Ramazanda Beslenme Önerileri

Ramazanda Beslenme Önerileri

Diyetisyen Pınar Cumhur ve Rüya Karapınar, Ramazan ayında mutlaka sahura kalkılması gerektiğini, iftarda ise boş mideye birden yüklenilmemesi uyarısında bulundu.Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırm...

Diyetisyen Pınar Cumhur ve Rüya Karapınar, Ramazan ayında mutlaka sahura kalkılması gerektiğini, iftarda ise boş mideye birden yüklenilmemesi uyarısında bulundu.

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH) Diyetisyenleri Pınar Cumhur ve Rüya Karapınar, Ramazan ayına özel beslenme önerilerinde bulundu. Mutlaka sahura kalkılması gerektiğinin altını çizen Cumhur ve Karapınar, sahur yemeklerinde seçilen besinlerin yüksek enerji içeren ve kolay hazmedilecek besinler olması gerektiğini, iftarda ise boş mideye birden yüklenilmeden orucu hafif bir yemek olan çorba ve 1 dilim ekmekle açıp biraz ara verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“SAHURDA AYRAN TÜKETMEK DOĞRU BİR SEÇİM”

Sahur ve iftarda sıvı alımının çok önemli olduğunu ifade eden Cumhur ve Karapınar, “İftardan sahura kadar olan saat aralığında azar azar sık sık su tüketmeli, mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çayları, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, komposto, gibi içecekler içmelisiniz. Yine sahurda ayran tüketmek de hem doyurucu hem de sıvı alımına yardımcı olduğu için doğru bir seçimdir” dedi.

“İFTAR İLE SAHUR ARASINA ARA ÖĞÜNLER EKLENMELİ”

İftar ile sahur arasına küçük ara öğünler eklenmesi gerektiğini vurgulayan Cumhur ve Karapınar, hem bir defada fazla miktarda yemenin vereceği olumsuzluklar engellenmeli hem de yavaşlayan metabolizmaya destek olunmasının doğru olduğunu ifade etti. Özellikle kızartmalardan, hamur işlerinden, aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, şerbetli tatlılar, çok tuzlu veya baharatlı yemeklerden uzak durulmasını isteyen Cumhur, “Böylece gece oluşabilecek hazımsızlıklardan, mide yanmalarından, reflüden ayrıca kilo alma problemlerinden koruyacaktır” diye konuştu.

“TOKLUK HİSSİ İÇİN POSA MİKTARI FAZLA OLAN BESİNLERİ SEÇİN”

Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan besinlerin tokluk hissi sağladığı için tercih edilmesi gerektiğini belirten Karapınar, “Sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmelidir. Her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi vücudun bu dönemde artan vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması ve kabızlığın engellenmesi açısından önemlidir. Besinlerin çok sıcak servis edilmemesi de bir diğer önemli kuraldır. Kahvaltılıklardan sonra servis edilen sıcacık çorbalar mide rahatsızlıklarına neden olabilir, gaz yapıcı etki gösterebilir. Bunun önüne geçmek için ise yemekleri ılık/sıcak arası servis etmek ve mümkün olduğunca bolca çiğnemek önerilir” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.