Sökeli Üretici Tarımsal Desteklemelerde Umduğunu Bulamadı

Sökeli Üretici Tarımsal Desteklemelerde Umduğunu Bulamadı

2015 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin karar resmi gazetede yayınlandı. Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Kemal Kocabaş yaptığı değerlendirmede; hüsrana uğradıklarını söyledi.

Kocabaş yaptığı açıklamada “2015 yılı ürün desteklemeleri dün açıklandı. Üreticiler yine hüsrana uğradı. Pamuk primini 75 kuruş beklerken, 10 kuruşluk bir artışla 65 kuruş olarak açıklandı. Bu artış pamuk üretici için yeterli değildir. Konuyla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Aydın Millet Vekilleri nezdinde devam eden girişimlerimizi ara vermeden devam edeceğiz. Artan girdi maliyetleri, sürekli düşen pamuk fiyatları nedeniyle üretici bu yükün altından kalkamaz. Bu şartlarda bölgemizde pamuk üretimi düşecek. Yine bölgemizde Zeytin üreticilerini ilgilendiren zeytinyağı priminin de aynı kalması üzücü. 5 yıldır değişmeyen fiyatların sonrası gelen zeytinyağı düzeltme fiyatlarına bakıp da zeytinyağı primini aynı bırakmak doğru bir görüş değil. Zeytinyağındaki 1 TL’lik prim desteği isteğimizi yetkili çevrelere iletmeyi sürdüreceğiz. Açıklanan 2015 ürün desteklemelerine bakıldığında az sayıda kalemde küçük artışlar yapılırken büyük çoğunluğunda 2014 desteklemelerindeki gibi aynı kaldığı, hiç artış yapılmadığı görülmektedir. Üretken bir sektör olan tarımın daha fazla desteğe ihtiyacı olduğu gerçeğinin bir kez daha altını çizmek isterim” dedi.

2015 YILI MAZOT, GÜBRE ve TOPRAK ANALİZİ

Süs bitkisi, özle çayır, mera ve orman ürün alanları: Mazot Desteği(3,3), Gübre desteği(4.75), Toplam(8,5); Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanları: Mazot desteği(4.85); Gübre desteği (6,6); Toplam(11,45). Yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri: Mazot desteği (7,9), Gübre desteği (8,25), Toplam (16,15), Toprak Analizi Toplam (2,5).

2015 YILI DESTEĞE KONU ÜRÜNLER

1- Yağlık Ayçiçeği 30 krş, 2-Kütle Pamuk(yurt içerisinde üretilen sertifikalı tohumları kullananlar) 65 krş, 3-Soya Fasulyesi 50 krş, 4-Kanola 40 krş, 5- Dane mısır 4 krş, 6-Aspir 45 krş, 7-Zeytinyağı 70 krş, 8-Buğday 5 krş, 9-Arpa, Çavdar, Yulaf, Tritikale 5 krş, 10- Kuru Fasulye, Nohut, Mercimek 20 krş, 11-Çeltik 10 krş, 12-Çay 12 krş.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.