Çocuk İşçiler İçin Yürüdüler

Çocuk İşçiler İçin Yürüdüler

Eskişehir’de 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kapsamında bir yürüyüş gerçekleştirildi.Yürüyüşe; Vali Yardımcısı Ali Çetin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Eskişehir İl Müdürü Sul...

Eskişehir’de 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kapsamında bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Yürüyüşe; Vali Yardımcısı Ali Çetin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Eskişehir İl Müdürü Sultan Murat Aydın, çocuklar ve vatandaşlar katıldı. Odunpazarı’nda bulunan Alaaddin Parkı önünde toplanan grup, buradan Hamamyolu’nda bulunan Saatli Meydan’a kadar yürüdü. Yapılacak açıklama öncesi kurulan ses sisteminin mikrofonu çocuklara uzatıldı. Miniklerin söylediği "Çocuğuna değer veren uluslar ölmez", "Çocuk umuttur, sevgidir, ülkenin geleceğidir", "Çocuk haklarımızı söke söke alırız", "Çocuklar yarının büyüğüdür", "Çalışan çocuğa para değil, elinizi uzatın" ve "Çocuk işçiliğine son verilsin" mesajları büyük alkış aldı.

"SÖZLEŞMELER İLE YASAKLANMIŞTIR"

Kamuoyunun dikkatini çekmek için toplandıklarını söyleyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Eskişehir İl Müdürü Sultan Murat Aydın, "Bugün burada olmamızın sebebi olan değerli çocuklarımız; 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü tüm dünya çocuklarıyla birlikte bizim çocuklarımızın da; sokaklardan, tarladan, ağır ve tehlikeli işlerden kurtulmaları için, eğitim için, daha güzel, dünya çocuklarına yaraşır bir yaşam için, kamuoyunun dikkatini çekmek için buradayız. Çocuk işçiliği sosyal ve ekonomik yönden önemli bir insan hakkı ihlalidir. Çocukların yaşlarına ve gelişmelerine uygun olmayan işlerde çalıştırılmaları, ulusal mevzuatımızda ve ülkemiz tarafından da imzalanan uluslararası sözleşmeler ile de yasaklanmıştır" dedi.

"ÜLKEMİZDE 15-17 YAŞ ARASI 601 BİN ÇOCUK ÇALIŞIYOR"

Yapılan tahminlere göre; dünyada yaklaşık 250 milyon çocuğun yeterli eğitimden, sağlık hizmetlerinden ve temel özgürlüklerden yoksun bırakıldığını anlatan Aydın, "Çocuk işçiliği dünyada getirilen yasaklara rağmen özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin önemli bir sorunu olarak varlığını sürdürmektedir. Çocuklar; inşaatlarda, tarlalarda, fabrikalarda, oto tamirhanelerinde, maden ocaklarında hatta ve hatta maalesef asker olarak savaşların mağduru olmaya devam etmektedir. Ağır çalışma koşulları ve kötü muamele pek çok çocukta derin fiziksel ve psikolojik izler bırakmaktadır. TÜİK 2013 yılı araştırmalarındaki resmi rakamlara göre; ülkemizde 6-17 yaş arası çocuk nüfusu, yaklaşık 16 milyon civarındadır. Çalışan çocuk sayısı ise 6-14 yaş grubunda 292 bin kişi, 15-17 yaş grubunda ise 601 bin kişidir" açıklamasında bulundu.

"DİLENCİLERE VE BİRŞEYLER SATANLARA YARDIM ETMEYİN"

Sokakta çalışan ve çalıştırılan çocuklara da dikkat çeken Aydın, "Cami önlerinde, sokakta, caddelerde dilenen ve birşeyler satmaya çalışan çocuklarla asla alışveriş yapılmaması, yapanları da çekinmeden uyarmamız gerekiyor. Devletin sosyal imkanları ile bu ailelerimizle görüşmeler yapılmakta ve gerekli sosyal destekler verilmektedir ve verilmeye devam edilmektedir. Alışkanlık haline getirip, bunu meslek haline çocuklarımıza; bu konuda sokağa bağlanmamaları için yardım etmemeliyiz. Sokakta çalışan veya çalıştırılan çocuk; istismar edilen, sömürülen çocuktur. Bu bilinç ve kararlılık ile hep birlikte kararlılıkla çalışırsak, çocuk işçiliğine, çalışan veya çalıştırılan çocukların olma ihtimaline son verebileceğimizi biliyoruz. Bu vesile ile çocukların çalıştırılmadığı veya çalışmadığı, eğitimlerine devam edildiği, ihmal ve istismar edilmediği bir dünya; bir Türkiye, bir Eskişehir temennisiyle, katkınız, katılımınız, emeğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Saygılar sunuyorum" ifadelerine yer verdi.

Konuşmanın ardından Vali Yardımcısı Ali Çetin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Eskişehir İl Müdürü Sultan Murat Aydın çocuklarla fotoğraf çektirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.