Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Aydın'da meslek sorunlarını konuştu

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Aydın'da meslek sorunlarını konuştu

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) 19’uncu Başkanlar Kurulu Toplantısı Efeler ilçesinde gerçekleştirildi.

TGK Başkanı Nuri Kolaylı, icra iflas ilanlarının yayınlanmasının kaldırılması durumunda yerel gazetelerin yaklaşık 800’ünün kapanacağını söyledi. Efeler İlçesi Şükran Güngör-Yıldız Kenter Kültür Merkezi ve Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda gazetelerin ve çalışanların sorunlara ele alındı.  Gökyüzü altındaki en güzel yeryüzü olarak tanımlandığını belirten Aydın Büyüşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Ulucan, “Bu topraklara ne eker ve dikerseniz çok iyi verim alırsınız. Biz bu toplantıyı Aydın’da yaparken hem kenti tanıtmak hem de meslektaşlarımızın sorunlarını konuşup çözüm yolları bulmak için bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, üzerinde çalışılmakta olan paket yasasıyla birlikte yürürlüğe girmesi planlanan icra iflas ilanlarının yazılı basında yayınının kaldırılmasıyla Türkiye’de bulunan yerel gazetelerin yaklaşık 800’ünün kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu kaydetti. 

yargi-paketi-gazetelerin-sonu-olmasin-136495-e8477356ab739cdb1c1223584233dc90.jpg
YEREL GAZETELER KAPANLA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA
Çok sayıda meslek örgütünün ilanların kesilmemesi için şimdiye kadar çağrıda ve girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Kolaylı, “İkinci torba yasası üzerinde çalışmalar yapılıyor. Torba yasasında icra iflas ilanlarının gazetelerde yayınlanmayıp kurumların internet sayfalarında yayınlanması düşünülüyor. Yerel gazetelerin resmi ilan gelirinin yaklaşık yüzde 60’ını icra iflas ilanları oluşturuyor. Yaygın basının ise yüzde 80 gelirini oluşturuyor. Yürürlüğe girmemesi için elimizden gelene yapacağız. Ama yürürlüğe girmesi durumunda Türkiye genelindeki Bin 100 yerel gazetenin yaklaşık 800’ü kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak” dedi. 

ÇALIŞAN GAZETECİLER İŞSİZ KALIR

Kolaylı, bu düzenlemenin yapılması durumunda Türkiye çapındaki yaklaşık 1100 yerel gazeteden yaklaşık 800’ünün kapanması durumunda çalışan gazetecilerin işsiz kalacağını kaydetti. İşsiz gazetesi sayısının artması durumunda cemiyetlerin de bir anlamının kalmayacağının altını çizen Kolaylı, “Herkesin kendi bölgesinde bulunan milletvekillerine icra iflas ilanlarının yayınlanmama kararının neler doğuracağını en iyi şekilde anlatması gerekiyor. Düzenlemeden vazgeçmeleri gerekiyor. Biz gazeteciler olarak bu konunun yakından takipçisi olacağız” dedi.

ÖNÜNE GELEN İNTERNET SİTESİ AÇIYOR

En yakın zamanda internet yasasının da çıkarılması gerektiğini belirten Kolaylı, “Önüne gelen internet sitesi kurup ben gazeteciyim deyip programlara katılıyor. Gazeteci olmayanların önüne geçmek için en acil şekilde internet yasasının çıkması lazım. Ayrıca basın meslek yasasının da çıkarılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.