Kök Hücre Bağışı Hastalara Umut Oluyor

Kök Hücre Bağışı Hastalara Umut Oluyor

Ordu Kan Bağış Merkezi Müdürü Cengiz Dönmez, kök hücre ve kemik iliği bağışında mesafe katettiklerini belirterek, "Türkiye genelinde 47 bin 951 kişi kök hücre ve kemik iliği bağışında bulundu. Orta Ka...

Ordu Kan Bağış Merkezi Müdürü Cengiz Dönmez, kök hücre ve kemik iliği bağışında mesafe katettiklerini belirterek, "Türkiye genelinde 47 bin 951 kişi kök hücre ve kemik iliği bağışında bulundu. Orta Karadeniz’de bağış yapan kişi sayısı 4 bin 262 olurken Ordu’da bu sayı 736 kişiye ulaştı" dedi.

Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı işbirliğinde başlatılan ’Türkök’ projesi, Ordu’da kök hücre ve kemik iliği bağışı alamaya devam ediyor. Proje ile birlikte kemik iliği kanseri hastalarına yeni bir yaşam sunabilmek için uygun dokuların günü ve zamanı geldiğinde tespitinin kolaylaştırılması açısından ortak ulusal kemik iliği veri bankası oluşturuldu. Kemik iliği kanseri hastasının tedavisinde uygun dokuya sahip kişiler, bu veri sistemi ile bulunacak. Ordu’da 737 vatandaş kök hücre bağışı için kan bağış merkezlerindeki formları doldurduktan sonra kan vererek, aynı dokulara uygun hasta bulunduğunda nakil işlemi gerçekleştirmek için bağışçı oldu. Konuya ilişkin açıklama yapan Ordu Kan Bağış Merkezi Müdürü Cengiz Dönmez, kök hücre ve kemik iliği bağışlarından önemli gelişmeler yaşandığını ve her geçen gün bağışların arttığını söyledi.

"ORDU’DA 736 KİŞİ KÖK HÜCRE BAĞIŞI YAPTI"

Türkiye geneli ve Karadeniz Bölgesi’nde bağışlanan kök hücre ve kemik iliği bağışları hakkında bilgiler veren Dönmez, "Kök hücre bağışında Türkiye genelinde 47 bin 951 sayısına ulaşıldı. Orta Karadeniz Bölgesi’nde kök hücre bağışı 4 bin 262 oldu. Bölgede kök hücre bağışı yapan 4 bin 262 kişinin 2 bin 602’si 2015 yılında, bin 655 kişide 2014 yılında bağış yaptı. Ordu’da ise toplamda 736 kişi kök hücre bağışında bulundu. Bunların 316’sı 2015 yılı içerisinde 420 kişide 2014 yılında da kök hücre bağışı yapan kişi sayısı oldu" diye konuştu.

"KÖK HÜCRE BAĞIŞLARI YAPILAN TESTLERİN ARDINDAN UYGULANIYOR"

Kök hücre bağışında bulunan vatandaşların test için verdiği kanları bağış olarak algıladığını ancak o kanların yalnızca testlerde kullanıldığını aktaran Dönmez, "Kök hücre bağışında önemli gördüğümüz husus, kişilerin doldurmuş olduğu bilgilendirme formları ve kendilerinden almış olduğumuz 3 tüp numunenin ortak havuzda saklanılması için verdiklerinin unutulmamasıdır. Çünkü vatandaşlarımız yanlış yada eksik bilgilendirme sonucunda vermiş oldukları 3 tüp kanla kök hücre ya da kemik iliği bağışı yaptıklarını zannediyorlar. Esasında bu kanlar yalnızca yapılacak testler için alınmış kanlardır. Esas kök hücre ve kemik iliği bağışı uygun kişi bulunduğunda kişiye tekrar ulaşılarak yapılacaktır. Hastaya uygun dokunun bulunmasından sonra yan etkisi olmayan belli başlı tedavilerle kök hücre bağışı uygulanacaktır. Hasta bir insana vereceğimiz en güzel hediye de yapacağımız bağışlarla onları hayata dündürmektir" şeklinde konuştu.

"BAĞIŞÇILARIN VAZGEÇMEMESİ GEREKİYOR"

Kök hücre bağışında en önemli konulardan birinin de bağış yapacak kişilerin bağış zamanı geldiğinde bu işten vazgeçmemesi olduğunu vurgulayan Dönmez, "Bağışçı kök hücre bağışında bulunmayı kabul ediyor. Daha sonra uygun hasta bulunduğunu bağışçıya ulaşıyoruz ve tedaviye çağırıyoruz. Bağış yapacak kişi o an vazgeçtiğini ve tedaviye gelemeyeceğini söylüyor. Bu sebeple kesinlikle geri dönüş olduğunda bağışta bulunacak vatandaşların olması gerekiyor. Çünkü hastaya, uygun doku bulduk dedikten sonra bağışçı vazgeçti demek çok zor oluyor. Bu sebeple bağışta bulunacak vatandaşlarımızın çok duyarlı olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.