’İlim Ve Hilm Kenti İskilip’ Adlı Kitap Yayınlandı

’İlim Ve Hilm Kenti İskilip’ Adlı Kitap Yayınlandı

İskilip Kaymakamlığı desteğiyle yaklaşık 6 aydır hazırlığı yapılan kentin tarihi, coğrafyası, idari yapısı, ekonomik yapısı, eğitimi, gelenek ve görenekleri, ünlüleri, şair ve yazarları, şehitleri, ga...

İskilip Kaymakamlığı desteğiyle yaklaşık 6 aydır hazırlığı yapılan kentin tarihi, coğrafyası, idari yapısı, ekonomik yapısı, eğitimi, gelenek ve görenekleri, ünlüleri, şair ve yazarları, şehitleri, gazileri, yemekleri, Osmanlı arşivindeki bilgileri, Cumhuriyet dönemi bilgilerinin yer aldığı kitap Eğitimci-Yazar Nurettin Tanay’ın kaleminden anlatıldı.

“İlim ve Hilm Kenti İskilip” adıyla bastırılan eser büyük boy, sıvama kapak ve birinci hamur olarak toplam 141 sayfadan oluşuyor. Kitabın önsöz yazısında Çorum Valisi Ahmet Kara, eserin hazırlanmasında emeği geçenleri kutlayarak “İlçemiz Akşemseddin Hazretleri, Ebussuud Hazretleri, İskilipli Atıf Hoca ve adına burada sayamadığımız bir çok önemli şahsiyetiyle ilim ve bilim kenti olma unvanını ne kadar hak ettiğini bizlere kanıtlamaktadır. İskilip Kaymakamlığımızca hazırlanan “İlim ve Hilm Kenti İskilip” adlı bu eserde ilçemizin tarihini, kültürel değerlerini, el sanatlarını, doğal güzelliklerini, coğrafi ve tarımsal özelliklerini, önemli şahsiyetlerini, geleneksel lezzetlerini, hatta daha fazlasını bulabilirsiniz. Ancak daha da fazlasına ulaşabilmek, lezzetleri tadabilmek için ilçemizi ziyaret etmenizi temenni ediyor, bu kitabın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

İskilip Kaymakamı Şuayib Gürsoy ise kitabın sunuş yazısında kentin tarihinden ve turistik alanlarından bahsederek, tarihe not düşme sorumluluklarını yerine getirdiklerine vurgu yaptı. Gürsoy, sunuş yazısında “Başta İskilip Dolması olmak üzere kendine has yemek kültürü, gelenek görenekleri, cevizi, elması, çatalkara üzümü, karadutu, kirazı, çileği gibi flora zenginliği… Bu zenginlikleri sebebiyledir ki sadece 15 gün zaman geçirdiği İskilip’i unutamamış Bedri Rahmi Eyüboğlu, ağabeyine İskilip’i anlatırken “İskilip’e derhal vurulmamaya imkan yok” cümlesini kurmuş ve en ünlü eserini burada kaleme almıştır” ifadelerini kullandı.

TARİHE NOT DÜŞME SORUMLULUĞUMUZU YERİNE GETİRDİK

Kaymakam Gürsoy sunuş yazının devamında su ifadelerine yer verdi. “El sanatları ve insanın zanaata yatkınlığı bir başka değeridir İskilip’in. Arastalarında gezerken el emeğine, göz nuruna şahitlik edersiniz her bir adımınızda. İşte bu özeliklileridir tarih boyunca İskilip’i bir ticaret merkezi, kültür merkezi ve sanat merkezi yapan. Belki de en güzel tanımlamayı Evliya Çelebi yapmıştır ünlü Seyahatnamesi’nde İskilip’e dair. “Bir ilim ve hilm beldesidir İskilip” diyerek. Bu hususiyetler yöneltti bu kitabı hazırlamaya bizi. Tarihe not düşme sorumluluğumuzu yerine getirdik biz de. Kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere başta Nurettin Tanay hocam olmak üzere şükranlarımı sunuyorum. Şimdi İskilip sizleri bekliyor…

’İlim ve Hilm Kenti İskilip ’ eserini hazırlayan Eğitimci-Yazar Nurettin Tanay İskilip Kaymakamı Şuayib Gürsoy´a “İlçenin sosyal kültürel ve turizm alanında tanıtımına katkı sağlayacak olan bu eserin ortaya çıkmasını sağladığı için teşekkür ediyorum” ifadeleri yeraldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.