Şaibe iddiası ortaklığı karıştıracak... Mimarlar Odası'ndan bomba açıklama

Şaibe iddiası ortaklığı karıştıracak... Mimarlar Odası'ndan bomba açıklama

Aydın Mimarlar Odası Başkanı Cemre Şahin Kazıcı, Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay'ı sert bir dille eleştirdi.

Aydın Yeni Haber'den Elif Büşra Yurt'un özel haberine göre,Aydın Yeni Haber’de özel açıklamalarda bulunan Aydın Mimarlar Odası Başkanı Cemre Şahin Kazıcı, Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay'ın Aydın'a geri dönüşü olmayacak ve Aydınlıya yararının aksine zararı bulunacak, şahsi siyasi amacına hizmet veren kendine has mimarlık ve kent politikası oluşturma çabası içerisinde olduğunu söyledi. Meslek alanlarını ilgilendiren konularda mimarların her zaman kentlerini savunduklarını söyleyen Yüksek Mimar Kazıcı, Başkan Atay'ın bir televizyon programında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği üyelerini hedef alarak ‘Ben bunlarla uğraşmak istemiyorum, onları uzak tutuyorum.’ sözlerini sert bir dille eleştirdi.

"BU TEK BAŞINA YÖNETİM ANLAYIŞI TEHLİKELİDİR"

Başkan Atay'ın yönetim anlayışının tehlikeli olduğunu, bunun önüne geçilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Kazıcı, “Mimarlar Odası, yönetmeliklerinde kamu yararını öncelik haline getirmiş, vatandaşın bilimsel bilgiye ulaşmasının garantörü olarak toplumun vicdanında yer etmiş, aldıkları eğitimin ışığında sağlıklı kent ve toplum uğruna ne pahasına olursa olsun mücadelelerini gönüllülükle sürdüren meslek odasıdır. Bizler meslek alanımızı ilgilendiren konularda doğru uygulamaları her zaman desteklediğimiz gibi, yanlış uygulamaların önünde durarak, toplumu bilinçlendirmek ve kentlerimizi savunmakla da büyük bir sorumluluk üstleniyoruz. Bu sorumluluğumuzun önünde Sayın Başkanın ‘ben bunlarla uğraşmak istemiyorum, onları uzak tutuyorum’ gibi son derece talihsiz açıklamaları, toplumun bilimsel bilgiye ulaşmasından çekindiğinin apaçık bir göstergesidir. Bu tek başına yönetim anlayışı son derece tehlikelidir; derhal önüne geçilmelidir.” dedi.

"AYDIN HATALI PROJEYE LAYIK DEĞİL"

Efeler Belediyesi tarafından Eski Santral Minibüs Garajı Alanı için başlatılan projenin hatalı ve şaibeli bir seçim usülü olduğunu savunan Kazıcı, “Hiçbir çağdaş ülkede benzerine rastlanmamış yöntem; topluma danışıyormuş perdesi arkasında şüphe götürmez bir dayatmadır. Sunulan 3 projenin de ne şekilde elde edildiği açıklanmamakla birlikte, hepsinin olumsuz yönleri de vatandaşa ilan edilerek Aydın halkına ‘siz hatalı projelere layıksınız’ denmiştir. Aydın Halkının seçerek o koltuğa oturttuğu başkanın görevi hiçbir olumsuz yönü bulunmayan, her yönüyle Aydına ve kentimize layık projeler ortaya çıkartmaktır. Öte yandan bu projelerin seçim usulü son derece şaibelidir. Öyle ki başkanın 2 numaralı projeyi zaten önceden seçmiş olduğu düşünülmektedir. Kimse mimarlık ve kent politikaları üzerinden vatandaşı kandırmaya çalışmasın.” sözleriyle Başkan Atay'a yüklendi.


"YAĞCILAR İÇİ ÇARŞISI İÇİN İKİ IŞIK KOYMAK HİZMET DEĞİL"

Efeler Belediye’si tarafından Yağcılar İçi Çarşısı'nda yapılan peyzaj çalışmalarında engelli yolu yapılmamasını vatandaşa verilen değerin göstergesi olduğunu ifadelerine ekleyen Kazıcı, “İzmir Kemeraltı Tarihi Çarşısı’nın Unesco Dünya Mirası Geçici Listesine alındığı günlerde, tarihi yüzyıllara dayanan Yağcılar İçi Çarşımız için yeterli teknik çalışma yapmadan iki üç ışık koymayı hizmet zannederek bir de parke taşına Belediyenin ismini yazdırmak nasıl bir zihniyetin ürünüdür? Toplum için mi hizmet, siyaset için mi hizmet? “ dedi.


