Bir gelenek sona eriyor

1Ocak 2016'dan itibaren artık çarşıda, pazarda açık peynir satılamayacak. Peki, bu yeni düzenleme pazarları nasıl etkileyecek?

1 Ocak 2016'dan sonra ambalajsız peynir satılamayacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yeni Peynir Tebliği'ne göre, artık peynir uygun malzemelerle ambalajlanarak satışa sunulabilecek.

Kapalı ambalaj ve 10 derecenin altında muhafaza şartları, pazarlarda peynir satışını derinden etkileyecek.

Peki, düzenleme pazarlarda nasıl karşılandı? Denge Gazetesi pazara çıktı ve düzenlemeyi konunun tarafları olan köylülere sordu.

Efeler’de Salı Pazarında organik süt ürünleri satan Ali Duran düzenlemeyi değerlendirdi ve şunları söyledi:

“Bizim pazarda sattığımız süt ürünlerinde koruma maddesi yok. Köylüler sadece sütü kaynatıyorlar ve içine limon tuzu koyuyorlar. Bu şekilde peynir yapıyor. Kesikte de aynı, kesiği kaynatıyorlar, kesildikten sonra kesenin içerisine katıyorlar ve organik kesik yapıyorlar.’

“KÖYLÜ ORTADAN KALKAR”

“Eğer bizim yapmış olduğumuz organik süt ürünlerine ambalaj sistemi gelirse, ‘köylü’ satıcısı ortadan kalkar. Ve vatandaş organik ürün yiyemez hale gelir. Mandıralardan almış oldukları, içinde yabancı madde bulunan süt ürünlerinden yerler. Mandıralarda kullanılan malzemelerin hepsi yabancı maddeler, ama köylülerin kendi doğal ortamlarında yaptıkları organik ürün, içerisinde hiçbir yabancı madde bulamazsınız.

Köylülerin süt ürünlerini bir hafta içinde tüketmeniz lazım, çünkü bu ürünler doğal. İçerisinde hiçbir katkı maddesi yok. Mandıraların ve büyük marketlerin ürünlerini 3 hafta veya 1 ay kullanabiliyorsunuz. Neden öyle kullanıyorsunuz? Çünkü onda katkı maddesi olduğu için hemen bozulmuyor. Katkı maddeleri insanın vücudunu bozar. Ambalaj sistemi gelirse köylüler yok olur vatandaş organik ürün yiyemez.” 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Aydın Haberleri