Dyt. Nazan Uçar Arıkan

Dyt. Nazan Uçar Arıkan

Bayramda sağlıklı beslenmenin püf noktaları

Bayramda sağlıklı beslenmenin püf noktaları

Bayram geldi hoş geldi!!!

Bayramlar tüm aileyi bir araya toplayan, sevgi ve mutluluğun paylaşıldığı, geniş sofralarda buluşulan özel ve güzel günlerdir… Sevdiklerinizle sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir bayram dilerim.

Bayramın adı Kurban Bayramı olunca sofraların baş rolüne geçen kırmızı eti tüketirken porsiyon miktarına, pişirme yöntemine, saklama koşullarına dikkat etmeyi ihmal etmeyelim.

Özellikle kalp-damar, hipertansiyon, diyabet, böbrek hastaları ve yaşlılar, çocuklar, hamileler et tüketimi konusunda özen göstermelidir.

Eti nasıl pişirmeliyiz?

Pişirme yöntemi olarak haşlama, fırınlama ve ızgara kullanılabilir. Mangal yapılacaksa kömürleşene kadar pişirilmemeli, kavurma veya tencere yemeği yapılacaksa ilave yağ kullanılmamalıdır.

Etin görünür yağları ayırılsa bile yağ oranı ortalama %20’dir.

Et kesilip dinlendirilmeden tüketilirse pişirilme esnasında sertleşecek ve midede rahatsızlığa, hazımsızlığa sebep olacaktır. Tüketmeden önce soğuk ortamda 24 saat dinlendirilmesi önerilir. 

Bir diğer önemli nokta ise etin doğrandığı tahtayı ve kullanılan bıçağı bir başka besinde kullanmak veya az pişmiş et tüketmek salmonella, tenya, şarbon gibi hastalıkların bulaşmasına neden olur. Kullanılan eşyaların temiz olduğundan emin olmalıyız.

Eti nasıl saklamalıyız?

Etler küçük parçalar halinde bir yemeklik olacak şekilde poşetlenip buzluk veya derin dondurucuda saklanabilir. Buzdolabında kıyma olarak 2 günden fazla, parça et olarak 2-3 günden fazla bekletilmemelidir.

Çözdürme işlemi güneş gören bir ortamda değil buzdolabında yapılmalıdır.

Bayramı sağlıklı olarak geçirmek için…

    •    İlk olarak güne sevdiklerinizle güzel bir kahvaltıyla başlamanızı öneririm.

    •    Su tüketimini ihmal etmeyin. Sıcak havanın etkisiyle kaybedilen sıvı vücuda geri kazandırılmalıdır.           1-2 şişe maden suyu, 2-3 litre su tüketebilirsiniz.

    •    Öğünlerde aşırı tüketimden uzak durun. Bunun için uzun süre aç kalmayın, yemeğinizi hızlı                        yemeyin.

    •    Asitli içeceklerden uzak durun.

    •    Çay, kahve gibi kafeinli içecekleri fazla miktarda tüketmeyin.

    •    Etin yanında limonlu yeşil salata tüketmeyi tercih edin.

    •    Yemeklerin yanında pirinç/makarna yerine bulgur pilavı/esmer ekmek tüketebilirsiniz.

    •    Ağır hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar ve taze meyve tüketmeyi tercih edin.

    •    Pişirme yöntemlerine dikkat edin.

Sağlıkla mutlulukla kalın. İyi bayramlar.

Diyetisyen Nazan Uçar Arıkan
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dyt. Nazan Uçar Arıkan Arşivi

SU

19 Ocak 2022 Çarşamba 02:11