"AYDIN'IN BİLMEMESİ GEREKEN BİR USÜLSÜZLÜK MÜ VAR? "

Gönüllü olarak çalışmalara imza attıklarını ve kamu yöneticilerine, toplumun yararı için yapılacak her hizmette yer alacaklarının dile getirmelerine rağmen Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay tarafından işin içinde olmak istiyorlar sözlerini şüpheli bulduklarını söyleyen Kazıcı, sözlerine şöyle devam etti:


Görevlerimize geldiğimiz ilk günden bu yana, meslek alanımızı ilgilendiren konularda kamu yararına olacak her proje için elimizi gönüllülükle taşın altına koymaya hazır olduğumuzu kamu yöneticilerine sürekli iletiyoruz. Katılımcı, kapsayıcı ve toplum yararını önceleyen anlayışla kamuya hizmet üretmek isteyen kamu kuruluşlarıyla bugüne kadar pek çok çalışma gerçekleştirdik. Efeler Belediyesi’nin yaptığı uygulamalarda kentimizin ve kentlimizin kaderini olumsuz etkileyecek art arda pek çok yanlış girişim için de, kamusal alanda yapılacak çalışmalarda ilgili meslek odalarını, sivil toplum kuruluşlarını ve üniversiteleri sürece dahil etmeleri gerekliliğini yineledik. Ancak Sayın Başkan, Aydın için gönüllülükle hizmet edecek bunca kurum bulunmasından memnun olmak yerine, “İlle işin içinde olmak istiyorlar” gibi ilginç bir üslupla rahatsızlığını dile getiren ve şüphe uyandıran bir cümle sarfetmiştir. İşin içinde olursak, toplumun bilmemesi gereken bir takım konulara mı tanıklık edeceğiz? Neyin nesidir bu ısrarla yapılan işlerden toplum yararına gönüllülükle hizmet eden kurumları uzak tutma çabası ve ‘ben yaptım, oldu’ anlayışı?


Aydın, ‘Gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzüdür’ kimse menfaatleri uğruna talan etmeye kalkışmasın. Vatandaşımız da bilsin: Aydın’ın Mimarlar Odası var, Aydın’ın mimarları var. Kamusal alanda yapılan mimarlık ve kent alanında gördükleri duydukları yanlışları bizlerle paylaşmaya devam etsinler. Bizler sonuna kadar, gücümüz yettiğince sesleri oluruz. Bu kent hepimizin.”


"BENİM MİMARLARIM VAR USLÜBÜ YANLIŞTIR"
Çünkü mimarlık, şahıslara değil, topluma hizmet eder. Üretilen her projenin arkasında, o kenti ve o yapının kullanıcılarını düşünen bir mimar vardır. Efeler Belediye Başkanı’nın ekranlarda ‘benim mimarlarım var’ diyerek, eşyası gibi bahsettiği meslektaşlarımız, aldıkları eğitimle kent ve çevreye karşı duydukları sorumlulukla kutsal mesleklerini icra eden; bu kentin mimarlarıdır. Sayın Başkan göreve gelir gelmez de ilk olarak o mimarları, mühendisleri işlerinden çıkarmıştır. Bir hukukçu olmasına rağmen yaptığı bu hukuksuz girişim neticesinde meslektaşlarımız hukuk yoluyla açtıkları davaları kazanmış ve görevlerine layıkıyla geri gelmişlerdir. Başkan bilmelidir ki, “benim de mimarlarım var, bir onlar mı mimar” diyerek bizleri ayrıştırmaya çalıştığı meslektaşlarımızla biz bir bütünüz; meslektaşlarımızın meslek odası vardır ve sonuna kadar arkalarında duracaktır. Sayın Başkanın hukuksuz biçimde insanların ekmekleriyle oynamak yerine, kentimize ve toplumumuza faydalı hizmetler üretmekle meşgul olmalıdır.” dedi.


