Aydın Müftülüğü Ramazan ayının ilk cumasında Müslümanlara Oruç ibadeti ve hikmetlerini anlattı. İslam dininde iman, ibadet ve ahlak esaslarının çok önemli olduğu belirtilen Cuma Hutbesi’nde “Dinimizdeki temel ibadetlerden biri de ramazan ayında oruç tutmaktır. Oruç Kur’an-ı Kerimde Bakara Suresi 183. ayetinde belirtildiği üzere daha önceki ümmetlere de emredilmiştir. Oruç tarihin derinliklerine kadar uzanan bir geçmişe sahiptir” denildi. Bu arada Cuma namazı sonrası Afrika’da kıtlık yaşayanlar için yardım toplandı.
Köşk Merkez Camii İmam Hatibi Yusuf Çetin tarafından hazırlanan ve İl Genelindeki tüm camilerde ramazan ayının ilk cumasında okunan hutbede “Oruç niyet ederek tan yerinin ağarmasından güneşin batışına kadar yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir. Oruç müslüman, akıllı ve ergenlik çağına gelmiş olan herkese farzdır. Kendisine oruç farz olduğu halde oruç tutamayacak kadar hasta olanlar ve yolcular oruç tutmayabilirler. Yolcular memleketlerine dönünce, hastalar da iyileşince tutamadıkları gün kadar kaza ederler. İyileşmeleri mümkün olmayan hastalar ise tutamadıkları ramazan orucunun her bir günü için bir fidye yani bir kişinin bir günlük yiyeceğini veya o yiyeceğin karşılığı olan parayı yoksula verirler” denildi.
“ORUCUN HİKMETLERİ ANLATILDI”
Oruç ibadetinin insanı dünya kötülüklerinden sakındıran, ahirette cehennem azabından koruyan ve günahlarının bağışlanmasına vesile olan bir ibadet olduğu belirtilen Hutbede “Orucun farziyeti ile ilgili ayette Cenabı Hakk “Ey iman edenler! kötülüklerden sakınmanız için oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi sizlere de farz kılındı” buyurmak suretiyle orucun farz kılınmasındaki hikmetlerden bazılarını açıklamıştır. Bunlar kötülüklerden uzak durmak, nefsi terbiye etmek, ahlakı güzelleştirmek, merhamet duygularını geliştirmek, sıkıntılara katlanmayı ve sabretmeyi öğretmek, nimetlere şükretmeyi sağlamak, kısaca maddi ve manevi bakımdan huzura kavuşturmaktır. Sevgili Peygamberimiz de (SAV) bir Hadisi Şeriflerinde “Kim ramazanın manevi zenginliklerine samimi olarak inanıp ve karşılığını Allah’tan bekleyerek oruç tutarsa onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurarak orucun günahlardan bağışlanma vesilesi olan önemli bir ibadet olduğuna işaret etmişlerdir” denildi.
“SADECE MİDENİZLE DEĞİL BÜTÜN ORGANLARINIZLA ORUÇLU OLUN”
Müslüman’ın orucundan beklediği manevi hazzı alabilmesi ve günahlarının bağışlanması için sadece midesine değil bütün organlarına oruç tutturması gerekTİĞİ BELİRTİLEN Cuma Hutbesinde “İnsan; nefsinin aşırı isteklerine karşı koyabilmek ve öfkesini yenebilmek için eline, ayağına, diline, gözüne, kulağına, kalbine ve fikrine de oruç tutturabilmelidir. Başkasına zarar vermekten ve etrafındaki insanları huzursuz etmekten kaçınmalı, herkesle iyi geçinmelidir. Böylece bütün ibadetlerde olduğu gibi özellikle oruç ibadetinde de gaye olan insanın olgunlaşması, ahlakının güzelleşmesi gerçekleşecek, dolayısıyla ferdin ve toplumun hayatı huzurlu ve sağlıklı olacaktır” ifadelerine yer verildi.