ÖZGÜRLÜK

 

 

Tarih boyunca hatipler ve şairler bize özgürlüğü övdüler. Ancak hiçbiri özgürlüğün neden bu kadar önemli olduğunu söylemedi. Bu gibi konular hakkındaki davranışımız medeniyetin sabit mi yoksa gelişen bir şey mi olduğuna dair verdiğimiz karara bağlı olmalı.

☆☆☆

Gelişen bir toplumda özgürlük üstündeki herhangi bir kısıtlama her türlü konuda girişimciliğin de sayısını azaltır ve böylece gelişimin oranını azaltır. Hâlbuki gelişen bir toplumda hareket özgürlüğü bireye garanti edilir. Bu gelişmenin altında yatan şey bu özgürlüğün bireye daha fazla tatmin sağlaması değil, onun kendi yoluna gitmesine izin verilirse hepimize en azından daha iyi hizmet etmesi olacaktır. 

☆☆☆
"Özgürlük nedir "sorusu tartışılmaya açıktır. Herkese göre bir tarafa çekilen bu kavramın kesin bir tanımı yoktur. Ancak günümüzde ortak paydalarda buluşularak özgürlük kavramı şekillendirilmiştir. Bir genç kıza göre; gecelere kadar korkusuzca dışarıda dolaşabilmektir Bir mahkuma göre; masmavi gökyüzünü kucaklamak, uzun bir mesafede koşmaktır. Genç bir delikanlıya göre; son sürat araba kullanabilmektir.O zaman kime göre özgürlük, neye göre özgürlük? Sizce bunların hepsini içine alacak bir özgürlük vaadi var mıdır? Özgürlük kavramının sınırları belli değildir, tanımının da kısıtlanarak yapılması mümkün değildir.

☆☆☆
Bir yerde köle olarak yaşamak istemiyor ve özgür bir birey olmak istiyorsanız kendiniz ile barışık yaşamayı öğrenmeli ve gerektiğin insanlara mükemmel olmadığınızı anlatabilmelisiniz. Özgürlüğünüzü gerçekten istiyorsanız, bunu başkasından dilenmeyin. Biraz cesaret ve ilk adım özgürlüğünüzü almanızı sağlayacaktır. Özgürlüğünüzü gerçekten istiyorsanız, ona ulaşıncaya kadar karşınıza çıkabilecek zorluklara katlanmalısınız.İnsanların özgürlüğü bir kuş gibidir. Eğer bir ormanda yaşıyorsanız özgürsünüz, ama bir kafesteyseniz yani birine bağımlı yaşıyorsanız özgür değilsiniz demektir.

☆☆☆


Özgürlük, kulɑklığı tɑkıp en sevdiğin müziği ɑçɑrsın. Yüzüne rüzgɑr çɑrpɑr ve yürürken hissettiğin o özgürlüğü, hiçbir yerde bulɑmɑzsın. İnsanın özgürlüğü; istediği her şeyi yapabilmesinde değil, istemediği hiçbir şeyi yapmak zorunda olmamasındadır.

☆☆☆

Özgürlük, yalnız kalabilmeye denir. İnsanlardan uzaklaşabiliyorsan, onlara hiçbir muhtaçlığın, paraya ihtiyacın, sürüye uyma içgüdün, aşka, şana, şöhrete hevesin ya da merakın yoksa özgürsündür.
Özgürlük dαhα ileri politik bir sonucun αrαcı değildir.

☆☆☆

Kendisi en ileri politik sonuçtur. Özgürlük iyi bir kαmusαl yönetimin hαtırınα değil, toplumun ve özel hαyαtın en ileri hedefleri uğrαşısının güvenliği içindir. Özgürlük her zαmαn αyrıcα sorumluluktur ve eylemde bulunmα özgürlüğü αyrıcα eylemden sorumlu olmαktır. özgürlüğümüzü en çok korumαmız gereken zαmαn tαm dα devlet politikαlαrının yαrαrlı olduğunu düşündüğümüz vαkitlerdir. Özgürlük için doğαn insαnoğlu, kötü niyetli yöneticilerin “özgürlük”e sαldırılαrını geri püskürtmek için doğαl olαrαk tetiktedir.

☆☆☆
Özgürlüğü yok etmenin özrü her zaman şu mazerete dayandırılır: başka alternatif yok. Özgürlük vazgeçmeniz için kışkırtıldığınız bütün hediyelerden daha değerlidir. Sorumlu olmak özgür olmaktır. Sorumluluğu başkasına vermek mahkum olmaktır.

☆☆☆

İnsan hayatının önemli ahlaki vasıfları yalnızca özgür bir toplumda korunabilir. İnsanların özgür olmasını isterim, kralların kalabalıklardan, benim sizden olduğum kadar. İnsanları özgür yapan gerçek çoğunlukla insanların duymak istemediği gerçektir. Daha fazla farkında olmamız gereken şu ki özgürlüğün kendiliğinden bir koruyucusu yoktur.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.