Konak’ta Tarihi Binalara Tanıtıcı Plaka

Konak’ta Tarihi Binalara Tanıtıcı Plaka

İzmir’in merkez ilçesi Konak’ta tarihi ve tescilli yapıların daha görülür hale gelmesi ve bu değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması adına örnek bir proje hayata geçirildi. Konak Belediyesi Kültür ve...

İzmir’in merkez ilçesi Konak’ta tarihi ve tescilli yapıların daha görülür hale gelmesi ve bu değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması adına örnek bir proje hayata geçirildi. Konak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı Kent Tarihi Birimi’nce uygulamaya konulan projeyle mimari özellikleri ve geçmişleriyle kent kültürüne ışık tutan binaların girişlerine küçük açıklama metinlerini içeren tanıtıcı plakalar yerleştiriliyor. Kent tarihinde önemli yer edinmiş isimler ile tarihiyle önemli bir değere sahip binalar “Kent Belleğine” alınmış oluyor.

Konak’ın tarihi ve kültürel değerlerini görünür kılarak tanıtımını sağlamak adına yürütülen çalışma ilk olarak tarihi dokusuyla İzmir’in en önemli semtlerinden biri olan Basmane’den başlatıldı. Basmane Oteller Sokağı’nda yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın doğduğu ev olarak da bilinen Sadık Bey Konağı, İzmir’in eski Belediye Başkanlarından Dr. Selahattin Akçiçek’in yaşadığı ev ile içinde Gizli Meryem Çeşmesi’nin olduğu düşünülen ve bu nedenle Sütveren Meryem Dua Evi olarak da adlandırılan yapının da aralarında bulunduğu 20 tarihi binanın giriş duvarına bu bilgilendirme plakalarından çakıldı.

DAHA GÖRÜNÜR OLSUN DİYE

Plakalarda bina özelliklerinin yanı sıra inşa edildiği yıl ve o günden bugüne geçen sürede içinde hangi ailelere ve ya kurumlarca kullanıldığı gibi bilgiler yer alıyor. Tarihi ve tescilli binalara yerleştirilen bilgilendirme plakaları ilçede yaşayanların yanı sıra kenti ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler için tasarlandı ve levhalarda hem Türkçe hem de İngilizce bilgi notları yer aldı. İlerleyen süreçte daha çok binanın araştırılarak, kentin tarihi ve kültürel dokusunu tanıtmaya devam edeceklerini söyleyen Kent Tarihi Birimi çalışanı sanat tarihçiler, yakın zamanda Sinagoglarda da benzer bir çalışma yürüteceklerini dile getirdiler.

TANIDIKÇA SAHİP ÇIKARIZ

Konak’ta 2 bin 500 civarında tescilli eserin bulunduğunu dile getiren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, yerel yönetimler olarak bu yapıların daha görünür hale gelmesi için çalıştıklarını söyledi. Pekdaş, “Konak öyle bir yer ki, her yeri ayrı bir doku ve ayrı bir zenginlik. Biz bu tarihi zenginliklerin neler olduğunu, geçmişini daha bilinir hale getirmek için bu çalışmayı başlattık. Hemşerilerimizin yaşadıkları şehri, var olan zenginlikleri daha iyi bilmelerini istiyoruz. ‘Bir kenti tanıdıkça, sevdikçe o kentte sahip çıkarız’ düşüncesiyle talep eden vatandaşlarımızı, şehrimize gelen yabancı konukları gezdiriyoruz. Amacımız bu tarihi bölgemizi yeniden şehir hayatına kazandırarak yerel ekonomiye katkı sağlamak. Bunun için de bu değerleri daha görülür hale getirme çabası içindeyiz” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.