- DOĞUKAN ÖZTÜRK
Aydın’ın Nazilli ilçesinde altın fiyatları, düğün sezonuna rağmen durağan seyrediyor. Altın piyasasındaki son durumu değerlendiren Nazilli Sarraflar Odası Başkanı İbrahim Önal, dünyada yaşanan siyasi gelişmelerin ve ekonomik dengelerin altın fiyatlarına doğrudan yansıdığını söyledi.
Amerika’nın güçlü dolar politikasını sürdürmeye çalıştığını ve bu politikayı küresel çalkantılarla desteklediğini dile getiren Önal, “İsrail ve İran arasındaki gerginlikte Amerika'nın ve BRICS ülkelerinin pozisyonları etkili oluyor. Çin ve Rusya’nın İran’a, Amerika’nın ise İsrail’e destek verdiği iddiaları var. Dolaylı yollarla yürütülen bu savaş ortamları zaman zaman altın fiyatlarında artışlara neden oluyor” dedi.
Ancak şu anda piyasaların biraz sakinleştiğine dikkat çeken Önal, “Altın her zaman yükselmez. Şu anda gevşeme safhasında bir piyasa görüyoruz,” ifadelerini kullandı.
“YAPAY ZEKA ÇAĞINA GİRDİK”
Teknolojinin ve özellikle yapay zekanın hayatımıza hızla girdiğini belirten Önal, “Bu değişim dünyayı bambaşka bir noktaya taşıyor. Gözler artık farklı yerlere çevriliyor. Böyle bir çağda yatırım araçları değerlendirilirken daha dikkatli olunmalı” dedi.
“ALTIN FİYATLARI ARTMASA DA BÜTÇELERİ ZORLUYOR”
Düğün sezonu nedeniyle altın talebinin devam ettiğini ifade eden Önal, “Müşteriler düğünlerine bir hafta kala altını almak zorunda kalıyor. Örneğin 7.000 TL olan çeyrek altın 200-250 TL’lik bir artış yaşadı. Bu çok büyük bir oran gibi gözükmese de, 55 bin TL’ye alınan bir bilezik şu an 57-58 bin TL’ye çıktı. Bu da vatandaşın bütçesini zorluyor” dedi.
“DÜŞÜŞLER ALIM FIRSATI OLABİLİR”
Altın piyasası hakkında Önal son olarak, “Altın fiyatlarının yönünü önceden kestirmek zor. Bugün yaşanan düşüşler bence bir alım fırsatıdır ama bu tamamen kişisel görüşüm. Herkesin kendi bütçesine göre yatırım yapması gerekir. Bu açıklamalar yatırım tavsiyesi olarak algılanmamalıdır” diyerek vatandaşlara dikkatli olmaları yönünde uyarıda bulundu.