"AYDINLIYA KAZANDIRILMIŞ ÖDÜLLÜ PROJE BAŞKANI NEDEN RAHATSIZ ETTİ"
Güvenilirliğiyle tescillenmiş yarışma projelerinin ortadan kaldırılmak istendiğini ve bu gayreti şüpheli bulduklarını söyleyen Kazıcı, Eski Otogar Projesi için sunulan ödüllü projenin es geçildiğini bu durumun toplum zararına olabileceğini sözlerine ekleyerek şöyle devam etti:


“Eski Otogar Alanı için geçtiğimiz siyasi dönemde Mimari Proje Yarışması gerçekleştirilmiş; kazanan projenin mimarlık, mühendislik projeleri yarın inşaata başlamaya elverişli şekilde hazırlanarak belediyeye teslim edilmiştir. Bedelinin büyük oranda ödendiği bu ödüllü proje Efeler Belediye Başkanı tarafından aynı alanda başka proje yapılacağı ifade edilerek sokağa atılmıştır. Bu apaçık biçimde kamuyu zarara uğratmaktır. Kendisinin de geldiği siyasi geleneğin emek emek elde ettiği bir projeyi "benden öncekilere mal olur" zihniyeti ile onları onore etmemek için, bu eseri hayata geçirmeyerek kamu yararını hiçe saymak nasıl bir yaklaşımdır? Dünya ülkelerinin ödüllü mimari projeleri ile yarıştığı bir dönemde, Aydın’ın siyasi bir kaygıyla bundan mahrum edilmesi hem Aydın’a hem de Aydınlıya yapılan büyük bir yanlıştır; derhal geri dönülmelidir. Yüzyıllardır sürdürülen, Atatürk’ün de ülkemizde uygulamalarını gerçekleştirdiği, en nitelikli, en adil ve en şeffaf biçimde proje üretme kültürü olan Mimari Proje Yarışması sonucunda Aydınlıya kazandırılmış bu ödüllü proje, Başkanı neden rahatsız etmektedir? Üstelik kamuoyu önünde, bu yarışmanın zarar olduğu ve bu zararın sebebinin de Mimarlar Odası olduğu karalaması nasıl yapılabilir? Niteliği, şeffaflığı ve güvenilirliğiyle tescillenmiş yarışma projelerini ortadan kaldırma gayreti son derece şüphelidir.”

21 Mayıs tarihinde Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay'ın katıldığı TV programında TMMOB Mimarlar Odası üyelerini kamu önünde aşağılama girişiminin kabul edilemez olduğunu söyleyen Kazıcı, “Mesleğimizi ve meslektaşımızı kamuoyu önünde kabul edilemez bir itham ve üslupla aşağılama girişimi, öncelikli amacı kamu yararı olan, tüm mesleki bilgi ve donanımıyla, meslektaşına ve topluma gönüllülükle hizmet eden örgütümüze yapılmış bir saygısızlıktır. Bu yönetim anlayışıyla değerlerimizin hedef gösterilmesine, asla izin verilmeyecek, meslek odamız bu uğurda mücadele etmeye devam edecektir.


Bu mücadelemizde konuya vakıf olarak, değerlendirmeleriyle katkı koyan ve kent ve mimarlık adına büyük duyarlılıkla bizlere desteklerini açıklayan; 
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlker Kahraman ve Yönetim Kuruluna, Mimarlar Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Şahin ve Yönetim Kuruluna, Mimarlar Odası Akhisar Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Şataf Erhun ve Yönetim Kuruluna, Mimarlar Odası Bergama Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Demir ve Yönetim Kuruluna, Mimarlar Odası Kuşadası Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Umit Acar ve Yönetim Kuruluna, Mimarlar Odası Manisa Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Gümüş ve Yönetim Kuruluna, Mimarlar Odası Ödemiş Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Münir Bezmez ve Yönetim Kuruluna, Mimarlar Odası Salihli Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Emel Pekmez Aslanoglu ve Yönetim Kuruluna, Mimarlar Odası Turgutlu Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Bahar Kaptanoğlu İnan ve Yönetim Kuruluna, Mimarlar Odası Uşak Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Caglar Samanı ve Yönetim Kuruluna, teşekkür ediyoruz.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.