Fındıkta “Küllenme” Endişesi

Fındıkta “Küllenme” Endişesi

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındığın küllenme (küf) hastalığı ile tehlike altında olduğunu söyleyerek, tedbir alınması gerektiğini belirtti.Kendi bahçesinde dahi küf hastalığının old...

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındığın küllenme (küf) hastalığı ile tehlike altında olduğunu söyleyerek, tedbir alınması gerektiğini belirtti.

Kendi bahçesinde dahi küf hastalığının olduğunu belirten Sarıkahraman, üreticilerin çözüm için ziraat odasına müracaat ettiklerini ve kendilerinin de konuyla ilgili çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Özellikle sahil bandında fındıklarda küllenme hastalığı görülmeye başlandığını ifade eden Başkan Sarıkahraman, bir an önce tedbir alınması gerektiğinin altını çizdi. Bazı vatandaşlar bahçelerinde ilaçlama çalışmalarına başlarken, bazı vatandaşlar da ziraat odasına giderek küf hastalığı ile mücadele hakkında bilgi alıyor.

“HASTALIK YAYILIYOR”

Konuya ilişkin bilgi veren Sarıkahraman, “Fındık küllenme (küf) hastalığı ile tehlike altında. Son zamanlarda bölgemizde yoğun bir şekilde görülmeye başlayan fındıkta küllenme hastalığı çok hızlı bir şeklide yayılıyor. Mücadele edilmezse bahçelerimizde ciddi hasarlar oluşturabilir. Zaman kaybetmeden kimyasal mücadeleye başlanması gerekir” dedi.

Başkan Sarıkahraman, küllenme hastalığının birçok bitkide bilinen bir hastalık olduğunu fakat fındık bitkisinde son birkaç yıldır görülmeye başlandığını ifade etti.

FINDIKTA KÜLLENME HASTALIĞI NEDİR?

Fındıkta küllenme hastalığı ile ilgili bilgi veren Sarıkahraman, “Fındık yapraklarının genellikle alt yüzeyinde gelişme sezonunun ortasından sonuna doğru olan dönemde fungusun beyaz renkli kolonileri görülür. Başlangıçta küçük (3-6 mm) ve tozlu beyaz olan beyaz kolonilerin içinde hastalık etmeninin gözle görülebilen küçük, yuvarlak, kahverengi, parlak kırmızı ve siyah renkte spor içeren yapılardan oluşur. Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kırılmaya başlar. Bu şekilde hastalığa yakalanan yapraklar vaktinden önce dökülürler. Yaprakların vaktinden önce dökülmesi fındık kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca hastalıklı yapraklar ve meyveler fizyolojik faaliyetlerini sağlıklılar kadar sürdüremeyecekleri için o yılın meyvelerinde dökülmeler, çürükler ve sürgünlerinin gelişmesini engelleyebilir. Küllenme hastalığının uzun yıllar devam etmesi halinde fındık dalları kuruya bilir. Tabiri caizse anne rahminde yeni oluşmuş bebeğin üzerine gelen hastalık bebeğin sakat doğmasına sebep olur” diye konuştu.

“KORUYUCU İLAÇ VAR, ÖNLEYİCİ İLAÇ ARAŞTIRIYORUZ”

Küllenme hastalığı ile ilgili vatandaşların yoğun bir şekilde bilgi almak için ziraat odasına gittiğini de belirten Başkan Sarıkahraman, “Koruyucu ilacımız ziraat odamızda satışa sunuldu. Kesinlikle kar marjımız olmayacak. Önleyici ilaç bulma konusunda da ziraat mühendisi arkadaşlarımız Bursa’dan Mersin’e, Adana’ya kadar birçok yerde dalında uzman kişilerle görüşerek elmada, erikte, şeftalide kullanılmış oralarda başarı elde edilmiş ve fındıkta da kullanılabilecek ilaçları araştırıyor. Önümüzdeki günlerde de bu ilaçları getireceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.