Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor İnci Kocadelioğlu:

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor İnci Kocadelioğlu:

Tekirdağ Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor İnci Kocadelioğlu, tüberkülozun enfeksiyon hastalığı olduğunu belirterek, erken tanı ve doğru tedavi ile bulaşma tehlikesinin yüzde doksan or...

Tekirdağ Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor İnci Kocadelioğlu, tüberkülozun enfeksiyon hastalığı olduğunu belirterek, erken tanı ve doğru tedavi ile bulaşma tehlikesinin yüzde doksan oranında azaltıldığını söyledi.

Uzm. Dr. İnci Kocadelioğlu, tüberkülozun daha çok aynı havanın solunması ile bulaştığını belirterek, uzun süreli öksürük, kısa sürede kilo kaybı, gece terlemeleri gibi semptomların tüberkülozun belirtileri olabileceğini dile getirdi.

Kocadelioğlu, "Tüberküloz mikro bakteriyel tüberküloz basili tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu enfeksiyon hastalığı en çok akciğerleri tutar. Tüberküloz diğer organları da tutabilir. En fazla görülen ve en fazla öldürücü olan akciğer tüberkülozudur. En fazla bulaştırıcı olan tüberküloz ise gırtlak tüberkülozu ve akciğer tüberkülozudur. Diğer enfeksiyon hastalıkları gibi havadan bulaşabilir. Aynı havanın uzun süre soluyan kişilerde solunum yolu ile hastalığın görülme sıklığı artar. Tüberkülozdan şüphelenebilmek için kişide bir takım semptomlar olması gerekiyor. Bu semptomlar antibiyotik tedavisine cevap vermeyen 3 haftadan uzun süren öksürükler, gece terlemeleri, kısa sürede kilo kaybı gibi genel semptomlar olabilir. Hiçbir semptom vermeden de hastalık oluşabiliyor. Uzun süre öksürüğü olan kişilerin antibiyotik tedavisine cevap vermiyorsa mutlaka uzmana başvurmaları gerekir" dedi.

Tüberkülozun uzun süreli yakın temaslarda daha sık bulaştığını belirten Kocadelioğlu, "Tüberküloz uzun süreli yakın temaslarda daha sık bulaşıyor. En çok tüberküloz bulaştırıcı olan hastalar balgamında basil çıkartan hastalardır. Yüzde yüz tüberküloz tanısını basil tanısı ile koyuyoruz. Eğer kişi balgamında basil çıkartıyorsa o kişi bulaştırıcıdır. Eğer basil çıkartmıyorsa bulaştırıcılık olasılığı düşüktür. Balgamında basil çıkan hastalarda hemen tedaviye başlandığında 3 hafta içerisinde bulaştırıcılık yüzde 80-90 azaltılıyor. O yüzden bu hastalıkta tanının erken dönemde konulması ve hemen erken tedaviye başlanması çok önemlidir" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.