Ayça Katlav: “Kadın Eli Değen Her Sektör Şahlanır”

Ayça Katlav: “Kadın Eli Değen Her Sektör Şahlanır”

Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) Adana Kulübü Başkanı Mimar Ayça Katlav, "Her sektörde olduğu gibi kadın eli değerse tarım sektörünün de şahlanacağına inancımız tamdır" ded...

Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) Adana Kulübü Başkanı Mimar Ayça Katlav, "Her sektörde olduğu gibi kadın eli değerse tarım sektörünün de şahlanacağına inancımız tamdır" dedi.

Moderatörlüğünü Adana Ticaret Borsası Genel Sekreteri Mustafa Hızlı’nın yaptığı “Tarım Sektörü” Çukurovalı kadınların dünya ticaretindeki rolü ve dış pazarlarla entegrasyonu ve Kısaldaki Kadınlar” paneli Adana Hilton Otelinde düzenlendi.

BPW Türkiye Başkanı İpek İşbitiren, İş ve Meslek Sahibi Kadınlar ve çiftçi kadınlar’ın da hazır bulunduğu panele konuşmacı olarak Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu Birleşmiş Milletlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Arzu Özyol, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Kantar Davran, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Arzu Uzun ile Özler Ziraat A.Ş. Başkan Yardımcısı Ayşe Özler katıldı.

KATLAV: “KADINLARIMIZ ÖNCÜ AKTİF ROL ALMALI"

Kırsal yaşamın kadınlar için çok önemli olduğunun bilincinde olduklarını anımsatan Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) Adana Kulübü Başkanı Mimar Ayça Katlav, yaptığı açılış konuşmasında, “Tarımsal üretimde, sanayide ve ticarette kadınlarımızın da aktif olarak yer alması, sektörde kendi varlıklarını sürdürebilmeleri için AGRİ-VIP Çukurova Fuar Projesi ile kadınlarımıza iyi bir fırsat vermiş olduk. Bu fuar bizim açımızdan önemli bir organizasyon oldu. Biz BPW olarak tarımda, sanayide ve ticarette kadınlarımızın öncü aktif rol olması için büyük çaba sarf ediyoruz. Toprağın bereketli olması ile kadının iş hayatında yer alması hemen hemen aynı anlama geliyor. Federasyon olarak tarıma önem verdiğimiz kadar kadınların da tarımda bulunmasına o kadar önem veriyoruz. Tarih boyunca toplumlarda kadının yeri önemli bir yer tutmuştur. Özellikle üretim anlamında kadının rolü büyüktür. Günümüzde kadının üretimde yani tarımda ve sanayide değerini daha da artırmak, yerini güçlendirmek adına çalışmalar yürütüyoruz. Her sektörde olduğu gibi kadın eli değerse tarım sektörünün de şahlanacağına inancımız tamdır. Bu arada panelimize yetiştirdikleri çileklerle katılarak renklendiren Karakışlakçı Köyünden gelen üretken kadınlarımıza, muhtarımız Harun Yetkin’e, Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

"TÜM DÜNYADA KADININ GÜCÜ KABUL EDİLİYOR"

Kadının gücünün tüm dünya’da kabul edildiğinin altını çizen BPW Türkiye Başkanı İpek İşbitiren, ticari finansal rakamsal anlamında kadının etkisi, tüm dünyada refah içerisinde ilerlemesinin çok önemli olduğunu söyledi.

İlk adımı atmak değişimi tetiklemektir diyerek konuşmasına başlayan BPW Birleşmiş Milletlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Arzu Özyol, Uluslar arası Süreçlerde Tarım Nedir? Tarımdaki Kadının Rolü Nedir? Tarımda Neden Kadın? konularına değindi.

Dr. Özyol, “Özellikle gelişmekte olan ülkelerde tarım sektöründe çalışan iş gücünün yüzde yüzde 43’ünün kadın olduğunu görmekteyiz. Bu oran Latin Amerika’da yüzde 22 iken Güney Doğu Asya’da ve Afrika’da yüzde 50’lere ulaşıyor. Türkiye’de ise yüzde 36. Türkiye büyük dönüşüm yaşadı. Bu oran 1980’li yıllarda yüzde 86 oranındaydı. Daha sonra politik, ekonomik, sosyolojik nedenlerle, şehirlere göç edilmesi nedeniyle tarımda çalışan kadınların yüzde 36’lara düştüğünü görüyoruz. Kırsalda tarımda çalışan kadınların ne yazık ki kentlerde iş yüküne dahil olduğunu göremiyoruz” diye konuştu.

Katılımcılara teşekkür edilerek plaketlerinin verilmesinin ardından Karakışlakçı Köyünde geçimini çilek üreterek kazanan çiftçi kadınların yetiştirdiği çilekler konuklara ikram edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.