüs dolaşımı devam etmektedir, özelliklede Avrupa bölgesinde zaman zaman büyük kızamık salgınları halen yaşanmaktadır. Bu salgınlar Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya, İsviçre, Polonya gibi ülkelerde yoğun olarak yaşanmıştır. 2013 yılında ise Hollanda, İngiltere, Rusya, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan’da vaka sayılarında önemli artışlar görülmüştür. Artan insan hareketlerine paralel olarak ülkemize de yurt dışından importe vakalar gelmekte ve bu vakalardan aşısız veya eksik aşılı kişiler etkilenerek hasta olabilmektedir. 2012-2013 döneminde dünyadaki gelişmelere paralel olarak ülkemizde de kızamık vakalarında bir artış söz konusu olmuştur. 2012 yılında 349 vaka, 2013 yılında ise yaklaşık 7.000 vaka tespit edilmiştir. Bu vakaların en yoğun görüldüğü iller İstanbul, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Diyarbakır, Van, Siirt, Ankara ve Ağrı illeridir. 73 ilimizde vaka tespit edilmiştir. Bakanlığımız Kızamık Bilim Kurulu’nun önerileri çerçevesinde hareket etmekte her bir vaka yakından izlenmekte ve temaslıları başta olmak üzere izolasyon ve aşı uygulaması yapılmaktadır. Ayrıca vaka kümelenmesi olan gruplarda ve bölgelerde aşılama yapılmaktadır. Örneğin kızamık aşısı ilk dozu çocuk 12 aylıkken yapılırken erken dönem vakalarının kontrolü amacıyla 9. ayda ek aşı uygulanması yapılmaktadır. Yürütülen bu başarılı çalışmalarla kızamık hastalığı büyük ölçüde kontrol altına alınmış olup, vaka sayısı son 6 haftadır azalmaktadır."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.