AYDIN İl Özel İdaresi, 165 milyon TL olarak kabul edilen 2013 yılı bütçesine 32 milyon TL ek bütçe yapma hazırlığına girdi. Türkiye’deki borcu bulunmayan ender özel idarelerden biri olan Aydın Özel İdaresi, elinde bulunan iki jeotermal sahanın satışından elde edilen para ile yapılacak ek bütçe ile giderayak köylere rekor hizmet üretecek.
İZMİR’İ DE GEÇTİ
Ege Bölgesi’nde İzmir dışındaki illerin tamamını geride bırakan Aydın İl Özel İdaresi’nin bütçesi, birçok ili katlarken, bütçe fazlalığının en önemli nedeninin Aydın’ın jeotermal kaynakları olarak gösterildi. Ruhsatlı 200’e yakın jeotermal sahası bulunan Aydın’da ihaleyle satılan sahalardan elde edilen gelirlerin yüzde 50’si İl Özel İdare’ye devrediliyor. İşletmeye açılan kuyuların yıllık cirosundan yüzde 1 oranında yine özel idareye pay ayrılıyor. Aydın İl Özel İdaresi, ihaleye çıkan sahalardan bu yıl 72 milyon TL, işletmedeki kuyulardan ise yıllık 6-7 milyon TL gelir elde ediyor. Jeotermal gelirleriyle diğer illeri fark atan Aydın’a Manisa 105 milyon TL, Muğla 95 milyon TL, Balıkesir 73 milyon TL, Denizli 64 milyon TL, Çanakkale 36 milyon TL, Uşak 27 milyon TL’lik gelirleriyle takip ettiler. 2013 yılı başında 178 milyon TL bütçe açıklayan İzmir Özel İdaresi, Ege Bölgesi’nde Aydın’ı geçen tek il konumundayken, Buharkent, Ortakçı ve Germencik sahalarının satışlarından elde edilen 32 milyon TL’lik ek bütçeyle Aydın Özel İdare İzmir’i de geride bırakmış olacak.
10 MİLYON TL’YE ALINDI, 32 MİLYON TL’YE SATILDI
Aydın Özel İdaresi geçtiğimiz yıllarda şehir ısıtması ve seracılıkta kullanılmaları için ihaleyle Germencik, Buharkent ortakçı ve Aydın Çiftlik sahalarını satın almıştı. Bu sahaların ilgi görmemesi üzerine satış kararı alan Özel İdare, 10 Milyon TL’ye satın aldığı Germencik ve Buharkent Ortakça sahalarını 32 Milyon TL’ye sattı.
‘KÖYLERE HİZMET OLARAK GERİ DÖNECEK’
Aydın Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, Buharkent ortakçı sahası ile Germencik sahasının 32 milyon TL’ye ihale edildiğini söyledi. Aktemur, “32 milyon TL’lik ek bütçe yapılacak. Ek bütçe konusunun Temmuz ayı oturumlarında ele alınacağını düşünüyoruz. Bunlar köylere hizmet olarak geri dönecek. Adana’nın nüfusu 2 milyon bütçesi 80 milyon, bizim nüfus bir milyon var, bütçemiz 200 milyon. Bizim asfaltsız köy yolumuz yok, zaten fakat bunları iyileştireceğiz. Şimdi köyler arası yollara asfalt yapmaya başladık. Küçük barajlar niteliğinde 5-6 milyon TL maliyete sahip göletler planlıyoruz. Aydın’ın bir damla suyunu denize akıtmaya niyetimiz yok. Bu göletler hem tarımsal sulama hem de orman yangınlarında kullanılacak” dedi.
‘KÖYLER HİÇ BİR DÖNEMDE GÖRMEDİKLERİ YARDIMLARI GÖRDÜ’
Özel İdare olarak vatandaşlar için bugüne kadar bir çok proje ürettiklerini dile getiren Halil İbrahim Aktemur, “Söke Ovası’nda elektrik sistemi kurduk. Söke Ovası’nın aşağı yukarı tamamında sulama pompaları artık devreye giriyor ve susuz olan bütün araziler o elektrik sistemi sayesinde sulanmaya başlıyor. 50 sene önce yapılması gereken bir işti. Bize nasip oldu. 3 yılda kademe-kademe yapıldı. Maliyeti 15 milyon TL’ye geçti. Biz yapıp AYDEM’e teslim ettik. Şimdi çiftçimiz abone olmaya başladı. Eğer bunu biz değil de, AYDEM yapmış olsaydı sistemin maliyetini çiftçiden alırdı. Köyler bu dönemde hiçbir dönemde göremediği yardımları gördü” şeklinde konuştu.