Trabzon’un Gürültü Kirliliği Haritası Hazırlanıyor

Trabzon’un Gürültü Kirliliği Haritası Hazırlanıyor

Trabzon’da nüfusu 100 binin üzerinde olan Ortahisar ve Akçaabat ilçelerinin gürültü haritası hazırlanıyor.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK’ın ortaklaşa yaptığı ç...

Trabzon’da nüfusu 100 binin üzerinde olan Ortahisar ve Akçaabat ilçelerinin gürültü haritası hazırlanıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK’ın ortaklaşa yaptığı çalışma ile Trabzon’da Ortahisar ve Akçaabat ilçelerinin stratejik gürültü haritalarının çıkarılması çalışmalarına başlandı. ‘Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’ gereğince, Türkiye genelinde belirlenmiş nüfusu 100 binin ve nüfus yoğunluğu kilometrekare başına bin kişinin üstünde olan yerleşim alanlarının karayolu, demiryolu ve sanayi alanları için stratejik gürültü haritası hazırlanması planları dahilinde, Trabzon’da nüfusu 100 binin üzerinde olan Ortahisar ve Akçaabat ilçelerinin stratejik gürültü haritalarının çıkarılması çalışmaları başlatıldı.

Stratejik gürültü haritaları, hazırlandığı yerleşim yerlerinin gürültüye maruz kalan hassas bölgelerin belirlenmesi ve insanların daha sağlıklı ve kent yaşamı için daha iyi bir gelecek sunması açısından önemli. Bu sayede karayollarının, havaalanlarının, sanayi alanlarının ve eğlence yerlerinin çevreye verdiği gürültü hasarları ile okul, hastane vb. gibi hassas yerlerin gürültüye maruz kalma düzeyleri belirlenip, kentin gelecek planlamasının yapılmasına katkıda bulunacak.

Bu kapsamda TÜBİTAK uzmanları ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi teknik elemanları Ortahisar ve Akçaabat ilçelerinde karayolları ve caddeler, sanayi alanları, havalimanı, eğlence yerleri vb. gibi gürültü kaynağı yüksek olan yerlerde saha araştırması yaparak kişi, konut, okul ve hastane sayısı ile bunların etkileşiminin gürültü ölçümleriyle belirlenmesini planladı.

İnceleme ve saha araştırmaları sonucunda, gürültü ölçümü yapılacak alanlar belirlenirken, diğer 14 ille birlikte belli bir takvim dahilinde tespit edilen bölgelerde kısa ve uzun süreli ölçümler yapıldı. Yetkililer çalışmaların planlandığı şekliyle devam ettiğini kaydederek, 2015 yılı Aralık ayına kadar stratejik gürültü haritaları çıkarılması çalışmalarının tamamlanacağını kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.