56 gün hiç uyanmadan uyudu!

Samsun'da yaşanan akılalmaz olay doktorları bile şaşkına çevirdi. Depresyon dışında teşhis edilmiş herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan 26 yaşındaki genç kadın ailesi tarafından bilinci kapalı şekilde hastaneye getirildi.

SEBEBİ BELİRLENEMEDİ

32 gün boyunca hastanede kalan ve yapılan sayısız testlere rağmen bilinç kaybının nedeni anlaşılamadı.

Anormal ve açıklanamayan bir şekilde bilinç kaybı yaşayan genç kadın, kendisini uyandırmak için müdahale eden doktorların tüm çabalarına rağmen uyumaya devam etti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi sevk edilen kadın hasta, OMÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kılıç tarafından izlenmeye başladı.

HİÇBİR UYARIYA YANIT VERMEDİ

Hastanın 56 gün boyunca hiçbir uyarıyı yanıtlamadığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kılıç, "Bize sevk edildiğinde yoğun bakımda izlemeye başladık. Hasta gözlerini açmıyor, ağrılı uyaranlara dahi yanıt vermiyor, adeta kaskatı kesilmiş şekilde yatıyordu." dedi.

TÜM TETKİKLER NORMAL ÇIKTI

Tüm nörolojik, metabolik, enfeksiyöz, toksik ve endokrin tetkiklerinin normal olduğundan söz eden Kılıç, "Sayısız ihtimali dışladık ama nedenini bulamadık. Organik bir bozukluk yoktu ama hasta adeta ‘donmuş' gibiydi. O noktada bunun psikiyatrik bir durum olabileceğini düşündük." diye konuştu.

"KATATONİ" TEŞHİSİ KONDU

Bulguları birçok birimle birlikte değerlendirerek, bunun bir katatoni tablosu olabileceğine karar verdiklerini belirten Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kılıç; "Katatoni, bazı ağır psikiyatrik hastalıklarda görülebilen ve kişinin konuşmaması, hareket etmemesi, çevreyle tüm bağını koparması gibi belirtilerle ortaya çıkan bir durumdur." ifadelerini kullandı.

Kılıç hastanın belirlenemeyen durumu ile ilgili, "Özellikle ağır depresyonlarda bu tablo gelişebilir. Dışarıdan bakıldığında bilinci kapalı gibi görünür ama aslında içeride bir tür ‘donma hali' yaşanır. Literatürde bu kadar uzun süren katatoni vakaları bildirilmiştir fakat bu kadar ağır ve tedaviye gecikmiş olgular oldukça nadirdir." şeklinde konuştu.

DEPRESYON SADECE ÜZGÜN OLMA HALİ DEĞİLDİR

Hastanın EKT (elektrokonvülsif terapi) tedavisi sonrasında 56'ıncı günde gözlerini açtığını aktaran Kılıç, "Bize baktı, yemek yedi. O anı tarif etmek zor. Bu vaka bize şunu gösterdi: Depresyon sadece üzgün olmak değildir. Bazen insanı tamamen susturabilir, durdurabilir." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri